Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Šparanje

Šparanje

Zivjo,

Mene zanima kako enim rata ogormno prišparat pri nekih povprečnih plačah?

In sicer mi dva imava skupaj prihodkov 3200 do 3300 in se zgodi da vcasih par mescov zapored ne dava 0 n stran..aja mava 1 otroka 3.5let in en na poti…stroski so pa taki:

630 kredit

200 1 avto

150 2 avto

Poloznice ( vrtec, elektrika, komunala…tv net ) = 550

Hrana 500

Gorivo 250 za 1 avto in cca 30 z 2.avto

Malce skupaj oba 120

Skupni stroski: 2430 pa zaokrozmo na 2500 torej bi po vsej logiki mogla vsak mesec dat na stran minimalno 500…a veckrat se zgodi da dava sam po 100 eur :/

Jaz sem samska. Pa opažam, da zadnji dve leti, odkar je ta korona manija, ne prišparam nič. Ne privoščim si tudi nič kaj posebnega. Lani sem šla enkrat na dopust (cca. 1000 €, potovanje), kupila sem si ene superge in dvoje kavbojk. Nisem šla na noben dogodek, kino, koncert, itd. To je vse. Vse ostalo gre za ogrevanje, položnice (najbolj me jezi TV, to je drago za znoret), vzdrževanje avta, kredit (cca. 400 € za stanovanje) in hrano. Hrana se je nenormalno podražila. Kuham sama. Praktično ne jem zunaj. Lani sem si dvakrat privoščila jest zunaj.

Pred leti sem prišparala ogromno, več kot pol plače, pa sem živela in si privoščila veliko več kot danes.

Mislim, da so se vse dobrine po malo podražile, nekaterih stvari človek niti ne opazi. Npr. tuna pašteta mala je bila lani še 0,59 €, danes, 0,71 €. Potem, ko sešteješ, se pa nabere.

Denar je vreden vse manj. Mene osebno tudi skrbi, kako bom zmogla.

Res, da je tvoja tuna 🙂 drazja v absolutni vrednosti samo 12centov, a to je podrazitev za kar 20%, kaj je seveda prevec. Se hujsi primer so testenine – pise v eni vcerajsnji temi. 1kg navadnih belih testenin (trgovska znamka Spar, Hofer, Lidl, Eurospin) je bila se 5mesecev nazaj 64centov, vmes se je podrazilo na 99, v zacetku decembra na 1, 19eur. To pa je kar za 86%.

Kaj so tisti stroski 200 in 150 eur za oba avta?

Ali je  že kdo primerjal predvideno podražitev elekt. energije od 1.2.2022 npr.: pri GAS and POWER- Vipava,oz. koliko bo to  zvišalo  končni znesek na računu:nova predvidena cena za kWh:

VT  0,52836, NT 0,36545 brez ostalih dajatev-čista energija….

Ne vem, ampak jaz samo iz naslova da ne hodim zaradi corone več v lokale jest med  službeno malico porabim 200 EUR manj. Kje so šele kavice, občasni koncerti, v trgovske centre ne hodim zaradi corone več kot 1x na tri mesece ipd. Pod črto mi ostane odkar je corona vsak mesec več kot 550 EUR ekstra plusa.

Super zate!

Res tako mislim….ker jaz mesecno, ko vse nujno (poloznice, najemnina) poravnam, skupno nimam na razpolago 550eurov, da jih porabim…ali pac prisparam.

Če želiš v kratkem času prihranit večjo količino, daj takoj ob plači na stran recimo 500€. Res boš morda zadnji teden do plače živela z drobižem, a to je cena, ki jo plačaš za varčevanje na kratek rok. Dolgoročna posledica je, da se samodejno naučiš manj trošiti.

Zakaj dva avta? En avto prodati pa bodo prihranki takoj večji.

Odgovor na objavo uporabnika
Bla123, 05.02.2022 ob 05:34

Zivjo,

Mene zanima kako enim rata ogormno prišparat pri nekih povprečnih plačah?

In sicer mi dva imava skupaj prihodkov 3200 do 3300 in se zgodi da vcasih par mescov zapored ne dava 0 n stran..aja mava 1 otroka 3.5let in en na poti…stroski so pa taki:

630 kredit

200 1 avto

150 2 avto

Poloznice ( vrtec, elektrika, komunala…tv net ) = 550

Hrana 500

Gorivo 250 za 1 avto in cca 30 z 2.avto

Malce skupaj oba 120

Skupni stroski: 2430 pa zaokrozmo na 2500 torej bi po vsej logiki mogla vsak mesec dat na stran minimalno 500…a veckrat se zgodi da dava sam po 100 eur :/

Pretežko dajat račune na kup, da vidita, kje denar izginja? Enkrat pogledat izpisek in seštet izdatke? Očitno vse ostalo pustita bodisi v trgovini ali gostilnah, frizerjih … Vse to nanese. Račune na kup, pa bo hitro jasno.

200 in 150€ kredita za avto?

Se ti ne zdi to veliko?

Drugace pa, takoj das 500€ na varcevalni racun in razpolagas s preostalim.

Za poloznice pustis denar na racunu, ostalo dvignes.

Fond za hrano in trgovino das v en predal, razporedis po tednih in hodis v trgovino samo z gotovino. Napises si na listek, kaj potrebujes, preracunas koliko denarja rabis in toliko vzames s sabo.

Za bencin enako.

Za malico tudi.

Za vse ostale priboljske tudi das denar v gotovini posebej in razdelis po tednih, toliko kavic in izletov lahko imas na teden in to je to. Ce ta teden pretiravas, bos naslednji teden stisnila. Ce stisnes ta teden in naslednji, si tretji teden lahko privoscis vec ali pa ostanek pospravis.

Jaz moram priznati, da kar je korona, tile dve leti, privarcujemo veliko vec, ceprav ob tistih redkih priloznistih, ko zapravljam, zapravim vec kot sem pred korono.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close