spanje v avtu
Jaz in še dve prijateljici smo se pred nekaj leti odpravile po Italiji do Rima s fordom karavanom. Poleg vse prtljage smo si v njem uredile še spanje za vse tri, seveda smo vsak večer vse preuredile pa je bilo luštno, nepozabno. Pogumno, ideja je dobra. Je pa res, da smo tako prakticirale samo nekaj dni za prvi maj.
v bistvu imam nekaj podobnega v mislih.
zanima me samo, ali je to prepovedano in kaksne so kaj kazni pa to.
zraven tega pa me zanima se, kaksni so triki, kam je najbolje it spat.
po spaniji te baje hitro oropajo ali kaj taksnega, ce se prevec po samotnih krajih skrivas.
aja. kako ste si uredile karavana? jaz ga namrec se nimam pa me zanima, ce je dovolj prostora, da bi si podrl sedeze ter si not kaksen jogi namontiral. razmisljam pa o podobno velikem, kot ste ga imele ve.
Poznam ljudi, ki so si naštimali notri jogi in odrinili v Skandinavijo in tam ti dovolijo povsod ustaviti in prespati, samo pospraviti moraš potem za sabo. So precej okoljsko osveščeni. Pa še varno je menda. Italije pa raje ne bi priporočala za take podvige. Tudi Francije in Španije ne. Razen seveda v campu. Drugače pa na primer v VB ne smeš kar tako ustaviti in prespati, ker so vsa zemljišča v privatni lasti.
Midva s sedanjim možem sva tako prepotovala Dansko, Nizozemsko in Francijo in imava te počitnice v najlepšem spominu.
Dvakrat sva imela karavana, enkrat pa sva kar podrla sedeže, v avto dala malo debelejšo peno, stvari zložila v plastične škatle in se podala na pot. Med potjo lahko spiš na parkiriščih bencinskih črpalk, ker jim lahko vedno rečeš, da si bil tako utrujen, da nisi mogel peljati naprej in si se moral spočiti. Ampak nama ni nikoli nihče težil. Drugače pa sva se midva zvečer lepo zapeljala kar v camp, ker tako opremljen lahko dlje časa ostaneš na terenu in se v camp pripelješ šele zvečer, ko ni več receptorja (ni ti namreč treba postavljati šotora).
Vsekakor se odpravi na pot, ne bo ti žal.
Pa obilo potovalnih užitkov
Avta si nismo nič posebno urejale, pač, pogrnile smo armaflekse, kakšno dekco, da je bilo ležišče za dve, ena pa je spala čez prednja sedeža. Spale smo pa v enem turističnem mestecu malo ven iz Rima ob morju. Moram rect, da je bilo tudi nas malo strah, da nas bo kdo pregnal pa ni bilo panike, skoraj vsak večer se je mimo nas ene parkrat peljal policijski avto, smo že mislile, da nas bo nagnal pa se nem je na koncu zdelo, kot, da je malo popazil na nas. Pustili so nas nas na miru, kljub temu, da je bil zelo blizu avtocamp, tam smo zelo lepo poprosile lastnika, da nam je dovolil umiti in stuširati se ene parkrat. Seveda pa to ni nobena garancija, ker nikoli ne veš. Me smo imele srečo.
Evo lani v Skandinaviji (Švedska/Norveška) samo štirikrat spala v šotoru, 14 pa v prtljažniku. Aja avto pa R- Megane karavan, ko zložiš vse na prednje zice, je dovolj prostora za dva 1.90 velka človeka.
Kot že omenjeno, tam spiš kjerkoli, nikoli ni bilo nič narobe.
Pa še to, če že prej veš, da boš spal v avtu, pusti doma dele sedežev, ki bi ti utegnili delat gužvo (jaz če bi vedel, bi sedala zadnjih sedežev pustil doma).
Pred 10 leti je naša družina odšla do Gilbratarja. Jaz, mož in 3-letni otrok z Renault 5. V Malagi smo imeli apartma za en teden, do tja in nazaj smo spali kar v avtu. Zadnje sedeže dol, prednje do armature, vsa prtljaga na prednjih, blazina za napihnit, na stekla brisače, da se ni vse videlo noter in je šlo. Do približno 177 cm je super, mož pa je za nekaj cm daljši in je malce trpel. Je pa res, da smo spali po kampih, se mi zdi precej bolj varno (še posebno po Španiji, predvsem v Kataloniji). Samo enkrat smo spali na parkirišču, ker ni šlo drugače, pa sem imela zelo neprijeten občutek, kljub temu, da smo bili bolj na jugu Španije. Vse skupaj je bilo enkratno.
Pred 4 leti smo šli na podobno potovanje. Tokrat že v štirih in s karavanom. Na Portugalsko in po Španiji. Spali smo v kampih v hitro postavljivem šotoru. Skoraj vsak dan drugje, le v Lizboni in Barceloni smo bili več dni. Po poti domov smo morali eno noč prespati na parkirišču, ker nismo dobili druge variante za spanje. Tako kar na sedežih. Otroci – ni bilo problema, malo počez, pa je šlo. Jaz in mož pa muka. Vse je bilo v napoto.
Obakrat smo se izogibali parkiriščam v Franciji takoj za italijansko-francosko mejo. Niti za počitek čez dan se tukaj nismo ustavili. Ravno tako so delikat parkirišča v zgoraj omenjeni Kataloniji. Tukaj je stalno prisoten policist, ki nadzoruje parkirana vozila, povsod so table, ki opozarjajo na kraje, ne se pogovarjat z drugimi ljudmi, pazi na otroke in podobno. Malo te stisne pri srcu.
Kakšnih posebnih problemov nismo nikjer imeli. Drugod v južni Franciji je precej zelo lepo urejenih parkirišč, z igrali, parki, jezerci, potočki, bazeni!!!!, umivalnicami,… in predeli, ki so malo bolj oddaljeni od avtoceste, da lahko v miru prespiš.
Pa lepo potovanje….
vsem hvala za odgovore. zelo mi bodo prav prišli.
zanima me še samo, kako se plača spanje v avtu, če si v kampu. kako se to obračuna in koliko stane ta zadeva v evropi. seveda je prednost kampa tudi v tem, da se lahko umiješ pa to.
druga stvar pa je ta, da ne vem, kako je s tem v sloveniji. če greš recimo kam ob kolpo ali katero drugo reko pa ni urejenega kampa. verjetno ni panike, če prespiš v avtu. ali pač?
Pozdravljeni!
Mene pa zanima spanje v avtu na MotoGP Mugello – ali ima kdo kakšne izkušnje? Namreč moj fant je na invalidskem vozičku in nama bi bilo najbolj praktično, da sva kar nekje tam že na “Circuito del Mugello” – zaradi dostopa potem, ko bo gneča in vse to? Hvala za kakršen koli nasvet in odgovore.
Delal sem na parkingu in mi smo dovolili normalno da ljudje spijo v avtih če želijo. Nevem kako majo to druge države.
Mene vožnja osebno zelo utrudi in imam probleme ker nemorem spati med vožnjo (ko sem sopotnik seveda). Zasledil sem tole: http://www.moj-zaspancek.si.
Res je praktično, super zadevica, tkoda če slučajno vi, vaš partner ali otroci ne spijo med vožnjo, zna tudi to vam pomagati.
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.