Najdi forum

špageti

Kaj naredite, da se vam špageti, ko jih suhate, ne sprimejo?

Hvala

splahneš jih z vodo, potem pa tako omako gor daš.
eni med kuhanjem dodajejo olje, pa ni potrebno. le mešat jih moraš.

Kuhane in z mrzlo vodo poplaknjene pokapljaš z oljem in premešaš, da se olje lepo porazdeli po špagetih.

Na Mlinotestovi spletni strani pravijo, da splakovanje z mrzlo vodo ni potrebno, nekako v stilu, da sploh ne razumejo, zakaj to ljudje počnejo. Po moje zato, da bi zaustavili proces kuhanja :-)) Tam jih mogoče vedno skuhajo al dente, pa to ni potrebno.

Drugače pravijo, da se testenine vedno poškropijo z oljem in premešajo, če morajo malo počakati. Tudi jaz tako počnem in je v redu.
LP Mimi

Na enem kuharskem tečaju je glavni kuhar povedal, da je splakovanje špagetov z mrzlo vodo greh za špagete! In jaz mu verjamem! Špageti izgubijo veliko tistega, kar jim daje svojstven okus.

Špagete raje med kuhanjem večkrat pomešajte in jim po kuhanju dodajte košček masla (nekateri dodajo olje, kot so punce že svetovale) ali pa jih takoj servirajte z omako.

Drugi špagetni greh po mnenju istega kuharja pa je lomljenje špagetov pred kuhanjem!

Pa dober tek!

Vidka

Če špagetov ne splaknem, ampak samo odcedim, in dam potem čez olje, se vseeno sprimejo. ??

Res pa je, da jih pred kuhanjem zlomim na pol – pač zato, ker imam dveletno hčerko, ki ima še s “polovičnimi” polne roke dela :)) Se mi pa razlomljeni že sprimejo v loncu, ker to seveda naredim tik pred zdajci.

Hvala za nasvete.

kuham vedno cele (saj jih lahko potem na krožniku razcefraš) v osoljeni vodi. Ko pa so kuhani jih ocejene stresem v ponev v kateri raztopim malo masla. Omako dodam na krožniku enim mesno, enim pa zelenjavno in smo vsi zadovoljni.
Lp

Zlomljeni ali celi, ko jih daš v vrelo(!!!) vodo, jih moraš takoj premešati, potem do konca kuhanja ni treba več. Odcediš, s hladno vodo jih je definitivno greh prati! Če jih takoj poliješ z omako in premešaš, se tako ali tako nimajo časa sprijeti, v nasptronem pa bo zadostovala kakšna žlica olivnega olja (ali pa kakšna druga maščoba, če tega ne maraša) in premešaš. Je pa res, da se bodo vseeno sprijeli, če jih boš pustila tako zelo dolgo časa (npr. da se ohladijo).

Jamie svetuje, da je treba prihranit nekaj vode, v kateri so se kuhale testenine, da po potrebi zaliješ.

Mi jih nikoli ne splakujemo z mrzlo vodo, tudi olja ne uporabljamo. Mislim pa, da se morajo kuhati v veliko vode in morajo močno vreti. Ko damo špagete kuhat, jih damo v posodo kot mikado palčke 🙂

Jaz bi špagete za kosilo…

Natassa

Poizkusi jih kuhati krajši čas. Špageti, ko jih odcediš so še vroči in se še malo skuhajo. Meni so najslabši barilla, ko jih odcediš nad loncem, izločijo ne vem kako bi rekla, nekaj sluzastega. Odkar kuham polnozrnate, graham ali pirine špagete, nimam težav z zleplenjem.

LP

gluten je ta sluzasta reč : )
zarad tega se limajo

Kvaliteta špagetov se pozna pri ceni. Tisti za 69 SIT niso niti senca tistim, ki stanejo tam okrog 200 SIT.

Moja izkušnja pa je, da se morajo špageti kuhati v zelo veliki količini vode!

Ja, Nataša, kot mikado palčke, jaz tudi 🙂

Ko so bili otroci še manjši, sem jim špagete že v kuhinji zrezala na krožniku, kar tako držiš z vilico in s kuhinjskim nožem nekaj diagonal počez. Dolgo sploh nista pogruntala, zakaj imava midva z atijem dolge špagete, onadva pa ne. Potem je bil vik in krik za dolge špagete, prav pazila sta me, da nisem več mogla na skrivaj križ in kraž…

Nič ne lomin, nič ne splakujem (odkar sem prebrala tisto na Mlinotestovi strani), če je treba, poškropim z malo oljčnega olja, kasneje se sploh ne okusi. Ali pa smo ga mi tako navajeni, hehe.

LP Mimi

Japajade! Špageti za 65 SIT v Evrospinu so špica proti Barilli, ki so dragi kot žafran!

Se popolnoma strinjam s čvekico, ker slabše kot barilla bi že težko dobil. Reklama naredi svoje in kar naenkrat so barilla najboljše, meni pa so se od vseh najbolj lepile med seboj. Te iz eurospina so super, pa ne zaradi nizke cene.

LP

Katere znamke so ti špageti iz Eurospina?

Špageti iz Eurospina so zakon. Veliko boljši od Barila, pa še cena je nekajkrat nižja.

lp

Pipi,imajo vseskozi isto vrsto špagetov, še nikoli nisem pogledala na nalepko, katere znamke so, ker imajo samo te in ne moreš zgrešiti.

LP

tre mulini piše gor, če se ne motim. Pa to piše na mnogih njihovih izdelkih: moka…

Brezjajčne testenine se tipično pocajo, jajčne pa ne. Občasno jih delam sam iz jajc in ostre moke, pa se niti ne pocajo, niti ne razkuhajo. Spira se pa testenin ne zato, da se nanje prime omaka.

Nekateri špageti se nikoli ne sprimejo…Ti so najboljši primer špagetov, ki sigurno ne morejo biti zdravi, kajti v njih je toliko nadomestkov, da jih telo komaj prebavi, kaj šele preživi. So pa super za v kuhinjo, nič ne rečem.
Ko se špageti sprijemajo – to so špageti manj znane firme in tudi zanje nimamo podatka, kaj je v njih. Pomaga pa, da med vrenjem (ko opaziš sprijemanje), dodaš žličko olivnega olja in dobro premešaš.
Olivnega pravim zato, ker ostalo olje na špagete ne sodi.

Sicer pa : mešaj, mešaj in čakaj.

Tre moulini ali nekaj podobnega. So pa res super.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close