Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo sp in subvencija ter prispevki

sp in subvencija ter prispevki

Spoštovani!
V začetku januarja sem odprla s. p. Ker sem bila na Zavodu za zaposlovanje vključena v projekt za samozaposlitev naj bi po marcu enkrat letos dobila subvencijo za samozaposlene v višini 4.500 EUR. Zanima me ali ta prihodek lahko razdelim na dve leti ali ga moram celega upoštevati še letos? Če bi šlo, sem ga mislila razdeliti na 24 mesecev (ker je bilo rečeno, da je subvencija namenjena poslovanju s. p. – ja vsaj za 2 leti).

Imam ša eno vprašanje glede porodniškega dopusta. Glede na to, da v drugi polovici leta nastopim porodniški dopust, me zanima, ali bo ta “prihodek” (porodniška) kaj vplival na višino osnove za obračun prispevkov za soc. in zdravstveno varstvo prihodnje leto (2011). Osnova se sicer obračuna kot prihodki – stroški + prispevki. Kam v tem primeru spada porodniška ali se pač računa, da ta del leta s. p. miruje (drugih zaposlenih nimam) in se tudi porodniška ne šteje v osnovo.

Najlepša hvala za odgovore!

Mateja

Če vodite knjigovodstvo (niste normiranec), potem si lahko razdelite subvencijo na dve leti, s tem, da vam za čas porodniške miruje- ker ne boste plačevali prispevkov. Po porodniški pa lahko koristite delo po 4 ure ali več in vam za ostali del prispevke nakaže center za socialno delo (dolžina te ugodnosti je odvisna od števila otrok in njihove starosti). Na zgporaj navedeni način vam dohodek ne bo vplival na porodniško, ki vam jo bodo izračunali na podlagi obračunanih prispevkov.

Po novem se obvežeš za eno leto in kaj če recimo odpreš sp 1.7.10, na porodniško greš pa 1.9.10, kako lahko upoštevaš subvencijo, si jo lahko knjižiš v stoške samo za dva meseca, ker se pogodba z zavodom izteče še pred iztekom porodniške? SP bo po koncu porodniške normalno obratoval, med porodniško pa bo morda občasno kdo delal preko študentskega servisa ali avtorske pogodbe.

Povprašajte na vašem zavodu. Po moje je odvisno do dogovora. Ali morate po zaključeni porodniški imeti še eno leto sp? Po tem bi vam jaz tudi sredstva razdelila, če pa ni te omejitve, pa ne.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close