Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sosedje

Sosedje

Ne vem kakšen bi dala naslov teme ampak, ker zadnje čase to opažam predvsem med sosedi bi dala kar tak naslov.

Naši sosedje so precej, hm kako bi rekla, radi tračajo, sploh nekateri med sabo.

En primer: recimo ko se kaj slabega zgodi, ali ko sem bila jaz osebno brez službe in na socialni… se takoj o tem med sabo pogovarjajo, kažejo s prstom, imajo negativne pripombe. Ko sem bila recimo operirana, ali bolna, pa ko sem imela službo in so to določeni vedeli, ali pa ko sem delala dobre stvari pa bila prostovoljka, pa nič, take stvari pa zamolčijo, o tem se pa ne govori.

Verjetno je tega povsod veliko, ne samo med sosedi. Ampak zakaj? Zakaj ljudje tako radi okoli govorijo slabe stvari, kaj je kdo slabega naredil, ko gre pa za dobre stvari pa kot, da se niso zgodile. Medtem, ko o sebi vedno govorijo kot, da so najboljši, če kdo kaj slabega reče čez njih takoj znorijo, da to pa že ni res.

To je slovenska reala, nič posebnega. Imej čimmanj z njimi, za čenče se pa ne meni.

jaz ti samo to povem odraz tebe so tvoja dejanja in ce so ta ok, postena imas lahko cisto vest in te briga kaj se laze iz zlobe okolica… to te ne definira, definirajo te tvoja dejanja… to velja za vsakega izmed nas

Od kje pa tvoji sosedje vse to vedo? Zakaj to razlagaš ljudem? O meni moji sosedje ne vedo nič. Nič. Niti kako mi je ime ne. Mogoče priimek, ker je pač na zvoncu. Pa kaj vozim. In kdaj sem doma. Če jim je tako dolgčas da to sledijo. Ne vedo kje delam, kaj delam, koliko sem stara….nič. Pozdravim in to je to. Se ne spuščam v debatee z nikomer. Še manj se obremenjujem s patetičnimi ljudmi, ki o drugih čebljajo. Mislim kaj za eno bedno življeenje to morš met da se toliko z drugimi ukvarjaš no.

Odgovor na objavo uporabnika
um, 13.09.2025 ob 13:03

Od kje pa tvoji sosedje vse to vedo? Zakaj to razlagaš ljudem? O meni moji sosedje ne vedo nič. Nič. Niti kako mi je ime ne. Mogoče priimek, ker je pač na zvoncu. Pa kaj vozim. In kdaj sem doma. Če jim je tako dolgčas da to sledijo. Ne vedo kje delam, kaj delam, koliko sem stara….nič. Pozdravim in to je to. Se ne spuščam v debatee z nikomer. Še manj se obremenjujem s patetičnimi ljudmi, ki o drugih čebljajo. Mislim kaj za eno bedno življeenje to morš met da se toliko z drugimi ukvarjaš no.

Ljudje nadzorujejo, prisluškujejo. Na lastne oči videla. Sem bila zraven, ko je soseda prav postavila se za vogal, da je poslušala kaj se druga soseda pogovarja s svojo kolegico. Dobesedno se moraš prav skrivat in pazit kaj se pogovarjaš pa če tudi pri odprtem oknu po telefonu. Greš poleti na balkon v miru spit kavico pa te kliče kolegica in prav razmišljaš takrat da moraš pazit kaj boš govoril, da radovedni sosedje ne bodo poslušali.

Nadzor, 13.09.2025 ob 13:54

Ljudje nadzorujejo, prisluškujejo. Na lastne oči videla. Sem bila zraven, ko je soseda prav postavila se za vogal, da je poslušala kaj se druga soseda pogovarja s svojo kolegico. Dobesedno se moraš prav skrivat in pazit kaj se pogovarjaš pa če tudi pri odprtem oknu po telefonu. Greš poleti na balkon v miru spit kavico pa te kliče kolegica in prav razmišljaš takrat da moraš pazit kaj boš govoril, da radovedni sosedje ne bodo poslušali.

To kje na podeželju živiš?

No saj mogoče moji sosedje tudi prisluškujejo. Me v resnici ne gane. Usmiljenja vredno….

Jaah, saj to je slovenska folklora…- firbec in foušarija !

Drugače pa ja, malo vseeno bodite previdni in se po telefonu ali pa da nekdo prisluškuje, –nikoli-  ne pogovarjajte o denarnih zadevah…

Mi smo imeli vlom, v večstanovanjski hiši, , …smo se tak neobvezno – naivno- celo  zgovarjali,  s sosedi v štuku , …hihihi pa hahaha anede, …/ dokazov pa nimaš, lahko je nekdo spodaj poslušal…/ , da bo moj mož menjal avto…in je nekdo sklepal, da pa imamo denar kar doma …in je naredil štalo z razmetavanjem.. Je pa bil vsekakor nekdo od sosedov . Denarja pač nikoli nimamo doma.

Zato zdaj drugje , samo pozdravim in se vpletem, če je  res kaj nujnega  za pomagat -recimo požar, poplava, …da zletiš k sosedu , če nuca kakšno pomoč…( ali če se rabi kaj za sposodit, kakšna elektrika…– zdaj je to redko …) …in se nato umaknem, ko pride žlahta, njihovi prijatelji in prevzemajo dalje.

Kako pa veš, kaj tvoji sosedje govorijo?

Kako pa oni sploh vedo toliko podrobnosti o tebi?

Čudno.

Od dohodkov,  prihrankov, varčevanja , plače, regresa,  denarne nagrade, karkoli finančnega …o tem se nikoli ne pogovarjamo  kar z enimi sosedi, znanci, kolegi, –jih to ne briga in ne tiče …to so strogo zasebne zadeve in se tičejo določenih v družini, partnerstvih …- gre za zaupanje .

Samo ne biti naivni, ker  en folk – itak firbcajo, brez bontona in olike … in te sprašujejo , ja kolk imaš pa plače , pa kolk si regresa dobila, a tam pa imaš varčevalni račun, pa kolk imaš delnic…probajo, to pa ja…sam ne se dat in obračajte pogovor , ja vreme se je pa kar naredilo kajne…

Nikoli nikogar ne sprašujem o zadevah, ki so strogo zasebne. / finance, dogajanja po službah,  spolnost , zdr, bolezni , …kaj od otrok, …/ Če nekdo meni, da sem vredna zaupanja  in ve ,  da zadeve od mene  ne gredo naprej in kaj pove, je to na njemu.

tračajo

odgovor se skriva v tejle besedi.

Hmmm388, 13.09.2025 ob 14:53

Kako pa veš, kaj tvoji sosedje govorijo?

Kako pa oni sploh vedo toliko podrobnosti o tebi?

Čudno.

Halooo?!! Recimo se pogovarjaš po telefonu, z domačimi, odprta okna poleti, tisti radovedneži samo slišijo glas pa našpičijo ušesa. A ti nikoli z nikomur ne govoriš po telefonu? Ne greš nikamor? Si zaprta/a v izolacijski sobi, da nihče nič ne sliši? Pri nas je še celo sorodnica odvetnica, ki nam je nekaj pomagala, rekla “raje zapri okno, da ne bodo slišali pa nikoli ne veš kako poskušajo škodovati ali pridobiti sebi v korist”.

Ja, kako veš kaj sosedje govorijo…– kaj misliš s takim vprašanjem ?

To ni nič čudno , ko so si stanovanja kot sardele v konzervi …!

Menda je smiselno, logično, da v strnjenih blokovskih naseljih, s takšno gradnjo in tankimi stenami, da se sliši, ko sosed wc potegne pa seksanje , …in , ko so še okna odprta ali na balkonih…ja, ja, se sliši marsikaj …in gre sosed na odprto okno, balkon in čveka po telefonu …levo in desno pa zgoraj in spodaj pa radarji, sprejemniki  delujejo …akhm…

Najbolj zasebno je v hiši , ki je oddaljena od sosedstva, …tam pa lahko po mili volji na glas razlagaš, da si na lotu zadel …ahahahaha !

Včasih nimaš druge možnosti, ko rabiš recimo hitro pomoč pri nečem je samo sosed edina možnost. Se zgodi. In ja, ljudje so žleht, tvojo stisko vzamejo v svojo korist. Govorijo okoli kako so vam pomagali pa ste jim plačali, ker so tako hoteli, ne povejo pa, da si jim ponudil 5 eurov iz dobre volje, zahtevali so pa 3x več. Ko si na csd te bojo kritizirali, da živiš na njihov račun in to govorili vsem okoli. Ko imaš službo ne bojo povedali nikomur. Jaz sem čisto zase, redki sorodniki in najblizji prijatelji (dobesedno 1 prijateljica še iz vrtca). Ampak ravno sosedje vedo več kot jaz sama. Toliko vrtajo okoli, da pridejo celo do tega s kom sem se družila kot otrok, ko njih sploh še v tem bloku ni bilo.

Svašta730, 13.09.2025 ob 15:13

Halooo?!! Recimo se pogovarjaš po telefonu, z domačimi, odprta okna poleti, tisti radovedneži samo slišijo glas pa našpičijo ušesa. A ti nikoli z nikomur ne govoriš po telefonu? Ne greš nikamor? Si zaprta/a v izolacijski sobi, da nihče nič ne sliši? Pri nas je še celo sorodnica odvetnica, ki nam je nekaj pomagala, rekla “raje zapri okno, da ne bodo slišali pa nikoli ne veš kako poskušajo škodovati ali pridobiti sebi v korist”.

Očitno si v mestu doma.

Našega pogovarjanja po telefonu in naših pogovorov nihče ne sliši. Tudi ne, če gre kdo po cesti peš. Lahko smo zunaj in res dvomim, da bi se slišalo.

Če vidim, da nekdo prisluškuje, začnem govoriti takšne neumnosti, da se mu lahko vsi samo smejijo, če jih nosi naprej.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close