solidarnostni porok
Zanima me kaj pomeni iti nekomu za solidarnostnega poroka? Je to enako kot samo porok?
Meni so razložili, da, če je več lastnikov ene nepremičnine in, če se zanjo vzame kredit, da je potrebno, da gredo vsi lastniki za solidarnostnega poroka. Ne vem sicer zakaj?
Mogoče kdo kaj več ve o tem?
In kako je potem, če želiš sam vzeti kredit, imaš lahko kaj težav oziroma ga sploh dobiš? Kaj pa, če želiš iti potem npr. možu za poroka (da vzameva takšen kredit), greš lahko ali ne, če si že nekomu solidarnostni porok?
Če je mogoče katera iz bančništva in ve o teh stvareh kaj več, bi bila zelo vesela vsake razlage.
Dva meseca nazaj sem bila solidarnostni porok možu. Kupila sva nepremičnino, katere sva oba lastnika. V tem primeru sem bila avtomatsko solidarnostni porok. Potrebuješ samo osebni dokument in davčno številko. Jaz sem se glede tega precej zanimala in zvedela, da je več vrst solidarnostnih porokov.Skratka jaz nisem potrebovala nobenih drugih dokazil, ker je kredit vzel mož.Aja, pa na Hypu moreš potrditi tudi plače, med tem, ko na BankAustria to sploh ni potrebno.mislim, da tudi na Volksbank tudi ne.Pokliči banko in vprašaj.
Srečno!
Beseda solidarnostni pomeni, da da odgovarjaš skupaj z glavnim dolžnikom solidarno, torej lahko upnik terja najprej glavnega dolžnika ali poroka, po lastni izbiri. Če torej glavni dolžnik ne plača, lahko upnik takoj terja poroka in poseže na njegovo plačo, nepremičnine, premičnine… Seveda načeloma to lahko potem porok zahteva nazaj od glavnega dolžnika, ampak če ta nima – kjer ni, še vojska ne vzame.
Že nekaj dni nazaj je bila ena tema o tem in še enkrat: razen možu in mogoče otrokom NE pojdite nikomur za poroka, še posebej ne za solidarnega. Je prenevarno. Ker potem pa tarnajo ljudje, da so ostali brez hiš…, pa sploh niso vedeli, da nekdo ne plačuje svojega dolga.
Tudi Volksbank zahteva solidarnostnega poroka,vendar takrat ,ko gre za maximalno dobo ( 8 let ) in za večjo cifro – konkretno 16000 E – važna pa je tudi starost kreditojemalca – konkretni primer 50 let.Kredit pa je gotovinski ne stanovanjski.Banka pravi,da solidarnostnega poroka ne rabijo oni pač pa zavarovalnica pri kateri je zavarovan tvoj kredit.
l.p.Henč
Kr negdo, 25.04.2024 ob 12:14
Ve mogoče kdo katera banka NE zahteva solidarnega poroka partnerju, ki je kreditno sposoben napram drugemu, ki bi naj šel za solidarnega poroka pa niti kreditno sposoben ni? Hipotekarni stanovanjski kredit 100.000€ na 25 let?
VSaka banka ga bo zahtevala za zaščito, da bo dolg plačan. Sploh za tak denar. Verjetno nimaš plače vsaj 10 jurjev, da mogoče pa ne bi rabila poroky. Pa še tu vprašanje, če ga ne bi zahtevali.
A ne gre, 25.04.2024 ob 14:18
VSaka banka ga bo zahtevala za zaščito, da bo dolg plačan. Sploh za tak denar. Verjetno nimaš plače vsaj 10 jurjev, da mogoče pa ne bi rabila poroky. Pa še tu vprašanje, če ga ne bi zahtevali.
to je bulšit, ker potemtakem samski ne bi mogli prit do hipotekarnega kredita.
Forum je zaprt za komentiranje.