solatni prelivi
Sem bila včeraj v eni od restavracij, pa so imeli kar nekaj solatnih prelivov: ameriški, jogurtov, smetanov, … pa me zanima kako do takšnih prelivov za solate kar doma. Velikokrat kupim že kar narejene v stekleničkah v trgovini, pa me je sedaj “prijelo”, da bi jih naredila sproti kar doma, vendar kako?
Hvala za recepte.
Ne bom ti v pomoc, ker imam najraje olivno olje in balzamicni kis.
Edina polivka, ki jo naredim doma, je jogurtova.
Light jogurt malo razmesam, dodam nekaj nasekljanih zelisc ( drobnjak, petersilj, bazilika,zajbelj…), limono, sol, poper, vcasih na drobno nasekljano kislo kumarico, olive, vlozene biser cebulce; nariban korencek tudi pase v to in vcasih hren. Je pa uporaba zelisc in zacimb odvisna od vrste solate.
Chili, tabasco in worchester omaka ponekod zelo pase.
To je to – vsaj pri nas:)
Lp
:))) Babi, sem že v nekaj postih zasledila, da so naši okusi podobni:)))
Jaz tudi ne maram prelivov, edino doma si naredim jogurtovega – od čisto preprostega, do takega, bolj “polnega”… včasih .. najraje pa imam samo olivno olje in kakršenkoli kis-veliko kisa:))))
42na – V bistvu se moraš odločiti kaj boš vzela za “osnovo” – jogurt, kislo smetano, majonezo, …
Potem pa lahko vse te tri zadeve tudi med seboj kombiniraš – recimo, če želiš bolj poln okus jogurta, dodaš kislo smetano. Ipd …
Že Babi ti je napisala, kaj da v jogurtov preliv – to je to,potem pa kombiniraš z zelišči, dodatki – tudi sojina omaka je dobra!
Za “rdeče” variante lahko dodaš sladko (ali ostro) papriko ali ketchup.
Dober okus je tudi z dodajanjem gorčice.
Jaz recimo namesto tatarske omake (majoneze ne maram) zmešam kislo smetano, gorčico, sol, poper in pol limone. Včasih dodam drobno, drobno sesekljan peteršilj.
Jogurtov preliv delam tako, da dam jogurt v malo večji lonček (da lahko mešam) in dodam kar si poželim, potem pa malo olivnega olja in veliko kisa:)))))))))) – ok, jaz sem kisla, “veliko” sem bolj za hec dodala. Kis lahko nadomestiš tudi z limono, je prav tako dobro.
Nekaj linkov na hitro:
Pa tko naprej – v iskalnik vpiši prelivi za solate, pa malo pobrskaj.
Forum je zaprt za komentiranje.