solatna polivka
Nona Karolina, lepo pozdravljena, že dolgo se nismo slišali tukaj gor :-))))))
Ta bela polivka, ki je všeč tudi meni, je skoraj gotovo jugortov preliv. Zelo enostavno, zelo dobro, a če priznam, tudi jaz tole v glavnem občudujem po restavracijah in raznih solatnih bifejih, doma me pa vedno znova potegne v klasično polivko.
Nekaj žlic jogurta, malo kisa (lahko limone) in sol. To je osnova, od tukaj naprej domišljija. Predvsem nasekljane začimbe, po eno ali po več skupaj. Zelo paše drobnjak, peteršilj, strt česen, poper. Lahko drobno narezana čebula, lahko gorčica. Za tiste, ki imajo radi bolj izdatno, lahko žlica kisle smetane, žlica majoneze, žlica najljubšega olja.
Paše na navadno zeleno solato, še bolj na vse sestavljene solate, predvsem tiste na osnovi kumaric, stročnic, kaše, paradižnik…
Pozdrav, Mimi
Kadar sem v hotelu, ne uporabljam njihovih polivk, ker ne poznam sestavin.
Sicer pa se bela polivka lahko naredi iz navadnega jogurta, dodaš malo olivnega olja, sol, poper, limonin sok.
Najbojši primer za belo polivko je solata s kitajskim zeljem:
– narežeš kitajsko zelje na kockice
– dodaš na kocke narezano pomarančo
– dodaš na kocke narezan kivi.
Poliješ:
– v jogurt dodaš sol, poper, olivno olje…zmešaš in poliješ čez solato. Če imaš v solati pomaranče in kivi, ne dodajaj v polivko limoninega soka, ker je kislega že dovolj.
– če nimaš jogurta, lahko to narediš s kislo smetano (je bolj kalorično, dobro pa enako)
Zmešaš in dobiš nekaj čudovitega…
O, nona Karolina, vem. Pri nas smo v tistem najbolj divjem obdobju rekli: “Ah, kaj če so bolni otroci, jih bo že stara mama porihtala. Kaj če zboli stara mama, to bi bil pravi problem.”
In none veste, kar jaz kot mlada mamica takrat še nisem vedela, namreč da otroci – in seveda tudi vnuki – odrastejo in da vse mine…
Lep lep pozdrav, Mimi
PS. Sori za tiste, ki ste pričakovali kaj od solatne polivke. So punce zgoraj tako lepo povedale, da nimam kaj dodati.
Forum je zaprt za komentiranje.