Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika solata z vrta

solata z vrta

Ponavadi kupujem solato na tržnici ali v marketu, ker nimam vrta. Danes pa mi soseda da domačo solato z vrta in jaz ful vesela, jeeee vitaminčki.
Sedaj pa grooooza, čistim jo že 45 minut. A je to normalno kolk enih crknjenih žužkov je gor na njej?!!!
Sploh ne vem a naj se še trudim ali naj jo stran vržem. A ve se mučite tako dolgo z čiščenjem?
Vodo sem zamenjala že 20x pa je še vedno kaj not.
A je to normalno?
Najbrž so vitaminčki šli že adijo, ko jo tolk namakam. 🙁

Drugič daj pa mal soli v vodo, pa bodo sami dol padel. Se pravi, da je domače, če so životinje gor, valjda vejo kaj je dober, ne.

To je popolnoma normalno! Zdaj pa se zamisli, s kolikimi škropivi je obdelana tista, ki jo kupimo v trgovini, da nima nič žužkov!!!! Da bi uničila vitaminčke z namakanjem, se ne boj. Pa tudi če boste pojedli kakšno listo uš, bo mnogo manj strupeno kot škropiva in umetna gnojila, ki jih sicer použijemo v kupljeni hrani.

vsak solatni list operi pod tekočo vodo preden jo narežeš oz. natrgaš na koščke.
še en nasvet: solato natrgaj na lističe z roko. tako ima solata veliko boljši okus. ne sprašuj zakaj, ker ne vem, ampak je res.

No, tista solata ki jo kupiš v trgovini žužkov in polžev ne more imet že zato, ker zemlje tudi od daleč ne vidi.

Ja prav tako zelje…
Meni je tudi brat to povedak, ki je gostinc 🙂

Okej hvala, ste me potolažile.
No zdej je končno čista in gremo jest to solatko.
Madona ti žužki ej, sem skoraj obupala, če bi jih dala na tehtnico, bi ziher imeli kakšne pol kile.

Ma pa še deževalo je, še zato se je bolj umazal.

Operi jo pod TEKOČO vodo, kot so ti že svetovali. Jaz tega pranja z namakanjem sploh ne razumem – ne vem, če se to kaj sploh res opere.

RAvno zaradi solate jaz ne morem v korak s hitrimi gospodinjami, ki kosilo naredijo v pol ure. Jaz samo za solato rabim najmanj eno uro. Zame je kar obred, da grem na vrt, naberem, operem na vrtu z vodo, potem pa še v kuhinji. Pa mi ni žal, vsaj vem, kaj jem. V tem je poanta vrta.

Jaz nimam vrta, sem si pa na balkonu v satnovanju posadila dišavnice in je tudi fajn 🙂

Res je lušno, da si sam kaj vtrgaš…čeprav je to listek bazilike ali petršilja.

Jaz solato zvečer poberem iz vrta, jo očistim, operem, dam v tisto posodo z ročno centrifugo, da odteče voda, jo spravim v ogromen tupperware in drži nekaj dni.
Vsak dan posebej se mi tega ne bi dalo delati.

JOj ja jaz bi tudi imela to posodo z ročno centrifugo…kje si jo kupila?
Jaz jo full iščem..

Mislim, da v Maxiju v Ljubljani.

Pa tudi v merkurju jo imajo, pri plastiki. Vsaj imeli so jo lani. Pa občasno tudi v kakšnem mercatorju.

Ah, ok 🙂 hvala, ko bom kaj v LJ bom pogledala ja 🙂
To je res full fajn stvar. MI je pri Jamiju v oči padla 🙂

V parih urah, ko je solata pobrana z vrta, zgubi že pol vitaminov, ti noben TW ne pomaga tako, da je domačo škoda čistit za par dnevno zalogo, pri kupljeni pa je vseeno, ker ima tako ali tako bolj malo v sebi.

Vitamini gora ali dol, meni se domača solata prav zaradi tega gravža in jo vedno šenkam naprej, če jo dobim. Jo raje kupim, čeprav je umetna, samo da mi ni treba žužkov gledat.

Glede na to, da jo hranimo v hladilniku, je menda jasno, da se vitamini ne topijo kot pri sobni temperaturi.

Baje se solato trga in ne reze z nozem.. zaradi oksidacije…
Sama vem, da natrgana solata veliko dlje zdrzi v hladilnku kot narezana..

U mater, evo, da prvič v življenju slišim, da bi bilo v eni solati pol kile polžev :-))

Glede na to, da že celo življenje jem solato z vrta in še nikoli nisem imela takih težav, da bi mogla 20x oprat solato (no, regrat je drugo) ti svetujem, da narediš tako, kot jaz: solati trgaj list za listom in jih operi pod curkom mrzle vode. Ko je čista, jo natrgaš v skledo in to je to.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close