Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Solata iz ajdove kaše

Solata iz ajdove kaše

Rada bi se lotila mešanih solat iz kaš, takih nasitnih za malico. Zaenkrat sem naštudirala proseno kašo in je super.

V spodnjem postu “Solati” () je 3glav omenila, da ajdovo kašo duši, ohladi itd. Bere se, kot bi na prepraženo čebulo stresla surovo ajdovo kašo, niti nobene vode ne omenja? Doslej sem vedno mislila, da je (vse) kaše obvezno treba najprej skuhati v vodi oz. tekočini, da se napnejo, šele potem se naredi vse drugo po receptu. Ali je res možno dušiti surovo ajdovo kašo?

In če smo že pri tem, imate kakšno svojo ljubo kombinacijo solate z ajdovo (ali kakšno drugo) kašo? Saj vem, da lahko noter streseš, kar pač je v hladilniku, vendar sem že tudi ugotovila, da čisto vseeno pa le ni.

Hvala in lp, Mimi

Danes sem naredila solato iz kus kusa s ciceriko. Kus kus sem prelila z vrelo vodo ter limoninim sokom in lupinico ter pustila stati priblizno 10 minut, da je posrkal vso vodo. Nato sem dodala zlico rozin in cicerko iz konzerve ter sesekljan petersilj in drobnjak. Prilila sem zlico olivnega olja ter malo posolila.
Na krozniku sem vse skupaj prelila z jogurtovo omako. V jogurt sem dala cesnovo sol, poper in scepec sladkorja.

Dobro je tako toplo kot hladno.

LP, Maja

<http://majuska.moj-album.com/>

Maja, tole pa je ideja! Ravno sem jutri hotela nredit nekaj s čičeriko 🙂 Mogoče bo tole po tvojem receptu ali pa bom izumila kaj novega 🙂 Poročam!

LP

Tu je nekaj povezav na jedi z ajdovo kašo:

http://www.droga.si/default.asp?id=270

http://www.eta-kamnik.si/ajdovakasauporaba.html

http://www.mlinotest.si/recepti.php?item=56

Jaz ajdovo kašo skuham, ohladim. Solato naredim tako, da ji dodam trdo kuhano jajce, malo čebule in pa na kocke narezan sir. Včasih tudi kak paradižnik. Okisam s kisom, oljem, sol in poper. Meni je zlo dobro.

To bomo ustvarjali, se že veselim. Kašo bom pa kar kuhala…
LP Mimi

Sem zamočila in sem pozabila narediti povezave aktivne.
Ponavljam vajo (kdor nima v glavi …)

MimiN, ajdovo kašo dušim tako, kot sem napisala in po malem dolivam vodo. Oprosti, ker sem bila v informacijah ne natančna, vendar sem mislila, da veš, da se pri dušenju doliva tekočina.

Jaz ajdovo kašo stresem tudi v zelenjavno juho, da zadevo malo zgostim, jo ima sin strašansko rad.

lp

Ja, vem, da se pri dušenju doliva voda, vendar saj veš… :-))
Dejansko pa še nisem nikjer zasledila, da bi kakšen recept predvideval surovo ajdovo kašo na čebulco. Vedno se začne: “Kuhano ajdovo kašo stresemo… podušimo… primešamo…”

Res pa je, da ni razloga, zakaj je ne bi počasi podlivali kot npr. rižoto. Kakor komu odgovarja, stalno se učimo…
Hvala in lp, Mimi

Še moj piskrček za solato iz ajdove kaše, in sicer s porom.

V vodo streseš sesekljan česen in malo drobno sesekljane čebule (jaz dam kar tisto v prahu) ter soli in popra. Ko zavre, streseš v vodo kašo (na skodelico ajdove kaše računaš dve skodelici vode). Ko ponovno zavre, pokriješ in zmanjšaš ogenj ter kuhaš, da je kaša mehka. Če morda ostane kaj vode, jo odlij. V še toplo kašo vmešaj drobno sesekljan por (lahko pa dodaš še na drobne kocke sesekljano rdečo in zeleno papriko). Ko je kaša hladna, jo naredi kot solato. Na Štajerskem jo začinimo z bučnim oljem, če ga ne maraš,uporabi pač belo, pa kis (tudi balzamični), sol in poper po okusu in to je to. Pozdrav, Zarja

Hvala. Bučno olje pa imam rada, saj sem vendar Štajerka:-))
LP Mimi

Šele sedaj vidim, da sem na pamet malo zamešala tele recepte, ampak moram reči, da je bilo dobro.

Na olju sem popražila narezan por, da je upadel. Dodala 1 dl surove ajdove kaše in postopoma 2 dl vode. Solila. Kuhala 20 minut, iz firbca mešala, kaša je ravno popila vso vodo in se čisto malo zapekla. Ohladila. Potem sem dodala na kocke narezano papriko in še nekaj tanko narezanega svežega pora, kar ga je pač ostalo. Poper in mogoče še kakšna začimbica.

Nastala je čisto dobra ajdova solata ravno za eno malico.
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close