Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Solastništvo, prepis…. če se na te stvari spoznate, prosim nasvet

Solastništvo, prepis…. če se na te stvari spoznate, prosim nasvet

Imam zapleteno situacijo. Štirje smo podedovali nepremičnino, moj delež je najmanjši. Logično je, da je vsi ne moremo uporabljat, delitev še ni fizično narejena ampak samo procentualno. Ker si svoje procente lahko samo nekam zataknem, želim prodati, ostali trije pa ne-so namreč iz čisto drugega “gnezda” kot jaz. Ali lahko kje dosežem, da se zadeva proda, da pridem do svojega deleža?

Kot drugo me zanima, če bi svoj delež vendarle dala v prodajo, kak je postopek. Kot vem, imajo solastniki predkupno pravico. Ali to pomeni, da jim moram dati ponudbo za odkup in če se ne javijo v XXXXX dneh, lahko kupi kdo drug.
Za vaše nasvete in informacije hvala.

Ja, glede predkupne pravice je tako, kot si napisala.

Svoj delež lahko prodaš, vprašanje pa je, če ga bo kdo kupil. Oni te ne bi izplačali?

Mislim, so mi pa te stvari res nelogične. Kako ljudem ni jasno, da je treba lastništvo in uporabo nepremičnine nekako urediti v vsesplošno zadovoljstvo, saj se dela ogromna škoda, če stoji prazna, da o tem, kako jim lahko nekdo zagreni življenje s prodajo kakemu “norcu”, sploh ne govorim.

jA, najemi odvetnika in sproži razdelitev v naravi.
Se da.

Varjanka, hvala za nasvet.
Metulka, res je tako, da naj bi se skupno lastništvo uredilo v vsesplošno zadovoljstvo, ampak v praksi pogosto ni tako, tudi pri nas ne. Ti si verjetno še predstavljat ne moreš, kako je, če si v solastništvu z žleht ljudmi, ki ničesar ne rabijo, dela pa nimajo nobenega, zato se ukvarjat s tem, kako bi zagrenili življenje tretjemu.

Ne vem, kdo bi kupil le delež, razen kdo od ostalih dedičev, ampak glede na napisano, ni nobenega interesenta. Lahko pa na sodišču sprožiš postopek za razdelitev nepremičnine v naravi.

Predlagam vam, da ostalim solastnikom ponudite v odkup vaš solastniški delež (po tržni ceni) in jih istočasno obvestite, da v kolikor vašega deleža ne bodo odkupili, boste zahtevala razdružitev solastnine po sodni poti. Stroški sodne razdružitve solastnine so kar veliki, delijo pa se na VSE solastnike in sicer glede na velikost posameznega solastniškega deleža. Ker je vaš solastniški delež majhen, bodo večino sodnih stroškov trpeli ostali solastniki, pa čeprav boste sodni postopek začela-uvedla prav vi. No, le v začetku boste sodne stroške morala založiti vi, na koncu pa vam jih bodo ostali solastniki morali povrniti. Tudi zaradi navedenega, se bodo ostali solastniki najbrž odločili, da vaš delež raje odkupijo, saj je ta varianta za njih finančno zagotovo bolj ugodna.

no, je še ena možnost: dajet oglas in pripeljite na ene par ogledov kakšne take, no, bolj moče fante..če bodo pa še močno črnolasi in zagoreni bo pa sploh v redu..

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close