Soja!
Zivjo,
najprej moram povedati, da je kuhanje moja sibka tocka, zato prosim za natancne odgovore:)
Ker ne jem mesa in ker moram skuhati sama, me zanima naslednje: Kupila sem v vrecki “Sojino meso”. Pise, da moram kuhati v vodi, dvakrat vec vode, kot je soje 10minut. Ok, to mi je jasno. Problem nastane, ko pise, da lahko iz tega naredis potem zrezke in podobno. No in to bi rada, sojine zrezke. Kako gre potem to naprej? kere zacimbe naj uporabljam ( upam da ne rabim kaksnih jajc zraven?!?!?), a naj pustim stati..al kako?
Pa ce kdo ve se za kaksen recept, ki vsebuje tole sojo pa kaksno zelenjavo ( ogljikovih hidratov in beljakovin ne)…
Hvala lepa!
Hej! Zgleda,da danes ni pravih mojstrov za sojo.
Ne vem,ce bo vse prav,kar ti bom povedala. Vcasih kupim ze narejene sojine polpete ali zrezke,jih razdrobim in dodam potem se zelenjavo.
To so ponavadi bucke,blitva,spinaca,jajcevci.
Bacek je napisala krasen recept za buckine polpete ali zrezke.Je tudi v bazi receptov.Malo poglej v iskanju,pa bos dobila sigurno kup receptov.
Za tvojo sojino maso bi dodala petersilj,cesen,poper,sol in se kaksno zel,ki jo imas rada.Listic zajblja meni zelo ustreza.Pa oljke narezem notri.Parmezan je pri nas skoraj obvezen v taki masi.Jajcka noces.Torej moras piskati nekaj,kar ti bo vezalo. Jaz v mesne polpete dam zlico vode,ce ne uporabljam jajck. Poskusi brez in bos videla,ce bo drzalo skupaj.Malo povaljaj v moki.
Zelenjavne zrezke popecem v posodi,ki ne rabi mascobe (samo malo namazem dno) ali pa v pecici.
Oglasi se,ce si kaj nasla pod zelenjavni zrezki ali cim podobnim.Lp Babi
Ne vem,kaj misliš,ker sem ravno včeraj kupovala sojine pripravke,kot so;medaljoni,koščki,kosmiči,pa tudi moko sem videla.Moko menda rabiš tako,kot ti je svetovala Babi,medaljone kakor zrezke,koške pa za golaž,rižoto,makaronovo meso,mineštre in enolončnice,kosmiče pa namesto mletega mesa.Če tem stvarem dodaš čebulo in paradižnik,ter previdno začiniš in osoliš,dobiš izvrstne jedi.Mi je pa soja že kar všeč samo kuhana v osoljeni vodi in odcejana.
Pa dober tek
Alenka
Če moraš (nevešča) kuhati sama in če želiš sojo, so tile kosmiči dobra izbira. S samo malo več truda lahko dobiš še boljši rezultat, če sojo sama skuhaš. Predpostavjam, da je tudi vsebnost “dobrih” snovi boljša v pravi naravni soji kot v predelanih kosmičih (vem pa ne, nisem stručko za to).
Torej, brez strahu kupi sojo v zrnju, rumeno (tako ali tako pravijo, da je samo to res soja, kar prodajajo pod “zelena soja”, je menda azuki fižol). Zvečer jo obvezno namoči ali celo za 24 ur. Potem jo kar v isti vodi pristavi na štedilnik in zavri. Po nekaj minutah vrenja vodo odlij, splakni in nalij novo vodo. Ko zavre, pusti čisto počasi vreti kakšni 2 uri, mogoče še pol ure več. Posoli šele na koncu ali pri končni dodelavi. Naj te ne prestraši, soja je bolj trdikasta kot fižol in se praktično sploh ne razkuha, tudi kuhana se še vedno nekako čuti med zobmi (če naletiš na prav staro sojo, tudi po 4 urah ne bo razkuhana). En del zrnja odcedi in naj se v skledi ohladi (no, to sem rekla samo zato, ker se soja bolj dolgo kuha in se je res ne splača kuhati samo za enkrat, skuhaš celo kilo in del daš v zamrzovalnik). Iz preostanka kuhane soje in ustrezne količine njene vode lahko potem narediš več stvari.
1. sojina juha (zmiksaš s paličnim mešalnikom, soliš, dodaš začimbe po želji, npr. peteršilj, poper, česen, parmezan, maslo, kisla smetana… juha je zelo nežna, precej bolj kot fižolova)
2. sojina enolončnica (posoliš, dodaš začimbe kot za juho, dodaš poljubno zelenjavo, kar pač imaš v hladilniku oz. doma, tj. korenček, papriko, bučke, paradižnik, cvetačo, brokoli, stročji fižol… zelenjava naj bo prej podušena in kuhana, če ni prav trda ala stročji fižol, jo lahko dodaš kar surovo in aprej kuhaš v sojini vodi, kakšne pol ure več se soji sploh ne bo poznalo, zelenjava pa bo kuhana; s kakšnim maslom ali smetano malo zabeliš, pa je)
3. sojin pasulj (skuhaš kot navaden fižolov pasulj, poišči recepte, samo da namesto fižola uporabiš sojo)
4. vzameš skoraj kateri koli recept za fižol in ga zamenjaš s sojo.
Ohlajeno kuhano zrnje lahko uporabiš spet na več načinov:
a) Zamrzneš takšnega v zrnju, če narediš bolj ploske vrečke, lahko celo prelomiš in odtališ samo toliko, kot res potrebuješ; odtaljeno uporabi kot sveže.
b) Ohlajeno zrnje zmelješ na mesoreznico, mogoče gre tudi z multipraktikom, odvisno od sorte multipraktika. To je kaša, ki jo uporabiš enako kot sojino meso iz vrečke v zgornjem vprašanju. Lahko narediš polpete, zrezke, mešaš z zelenjavo, mesojedci lahko mešajo z mletim mesom. Vzemi skoraj kateri koli recept za mleto meso, samo da namesto mesa uporabiš mleto sojo. Najbolje je, da narediš polpete na zalogo in jih zamrzneš. Seveda lahko zamrzneš tudi samo zmleto sojo, odtaljeno uporabiš kot svežo.
c) Nekaj kuhanega zrnja dam vedno v hladilnik v steklen kozarec, zalijem s solatno mešanico (kis, olje, voda). Več naslednjih dni posujem sojo na zeleno (ali katero koli drugo) solato kot drugače fižol.
No, pa je nastala dizertacija o soji… Kar pogumno se je loti, dobra je, milega okusa, menda jo dobro prenašajo tudi tisti, ki imajo s fižolom težave. Je pa res, da jo začneš ceniti šele pri drugem, tretjem poskusu… Če je kdo v družini ne mara, se je menda uspešno “podtakne” v ričet namesto fižola.
Pozdrav, Mimi
medaljoni,koščki niso nadomestljivi z mleto kuhano sojo.Ti medaljoni in koščki so namreč narejeni po posebnem postopku in so 100 % beljakovina.
Podobno kot naredijo iz pšenične moke SEJTAN, tako naredijo iz sojine moke SOJIN “SEJTAN”.če doma poizkusiš iz pšenične moke zamesiti testo samo voda in moka, malo počivaš, potem pa pod mrzlo tekočo vodo izpiraš škrob, ti ostane samo “čigumi” in to je gluten,pšenična beljakovina.Ta “ČIGUMI” potem kuhaš v začinjeni vodi približno 40 minut,narežeš na zrezke in pečeš,pohaš, karkoli pač delaš z mesom.
No podobno se naredi tudi iz soje, samo po drugačnem postopku.
Mleta kuhana soja, pa ni dobro vezivo, ker je v njej preveč balasta.Dobro vezivo-najboljše je beljakovina.Jajce, npr. beljak je skoraj 100% beljakovina, zato jo poizkusimo nadomestiti z čim bolj podobnim
Forum je zaprt za komentiranje.