Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Soja: O njej nimam pojma, pomoč!!

Soja: O njej nimam pojma, pomoč!!

Prosim vas, da mi svetujete nekaj okrog soje.
Ker pravijo, da je tako zdrava bi rada pripravila kaj preprostega iz nje.
Še nikoli je nisem niti poskusila, niti nimam nobenega pojma kako se jo pripravlja.
Torej prosim za preprost in jasen recept.
Še to, ali je soje več vrst?

Nekateri pravijo, da je soje več vrst, drugi, da je samo ena :-))
Najprej tisti samo za eno vrsto: to bi naj bila “rumena” soja. Na vrečkah v trgovini pa lahko srečaš tudi napise “rdeča soja” in “zelena soja”. Po prepričanju onih prvih bi to naj ne bila soja, temveč fižol, konkretno zelena soja bi naj bil adzuki fižol.
Vse to sem prebrala na netu, sama kupujem bolj ali manj samo “rumeno” sojo, se mi zdi edina “prava”. Enkrat sem kupila tudi zeleno, bila je takoj kuhana in res se mi je zdela bolj podobna fižolu.

Nona Karolina (saj si tista, ki se prijazno pogovarja z Babi, ali ne), gotovo zelo dobro poznaš fižol, primorska kuhinja ga je polna. Vse svoje znanje o fižolu uporabi pri soji, pa bo vse rešeno. Enako namakaš, kuhaš kar nekaj časa (stara soja tudi ure, enako kot star fižol), soliš proti koncu. Kuhano lahko zamrzneš. Lahko narediš vse od spasirane juhe, vseh sort enolončnic, zakuh za juhe, tople priloge do hladnih solat, dodatka v drugo solato, spasiraš v namaz… Podobno kot fižolovo torto lahko narediš tudi sojino, hehe :-))

Soja se ne razkuha, ima pa bolj mil okus od fižola. Drugačen. Malo se ga moraš navaditi. Menda bolj odgovarja tistim, ki jih fižol napenja. Je pa res zdrava, vendar zdrave so tudi kaše, druge stročnice, kislo zelje in… saj veš.

Tašča je posrečena, namreč slišala je, da je dodatek hrani Lecitin zdrav, kupuje ga v lekarni, potrese kakšno žličko na jogurt in si ne da slišati, da je lecitin čisti ekstrakt iz soje. Soje namreč ne obrajta preveč. Da le ima svojo škatlico Lecitina in naj ji še dolgo tekne :-))

Pozdrav, Mimi

Jaz delam iz soje, ki jo sama skuham, polpete in torto. Uporabljam pa tudi kupljene kosmiče in koščke.

lahko ti povem, kako pripravljam tofu na hitrco:

prvič nikar ne probaj “surovega”, ker je zares čuden. s časom se privadiš, ampak za prvič raje ne. zrežeš na kocke po 1 cm in jih vržeš v ponev z malo olivnega olja. malo posoliš (če ti je všeč okus vegete lahko tudi to), popopraš (sploh zeleni poper je dober). okus je takoj boljši. včasih dodam malo sojine omake (temne, ki je bolj izrazitega okusa in manj slana od svetle), ta se fino pomeša in obarva koščke. navadno zraven jem zelenjavo (eno na hitro, npr. potenstane bučke).

enako pripravim sojino “meso” – tisto bolj drobno, ki izgleda kot faširano; namočim za nekaj minut, odlijem vodo in vržem v ponev, …potem pa ga umešam med hitro potenstano zelenjavo (dobra mešanica mi je kitajska zelejava iz hoferja, ki je brez dodatkov v obliki maščob,…).

soje v zrnju nikjer nimajo za kupit. imajo eno brez porekla, to pa nočem. res pa je, da živimo malo dlje od večjih mest.

Soje se izogibam, ker je veliko gensko predelane.

Prosim za recept torte iz soje.

Sojo lahko uporabiš na enak način kot čičerko. V vseh receptih na strani lahko čičerko zamenjaš s sojo. Tudi kikiriki iz soje je zelo dober. Za kikiriki uporabi kar surovo in dobro namočeno sojo ter jo dobro prepraži in na koncu posoli.

Vsem prisrčna hvala.
LP nona Karolina

Ja Mimi N. res sem tista nona. In ker sem že nona, mi je počasi pričelo primanjkovati hormončkov in bi jih sedaj rada malo nadomestila.
Hvala ti, saj si me o soji res lepo poučila, tako kot prvošolčka (saj pri soji tudi sem).
LP od none Karolina

Našla sem recept za sojino torto, ki sem ga prekopirala enkrat s kakšnega foruma. Zaenkrat je še nisem naredila, zato samo recept, na oko pa mora biti kar v redu. Mogoče bo Joži lahko pridala kakšno svojo pravo izkušnjo.

Če sem že pri tem, dodajam še fižolovo torto, velja enako kot zgoraj, prekopirala sem jo enkrat s foruma.

Nona Karolina, res sem preveč učiteljska, pa sploh nisem učiteljica. Tako pač je. Očitno sem tisti analitični tip, ki mora v glavi stvari sistematično razporediti, potem pa avtomatsko mislim, da so takšni tudi drugi in se neznansko trudim, da vse do potankosti in po vrsti povem. Domači se mi večkrat smejijo zaradi tega :-)))
LP Mimi

 Sojina torta
(sojin biskvit, premazano z marmelado, čokoladni obliv)
 6 jajc
 15 dag sladkorja
 1 vanili sladkor
 23 dag sojinega pireja
 7 dag drobtin
 ½ pecilnega praška
 malo ruma
 sladka smetana
 marmelada
 čokolada za preliv
Rumenjake stepeš s sladkorjem, dodaš pire, vanili, drobtine, pecilni, rum. Vse zmešaš v gladko testo. Dodaš sneg. V namaščen in pomokan pekač vliješ in pečeš pri 200°C okoli 45 min. Ohlajeno prerežeš in namažeš z marmelado, poliješ s čokolado. Po želji dodaš smetano.

 Fižolova torta
(fižolov biskvit, namazano z marmelado)
 3 jajca
 23 dag sladkorja
 6 dag enotne moke
 1¼ pecilnega praška
 25 dag kuhanega fižola
 15dag marmelade
Rumenjake in sladkor umešamo. Po vrsti pridenemo vse druge sestavine, fižol naj bo pretlačen, na koncu sneg iz beljakov. Pečemo v pomaščenem modelu za torte. Peceno in ohlajeno torto namažemo z dobro marmelado.
Varianta: namesto moke vzamemo zmlete orehe ali lešnike.

Ne, nisi preveč učiteljska, hotela sem ti povedati, da sem ravno to rabila.
Natančno poučitev o soji.
Še enkrat hvala.

Vse o s o j i na Googlu Kulinarična Slovenija

Silva, imaš prav. Na Kulinariki je krasen, zelo izčrpen članek o soji, prav iz tega članka izvira moje začetno znanje o soji, lahko bi se že prej spomnila. Nona Karolina, vsekakor se ti ga splača prebrati. No, vsem se ga splača prebrati :-))
.
LP Mimi

Pa tudi ogromno Marinkinih receptov s sojo najdeš na Kulinariki.

Mi jo pripravljamo tako kot fizol: v solati, za ricet, lahko naredis iz nje namaz…….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close