sodišče – pripravništvo
Dobila sem pripravništvo v delovnem razmerju na ljubljanskem sodišču. Rekli so mi, da sem postavljena v 24 plačni razred. Ker se je s plačami marsikaj dogajalo v zadnjem letu (zamrznitve uskladitev ipd), me zanima, koliko je dejansko neto plača?
Poleg tega še eno vprašanje. Če grem med pripravništvom na porodniško, se le-to prekine in po po porodniški nadaljuje (tako razberem iz zakona). A je kaj komplikacij glede tega? Kako dejansko sploh poteka pripravništvo (delovni čas, ipd)?
Če mi lahko kdo odgovori, bom zelo hvaležna 🙂
No ja, v gospodarstvu že dolgo ni več obveznega pripravništva.
Pripravništvo je le v JU, čemur sledi tudi strokovni izpit.[/quote]
V pravu je pojem pripravništva nekaj drugega in pripravništvo JE obvezno, če hočeš delat državni pravniški izpit. Pripravništvo lahko opravljaš na sodišču (2 leti), pri odvetniku ali notarju (32 mesecev), v javni upravi ali gospodarstvu (48 msecev).
Plača je okoli 750 eur neto, brez dodatka malice in prevoza. Glede porodniške je pa tako, da greš normalno na porodniško in te delo pripravnika čaka ter opraviš preostali čas pripravništva, koliko ti pač še manjka. Primer, na porodniško greš s 15.7.2011, do takrat si opravila npr. 8. mesecev pripravništva, nato se čez leto dni vrneš na to delovno mesto in opraviš še 16 mesecev. Pravi čas za delodajalce ni nikoli, v državni službi je pa malce lajže ja.
Lp
“tako je” najlepša hvala za odgovor. Te lahko prosim še za informacije, kako je s prisotnostjo na sodišču in kje pišeš sodbe?
Nein, sodniški pripravnik je razporejen v 24. plačni razred. Navedena je plača 1174 bruto, vendar je to plača, ki bi bila z vsemi uskladitvami plačnih nesorazmerij, ki pa jih ni bilo…zato sprašujem.
Eni pa res živite na drugem planetu……
a ni bilo pripravništvo od vedno plačano 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ??[/quote]
V pravu je to drugače, ne gre za klasično pripravništvo, ampak gre za DELOVNO RAZMERJE, kjer se je potrebno usposabljat v stroki, da dosežeš pogoje za opravljanje državnega pravniškega izpita. Ne mešaj hrušk in jabolk, posebej zato obstaja zakon in velja samo za pravnike. Ti živiš na enem planetu, kjer vtikaš v nos zadeve, ki jih ne poznaš.
Glede na povprečje bi lahko nehala spraševati gluposti na forumu.
Kako je glede porodniške ti piše v zakonu, v kolikor zakona ne razumeš, me čudi, da si sploh diplomirala, glede ostalih pogojev sodniških pripravnikov, pa se pozanimaj v kadrovski službi Višjega sodišča v Ljubljani.
Pa boš mela takoj manj problemov.
No ja, če smo pa čisto natančni, pripravništvo ni obvezno za vse javne uslužbence in v gospodarstvu ni prepovedano.
Poanta je bila drugje.Naj se javijo vse tiste, ki načrtujete zanositev v času obveznega ali neobveznega pripravništva ali dela v poskusni dobi v gospodarstvu.
No ja, če smo pa čisto natančni, pripravništvo ni obvezno za vse javne uslužbence in v gospodarstvu ni prepovedano.
Poanta je bila drugje.Naj se javijo vse tiste, ki načrtujete zanositev v času obveznega ali neobveznega pripravništva ali dela v poskusni dobi v gospodarstvu.[/quote]
kaj pa če delaš na otroku že kar nekaj časa in si tudi pri službah tako tako? eno leto za določen čas tu, drugo leto za določen čas tam… v gospodarstvu, da ne bo pomote. ti bi taki odsvetovala imet otroka spljoh? več kot polovica mladih žensk je itak zaposlena izključno za določen čas, kar seveda pomeni, da si itak nenehno na trnih, ali ti bodo podaljšali, ali ne oziroma so na stalni “preizkusni” dobi.
[/quote] kaj pa če delaš na otroku že kar nekaj časa in si tudi pri službah tako tako? eno leto za določen čas tu, drugo leto za določen čas tam… v gospodarstvu, da ne bo pomote. ti bi taki odsvetovala imet otroka spljoh? več kot polovica mladih žensk je itak zaposlena izključno za določen čas, kar seveda pomeni, da si itak nenehno na trnih, ali ti bodo podaljšali, ali ne oziroma so na stalni “preizkusni” dobi.[/quote]
Po podatkih statističnega urada je zaposlitev za določen čas med 14 in 17 odstotkov. Se mi zdi, da je boljše, če imaš zagotovljen nek zanesljiv vir dohodkov (ok, zaposlitev ni edini možni vir) preden se odločiš za družino. Ti ne?
Glede na povprečje bi lahko nehala spraševati gluposti na forumu.
Kako je glede porodniške ti piše v zakonu, v kolikor zakona ne razumeš, me čudi, da si sploh diplomirala, glede ostalih pogojev sodniških pripravnikov, pa se pozanimaj v kadrovski službi Višjega sodišča v Ljubljani.
Pa boš mela takoj manj problemov.[/quote]
Joj kako mi gre na živce folk, ko začne pametovat! Kaj ti, ko si zaključla s šolanjem, si pa takoj vse vedela in vse ti je blo takoj jasno? Bi te rada videla ja!
Forum je zaprt za komentiranje.