Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika soda bikarbona

soda bikarbona

pozdravcek!

za kaj vse se uporablja soda bikarbona? videla sem jo v receptih za mufine. je uporabna se za kaj drugega??

Moja nona jo je uporabljala pri prebavnih motnjah. Stopila jo je v mlačni vodi in spila. Se mi zdi, da proti spahovanju, a nisem prav sigurna, če ni bilo kaj drugega.
Jaz pa jo uporabim tudi pri dušenju čebule. Ker moji otroci ne marajo koščkov čebule, dam v kozico čebulo narezano na rezine ali celo zmiksano, gor posujem pol male žličke sode bikarbone in premešam. Po potrebi čez čas podlijem z vodo in čebula se čisto razpusti, ne da bi jo žgala in tudi zelo hitro.

hvala! tole s čebulo bo pa tudi meni prišlo zelo prav!

Slišala sem, da se sodo dodaja pri kuhanju stročnic, da omilijo vetrove.
Nikoli nisem tega preizkusila, me pa zanima, koliko je na tem res.

Zanima me tudi, kako vpliva soda na prebavne motnje in na spahovanje.
Ali so na tem področju narejene kakšne raziskave, analize ali objavljena strokovna mnenja?

Uporabljam pri peki; to, da se tudi fizol prej skuha, sem tudi slisala a ne preizkusila. ce nimam radenske, dam malo v palacinkino testo. Soseda daje redno v polpete.

Dve izkusnji: Med nosecnostjo, me je pri tezjih opravilih, pri sklanjanju…
veckrat pekla zgaga. Hitro olajsenje je bilo, da sem v vodi stopila zlicko sode bikarbone in stisnila malo limoninega soka. Zelo mi je prijalo in tudi po posledicnem izpahu…odleglo. Sem pa nedolgo tega brala,da soda res pomaga pri odvecni kislini. Sicer nimam vec teh tezav.

Vnuk je en teden prezivljal vsak dan ( solski program) v bliznjem gradu, kjer so spoznavali zivljenje v preteklosti. Vsak je imel nek dolocen poklic.

Vem, da smo cel teden pili neko pijaco, ki so jo pili na gradovih:)))

V veliko rocko je nalil vodo, dodal veeeliko sladkorja, stisnil celo limono in zmesal. Seveda je zasumelo v njegovo veliko veselje. Ce je pa to dal v steklenico, jo zamasil, dobro stresel in odprl….:)))Veste, kja je nastalo.

Lep pozdrav Babi

Ups, seveda sem pozabila napisati, da je na koncu dodal se zlico sode bikarbone; saj ste ze uganile:) Povedal je, da je to bila grajska bubbly ali fizzzy pijaca. Lp

Soda bikarbona pomaga pri odpravljanju odvečne želodčne kisline.
Uporabljajo jo tudi za mehčanje mesa (gostinski obrati).
Nekateri jo dajo za noževo konico v kozarec z vinom in nastane
“šumeči šampanjec”.
V peciva se daje namesto pecilnega praška. Tudi pecilni prašek je
v glavnem sestavljen iz sode in dodatkom arome.
Preveliko uživanje bi naj tudi škodilo pebavilom. Potrebna je zmernost.

LP

Lepa hvala za odgovore!
Mogoče kdo ve, od kod pridobivajo sodo? Moj dragi me je včeraj hecal, da iz karbonskih kamnov 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close