Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sočna elektrarna in spremembe

Sočna elektrarna in spremembe

Kaj se bo po novem več plačevalo za lastnike sončnih elektratrn ? Jst ne razumem teh predlogov. Prosim, če mi kdo po kemčko razloži.

Zate se ne bo spremenilo nič. Mirno spamanje.

lastniki elektrarn nenormalno bolj obremenjujejo omrežje, zaradi njih so kapacitete omrežja premajhne in zaradi njih je potrebno mrežo širit, zato je spremenjen obračun omrežnine, da bodo plačevali več.

Omrežnino so nam nabili, da glava peče.

Odgovor na objavo uporabnika
Čebela_adela, 07.10.2024 ob 13:39

lastniki elektrarn nenormalno bolj obremenjujejo omrežje, zaradi njih so kapacitete omrežja premajhne in zaradi njih je potrebno mrežo širit, zato je spremenjen obračun omrežnine, da bodo plačevali več.

Ja, in potem višje zaposleni dobijo manjše nagrade, pa vsi nove bunde samo vsako drugo leto in ne vsako leto, pa božičnica in regres sta manjša – presneti uporabniki, ki bi radi dobre kable.

Jaz teh lastnikov elektraren sploh ne zastpopm. Saj elektrika je najmanjši strošek na položnici. Tri četrt je omrežnin in prispevkov.Kaj so hotli pršparat ne vem. Tam kjer ti kar na lepe oči dajejo subvencije je bore malo koristi za stranko.

Če sam tole bereš, 07.10.2024 ob 13:46

Jaz teh lastnikov elektraren sploh ne zastpopm. Saj elektrika je najmanjši strošek na položnici. Tri četrt je omrežnin in prispevkov.Kaj so hotli pršparat ne vem. Tam kjer ti kar na lepe oči dajejo subvencije je bore malo koristi za stranko.

Hibridna elektrarna je tisto pravo, kurz jih gleda, postaviš panele na streho, nobenih dovoljen, soglasij, poskrbiš  da je zvezano tako da nič ne gre v omrežje in ekola, si neodvisen , jebite se oligarhi, mene ne boste jebali.

Anonimno 8925, 07.10.2024 ob 14:04

Hibridna elektrarna je tisto pravo, kurz jih gleda, postaviš panele na streho, nobenih dovoljen, soglasij, poskrbiš  da je zvezano tako da nič ne gre v omrežje in ekola, si neodvisen , jebite se oligarhi, mene ne boste jebali.

podpis

zelo odvisno02, 07.10.2024 ob 14:05

podpis

je res da bo za nas omrežnina držaja, je pa res da bomo dobili popust na onesnaževanje, in bo tam tam

Lepo prosim. Mi lahko en ekspert razloži, na kater način se žice/ kabli trošijo na količino električne energije?

Anonimno 2134, 07.10.2024 ob 14:19

Lepo prosim. Mi lahko en ekspert razloži, na kater način se žice/ kabli trošijo na količino električne energije?

dusko godina pobaraj….ona vse ve, ona je ekspert, ona trdi da se bo vse spremenilo zato da se nic ne spremeni hehe

Sončna124, 07.10.2024 ob 13:43

Omrežnino so nam nabili, da glava peče.

Koliko ?

Lahko se prepričaš, da se segrevajo in propadajo od segrevanja, seveda ko teče dovolj toka. Žične varovalke kar pregorijo.

Imamo sončno in smo plačali čisto isti znesek kot prejšnje mesece, 12 €. Omrežnino bodo za nas sicer povečali, ampak več kot 40 € ne bo, pa še to bo čez dve leti. Do takrat se mi pa vložek že obrne, potem pa samo še prihranim. Sestra v manjši bajti kot je moja plačuje 180 € elektrike, ko sploh še ne ogrevajo.

Tako da ne laži, nič še niso nabili in tudi ne bodo v kratkem.

Kaj pa počne, da brez ogrevanja plačuje 180? Mi ogrevamo s TČ in je preteklo zimo največja položnica bila 135 EUR, SE nimamo.

Trošijo se ne, so pa vedno bolj obremenjeni in sčasoma postanejo premajhni. Že zamenjava kablov v eni majhni vasi stane ohoho denarja. Ni to, da se samo kable zamenja, pa gre zadeva naprej. Je treba novo trafo postajo, pa je treba kakšen drog zamenjat, pa sploh po vaseh je še ogromno primerov, ko so vodniki še na konzolah, ki so vzidane v zid hiše… Pa še sploh nismo začeli o presekih vodnikov. Skratka zadeva ni tako trivialna, kot se želi prikazati.

1234, 07.10.2024 ob 20:33

Kaj pa počne, da brez ogrevanja plačuje 180? Mi ogrevamo s TČ in je preteklo zimo največja položnica bila 135 EUR, SE nimamo.

Hm, ja, poudarek je na “prejšnji zimi”. Boš videl, če bo ta zima ista. Kaj dela? Bajta je 200 kv, klime so bile poleti prižgane kar veliko časa, kuhanje, pranje itd. pa tudi naredijo svoje. Se nabere.

Kakšna hibridna elektrarna, kaj vam na glavo kaplja? Nikakor ne moreš shraniti viškov, ki jih proizvajaš za tiste mesece, ko je proizvodnja na nuli…Te hibridne so zopet natega. In kaj lastniki sončnih elektrarn bolj obremenjujejo omrežje? A ste na glavo padli?

Eno vprašanje za lastnike- ne trolam- kako vzdržujete elektrarne, kakšni stroški so to?

bivsi wd40a, 07.10.2024 ob 20:58

Eno vprašanje za lastnike- ne trolam- kako vzdržujete elektrarne, kakšni stroški so to?

Moj brat jo je postavil pred kakšnimi 3 leti. Vzdržuje je ne, od postavitve do zdaj ni naredil ničesar. Je pa rekel, da če bo moč slabša (zaenkrat deluje idealno, ima aplikacijo, po kateri spremlja zadevo), jo bo dal strokovno očistiti (sčasoma se nabere umazanija). Plačuje že tri leta samo omrežnino, torej cca 10 €.

Se pa to splača na velikih bajtah, kjer je drugače poraba elektrike res velika. Brat ima dvostanovanjsko hišo, 250 m2,  dve družini, spodaj je sin s familijo. Oboji skupaj torej plačujejo 10 € elektrike na mesec, vložek je bil 25K. Ampak dejansko ogromno rabijo, TČ, klime poleti, bazen zunaj – črpalka laufa, grelnik jeseni, električni motor… Njemu se bo strošek povrnil čez 3 leta. Je pa bila varianta, ali delat fasado in menjat okna ali ruknit elektrarno. Slednje se je izkazalo za veliko bolj varčno.

Če imaš pa mesečno 100 € elektrike vključno z ogrevanjem, se ne splača.

V treh letih zaenkrat še nič, bo pa spomladi strošek čiščenja cca 350€.

Vidiš, 07.10.2024 ob 21:12

V treh letih zaenkrat še nič, bo pa spomladi strošek čiščenja cca 350€.

Jah, pa bo, ane? Pa čez 3 leta še enkrat, pa se bo obračanje investicije zamaknilo za par mesecev. Res hudo. Cca 300 € je bil drugače njihov mesečni strošek za elektriko z ogrevanjem. Bodo že zmogli tole čiščenje.

Vidiš, 07.10.2024 ob 20:53

Kakšna hibridna elektrarna, kaj vam na glavo kaplja? Nikakor ne moreš shraniti viškov, ki jih proizvajaš za tiste mesece, ko je proizvodnja na nuli…Te hibridne so zopet natega. In kaj lastniki sončnih elektrarn bolj obremenjujejo omrežje? A ste na glavo padli?

Sončna elektrarna še kako obremenjuje omrežje!

Anonimen15748292, 07.10.2024 ob 21:54

Sončna elektrarna še kako obremenjuje omrežje!

Razsvetli me prosim kako?

Vidiš, 07.10.2024 ob 21:59

Razsvetli me prosim kako?

Destabilizira omrežje. Ko je sonce vse šopajo energijo v omrežje, v trenutku, ko se sonce skrije je pa tega konec in zato moraš imeti stalno neke druge elektrarne v prirpavljenosti, da to pokrivajo. To je pa zelo drago. Poleg tega se razsmerniki sinhronizirajo z omrežno frekvenco in če je sistem že prej nestabilen, se to potem samo še ojača. Če frekvenca pade na 49,8 Hz pa že nastane resno sranje in sledijo odklopi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close