Socialno pomoč je potrebno nujno omejit
Nisem šef in nisem delodajalec, sem delavec. Iskreno rečeno, enajst ljudi sem imel na uvajanju v dveh mesecih in enostavno jim ni več za delat. Pa če bi bilo to neko težko delo bi še rekel, se sedi ampak še to jim ni.
Vse kar pride z zavoda je nikakvo, ne bi delali, rabijo podpis, težko je, premalo se plača, imajo probleme z alkoholom, sladkorno bolezen se lahko dobi celo dobi od sedenja, se jim bolj splača vozit migrante čez meje, ja točno tako in ne morejo dolgo sedeti ne stati, ker jih boli križ in že vnaprej povejo, da bojo vzeli bolniško, taki so bili kar štirje in imeli bi po dva tisoč neto. Dva igrata igrice in ne moreta delat, ker so na dva dni tekmovanja in takrat ne morejo delat, ker drugače izgubijo mesto in točke…
Tako zastarel in popuščajoč sistem kot imamo mi je še samo v Angliji in še tam ga ravno ta čas rešujejo.
Zakaj država ne ukrepa?
Popis, 26.08.2025 ob 21:08
Nisem šef in nisem delodajalec, sem delavec. Iskreno rečeno, enajst ljudi sem imel na uvajanju v dveh mesecih in enostavno jim ni več za delat. Pa če bi bilo to neko težko delo bi še rekel, se sedi ampak še to jim ni.
Vse kar pride z zavoda je nikakvo, ne bi delali, rabijo podpis, težko je, premalo se plača, imajo probleme z alkoholom, sladkorno bolezen se lahko dobi celo dobi od sedenja, se jim bolj splača vozit migrante čez meje, ja točno tako in ne morejo dolgo sedeti ne stati, ker jih boli križ in že vnaprej povejo, da bojo vzeli bolniško, taki so bili kar štirje in imeli bi po dva tisoč neto. Dva igrata igrice in ne moreta delat, ker so na dva dni tekmovanja in takrat ne morejo delat, ker drugače izgubijo mesto in točke…
Tako zastarel in popuščajoč sistem kot imamo mi je še samo v Angliji in še tam ga ravno ta čas rešujejo.
Zakaj država ne ukrepa?
Zato ker nihče noče “grd” izpast in tako izgubiti pike pri ljudeh. Politiki delajo stvari, katere mislijo da jim bodo omogočile dolgoročno pri koritu bit, ne stvari ki bi jih bilo treba. Kupujejo pač mir. Če bi kdo kaj takšnega predlagal, bi takoj spet kazali neke jokajoče zgodbice. Nihče pa ne zna pojasnit zakaj zdrav človek v recimu dveh letih ne more najti službe. Nihče noče direktno povedati tako kot je. Ker je noče.
izi576, 26.08.2025 ob 21:30
Če bi imel normalne plače in pogoje dela, ne bi dajal oglasa na Zavod za zaposlovanje. Na Zavodu oglašujejo samo lopovi in seveda JU/ JS, ki mora objavljati oglase zaradi zakonodaje, čeprav imajo kandidata za delovno mesto, ki je kreirano posebej zanj.
Če bi živeli v normalnem svetu, ti ne bi imel privilegijev živeti na račun drugih v nedogled, zato ker pač misliš da ti ne ponujajo dovolj plače za tvoje delo. Dokler pa ti vse v rit vtaknemo samo zato ker obstajaš pa imaš pač ta luksuz. Živeti na tuj račun in še pametovati. Na drugi strani pa ljudje ki ne morejo delat (otroci, starejši, bolni, invalidi….) živijo slabše kot ti. Ki si pač samo len in misliš da si ti tisti ki pogoje postavlja. Da smo ti ostali nekaj dolžni. Isto lapate že desetletje in več. Medtem se je minimalna plača krepko dvignila. Ampak lapate še vedno da je prenizka za preživet. Medtem pa pol le te vsak mesec jemljete za to da se lahko po jajcih čohate in ste zelo očitno še vedno živi. Torej se da z pol manj preživet. Ampak ti boš še zmeraj lagalo da se z minimalno ne da preživet. Medtem k se po jajcih čohaš sit in na toplem na internetu ki ti ga drugi častijo. Ker si ti faking prelen da bi sam zase poskrbel. Ti je predobro. Si priviligirano, kar je pa najhuje….sploh se ne zavedaš tega. Misliš da si žrtev. Nafutrana žrtev na interneetu, ki samo kisik kuri. In tuli da mu drugi premalo damo. Si zasluži več.
Ok, se strinjam, ampak tudi delodajalci so-ste svojega dnarja vredni. Če je nekdo star 40, je za vas že star, čeprav država pričakuje, da bo nekdo, ki je pri 40 za delodajalce kao star, delal do 65.
Nismo več v socializmu, ljudje menjujejo službe, poteče jim pogodba, so brez, iščejo delo, pri 30, 35, 45, to je jasno vsem, razen kadrovnikom očitno ne, ker še vedno slišim zgodbe raznih ljudi, kako so jih obravnavali kot prestare, čeprav so bili nekaj čez 40 ali celo manj.
Vi delodajalci bi najraje imeli zaposlene, ki so stari 25, izkušnje naj pa imajo kot da so 35.
Valentincek, 26.08.2025 ob 21:41
Smešno. Kdo pri zdravi pameti pa bi vzel službo če bo iskal dve leti? Saj pa to ni konec veze čustva rabijo dve leti da pozabiš nekoga. Naša država res misli da so ljudje happy da po dveh letih službo najdejo? Res bedno
Socialna pomoč naj bi bila za prebrodit nek čas. Dve leti se mi zdi realno. To je max pač. Veliko držav ima tako. V dveh letih vsak lahko službo najde. Jasno jo lahko prej, ampak pač neka omejitev bi morala bit. Ne da si doživljenjsko lahko na socialni. Recimo države ki jih tako hvalite….eno leto 100% socialna, potem se vsak mesec niža, dokler ne pridejo do nule.
Če bi živeli v normalnem svetu, ti ne bi imel privilegijev živeti na račun drugih v nedogled, zato ker pač misliš da ti ne ponujajo dovolj plače za tvoje delo. Dokler pa ti vse v rit vtaknemo samo zato ker obstajaš pa imaš pač ta luksuz. Živeti na tuj račun in še pametovati. Na drugi strani pa ljudje ki ne morejo delat (otroci, starejši, bolni, invalidi….) živijo slabše kot ti. Ki si pač samo len in misliš da si ti tisti ki pogoje postavlja. Da smo ti ostali nekaj dolžni. Isto lapate že desetletje in več. Medtem se je minimalna plača krepko dvignila. Ampak lapate še vedno da je prenizka za preživet. Medtem pa pol le te vsak mesec jemljete za to da se lahko po jajcih čohate in ste zelo očitno še vedno živi. Torej se da z pol manj preživet. Ampak ti boš še zmeraj lagalo da se z minimalno ne da preživet. Medtem k se po jajcih čohaš sit in na toplem na internetu ki ti ga drugi častijo. Ker si ti faking prelen da bi sam zase poskrbel. Ti je predobro. Si priviligirano, kar je pa najhuje….sploh se ne zavedaš tega. Misliš da si žrtev. Nafutrana žrtev na interneetu, ki samo kisik kuri. In tuli da mu drugi premalo damo. Si zasluži več.
Podpis
Kaj pa naj naredimo po vaši neoliberalni logiki z nekom, ki je star 50, bolan, na pol invalid in ga nihče noče zaposliti? ga bek fuknemo? Logično, da bo na socialni do smrti.
Ne pravim, da nihče ne izigrava sistema, ziher ga, ampak v državi, kjer se marsikaetremu delodajalcu zdijo kandidati, stari čez 35, prestari za zaposlitev, nimate kaj piskat o ukinjanju sociale.
Simplisi, 26.08.2025 ob 21:59
Dajte oglas na Moje delo in imejte razgovore s tistimi, ki dejansko hočejo delati pri vas. Če je pri vas boljše kot “930 kot je skoraj povsod”, potem ne bo problema.
Je imel do pred kratkim na optijus. Dva od teh pacientov sta prišla prek njih
samski cinik, 26.08.2025 ob 22:00
Kaj pa naj naredimo po vaši neoliberalni logiki z nekom, ki je star 50, bolan, na pol invalid in ga nihče noče zaposliti? ga bek fuknemo? Logično, da bo na socialni do smrti.
Ne pravim, da nihče ne izigrava sistema, ziher ga, ampak v državi, kjer se marsikaetremu delodajalcu zdijo kandidati, stari čez 35, prestari za zaposlitev, nimate kaj piskat o ukinjanju sociale.
Podpis.
Pri 35ih si prestar za novo zaposlitev? Ti to resno? Veš koliko jih takrat šele prvo zaposlitev išče? 😀 Ne seri no. Nekdo ki je bolan in ne more delat bi moral dobiti invalidnino. Kulturno, ki bi bila krepko višja od socialne. Ker je prispeval leta, desetletja za to. Govorimo o zdravih ljudeh. Ki jih je ogromno na socialni. Tistih pod 35 let tudi. Od mojega brata sosed je na socialni že dobesedno več kot 25 let. Enkrat so ga vmes vrgli ven, pa je čez pol leta spet šel zaprosit in dobil. Delovne dobe nima niti mesec. Živijo na podeželju. Brat ga je ko je bil žled vprašal če bi mu šel pomagat čistit gozd, da mu da drva in še plača. Je rekel ne. Dva meseca za tem mu je socialna dobesedno dostavila drva v drvarnico. Razrezano vse, zložili so mu jih dobesedno v drvarnico! Takrat niti 40 let staremu zdravemu dedcu! Dobili drva za ogret celo bajto, v kateri živi z materjo, očetom, sestro z družino. Jasno ima svoje gospodinjstvo prijavljeno se je pohvalil, da dobi polno socialno. Nobenega sramu. Nobenega ponosa. Nič.
Moj sošolec iz OŠ. 44 let. Niti ure delovne dobe. Zavod mu plačal fakulteto, še celo magisterij je delal potem. Nikoli šel v službo.
Ni jih malo takšnih. Smo iz zelo majhne občine, kjer se praktično vsi poznamo in ti povem da jih ni malo. Največ je pa žensk kao samohranilk s parimi otroki, na socialni, vse zastojn, uradno minimalne preživnine, v resnici pa živijo z istim dedcem (očetom otrok) že več kot desetletje. Vem da so se pred leti ljudje zgražali nad eno, ker so jim celo dopust uredili kot revi samohranilki da gre z otroci (trije), mislim da v izolo al kam….in so objavljali družinske slikice na FB (z očetom, ki je btw vodja proizvodnje v lokalnem ne ravno majhnem podjetju in ni nek revež). Nobenega sramu.
Ne napišeš za kakšno delo gre. Seveda je stvar jasna, gre za delo v proizvodnji ali kaj podobno slabega, kjer je toksično okolje, slabi odnosi, večizmensko, izkoriščanje itd. Ljudje se več ne pustijo izkoriščat, zato se tudi vlačijo sem Filipinci, Nepalci ipd. Ljudje še kako hočejo delat tudi za minimalca, le da ni tako, kot sem opisal.
Zakaj bi človek delal če mu pa ni treba? Pa saj dobi 500evrov mesečno in malo postori čez vikend in zasluži kupček. Resno, zakaj bi zabijal 5 ali 6 dni tedensko za podpovprečno plačano delo? Halo??? Se cenite?
Jaz odkrito povem, sem na denarni ponoči že skoraj 5 let, sem si nekaj uredil da me ne gnjavijo…pa naredim kakšno elektro inštalacijo ali dve čez vikend. Zdaj bom celo zastonj drva dobil od države. Mislim kdo je nor da se bo trgal za tidoč evrov, pa bodite resni no…joj.
“Mislim kdo je nor da se bo trgal za tidoč evrov, pa bodite resni no…joj.”
Motiš se. Jaz dela itak ne dobim, ker sem prestara 45+ in kamorkoli grem me zavrnejo že 15 let. VSI SO ME ZAVRNILI NA VSEH RAZGOVORIH VSI. Najprej je bila kriza, dela RES NI BILO, sedaj sem pa za vse PRESTARA. In nimam delovnih izkušenj.
In delo za 1000 neto? Moja največja želja – osamosvojitev. Najemnina – neko luknjo bi dobila že za 600, stroški tv, telefon in podobno spet 100. Ostane 300. In kaj naj delam s 300 evri? To še za hrano ni dovolj. 100 evro na nakup, seveda hrana + vse za higieno + čistila, ker si pač sam, rabiš vse… pripomočke in podobne zadeve.. To je najmanj 400 evrov na mesec, dobiš pa 300.
Kje je potem še obleka, to tudi rabiš če delaš, pa kakšna torbica, pa že si ženska, kakšen lak za lase itd…
???? NE ŽIVIM V GETU.
Sej razmišljam, TUJINA, pa tudi če tam sekrete pucam. Vsaj preživiš, ker tukaj pač ne. S 1000 v najemu ne preživiš pri 45+ in sam.
Če pa že moram iti v skupno bivanje s Filipinci ali šiptarji – da SPLOH preživim, zakaj pa bi to delala v Sloveniji?
Nekaj mi ni jasno. KAko pa je lahko moj žlahtnik brez te socialne, pa je sam dal odpoved, pa nikjer ne dela, ker zdej dela baba, pa dobijo še ta velke otroške dodatke k se množijo k podgane?
Kakšna socialna je to, da lahk kr mal dobiš na mesec, pa ne delaš? Se pravi mora nekdo napisati potrdilo, da si nezmožen za delo, ali kaj?
Nimam pojma, kako to poteka, ker delam že od svojega 18. leta, da o počitniških delih prej ne govorimo, v naši familiji je bit na socialni sramota namreč.
Kakšna socialna je to, če si doma, pa ne delaš nič? Pa ne mislim nadomestilo za brezposelnost….
Al se lažete o tem?
Anonimno 10928, 26.08.2025 ob 22:40
“Mislim kdo je nor da se bo trgal za tidoč evrov, pa bodite resni no…joj.”
Motiš se. Jaz dela itak ne dobim, ker sem prestara 45+ in kamorkoli grem me zavrnejo že 15 let. VSI SO ME ZAVRNILI NA VSEH RAZGOVORIH VSI. Najprej je bila kriza, dela RES NI BILO, sedaj sem pa za vse PRESTARA. In nimam delovnih izkušenj.
In delo za 1000 neto? Moja največja želja – osamosvojitev. Najemnina – neko luknjo bi dobila že za 600, stroški tv, telefon in podobno spet 100. Ostane 300. In kaj naj delam s 300 evri? To še za hrano ni dovolj. 100 evro na nakup, seveda hrana + vse za higieno + čistila, ker si pač sam, rabiš vse… pripomočke in podobne zadeve.. To je najmanj 400 evrov na mesec, dobiš pa 300.
Kje je potem še obleka, to tudi rabiš če delaš, pa kakšna torbica, pa že si ženska, kakšen lak za lase itd…
???? NE ŽIVIM V GETU.
Sej razmišljam, TUJINA, pa tudi če tam sekrete pucam. Vsaj preživiš, ker tukaj pač ne. S 1000 v najemu ne preživiš pri 45+ in sam.
Če pa že moram iti v skupno bivanje s Filipinci ali šiptarji – da SPLOH preživim, zakaj pa bi to delala v Sloveniji?
Imaš “luknje” za 70 evrov na mesec. Folk oddaja nastanitve za delavce, samo taki ne objavljajo na oglasnik, ker glas seže v deveto vas. Brat živi v okolici Ptuja za 250 evrov s stroški vred in ima celo nadstropje zase in družino. Vprašat je treba, so starejši ljudje, penzije so nizke in so veseli vsakega dinarčka, pa narediš še kaj lahkega okrog hiše kot recimo košnja, vrt itd in lahko živiš celo zastonj. V Ljubljani pa pač tega ni ne, samo mentaliteta je tam tudi druga.
Mislim, je pa sramotno, da lahko takšno delo opravlja en migrant. Predstavljaj si, kako je Slovenec degradiran. Na nivo enega migranta, ki pride v Slovenijo, brez znanja jezika in vsega dela se lahko priuči (nima izobrazbe, nima izkušenj).
Če ti “študenti” ali karkoli so že, 11 jih je bilo, lahko tekmujejo na 2 dni v e-igrah in jim to prinese mesečno več kot minimalca, recimo da je to neto 1100 € na trr, z vključeno malico in prevozom, potem so pač iznajdljivi. Je pa res, da nimajo plačanih 300 € za pokojninsko zavarovanje.
Čeprav sedaj sem se naučila, da si kupim 0 novih oblek na leto. 0 novih čevljev in 0 novih bund… 0 ličil…
Strižem se pa sama. Na dopust ne hodim. Ne kadim in ne hodim ven.
In boli me kurac, če gre ljudem na kurac moj narastek ponošena oblaka in pošvedrani čevlji… in zgonena torbica….
In star usran razpadajoč in piskajoč avto. Vsaj vem, da ne bom dobila nikogar zaradi denarja….. In res nikoli nikogar ni. Edini, ki me je poklical in se lepo pogovarjal z mano v 15 letih in me vprašal kako sem, je bil navaden prevarant, ki mi je ukradel denar, ki sem ga varčevala, ker sem si hotela urediti eno stvar. Seveda je sedaj ne morem…..
Tko. Tak je lajf danes.
Če nimaš denarja, te noben ne povoha, edino kriminalec bo prišel, da ti bo še te drobtinice vzel, da še osnovnih stvari ne moreš urediti….
Po drugi strani pa, ja hvala bogu, vsaj vem, da ni kdo moj prijatelj zaradi koristi.
Aja, sej res, nimam prijateljev, niti partnerja….
Forum je zaprt za komentiranje.