Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Smucanje s punco pod prisilo

Smucanje s punco pod prisilo

Hvala vsem za nasvete, zdaj pa da se vsem na kratko odgovorim:

Meni je zima v uzitek, veliko bolj kot poletje, saj ne maram vrocine. Z veseljem se sankam in ostale stvari, smucati sem tudi ze probal pa se vedno mislim, da ni zame. Ni problem v druzenju, ampak smucanju, ker kot pravi “moram”  smucat in nimam opcije cesa drugega pocet (ce bi lahko, bi z veseljem sel in uzival).

Sicer sem student in zato se nimam neke sluzbe, pa mi je zato toliko bolj skoda denarja pa malce tudi casa ko bom tam, sploh ce ne bom uzival. Kaj naj pa naredim, ko me psihicno izsiljuje recimo z jokom (ko sem ji zadnjic probal to svojo dilemo dopovedat je do tega prislo) ?? Hvala vsem za odgovore in mnenja 🙂

Odgovor na objavo uporabnika
Jahno, 02.01.2022 ob 14:12

Mene bi bolj skrbelo kako bom kot čisti začetnik prišla dol po hribu. Punca in familija so na smučkah domači, švigali bodo po vseh progah in terenih in te čakali, ker boš počasen, ti se boš pa matral kot žival in se ubijal, pa še osmešil se boš v najboljšem primeru, v najslabšem pa se poškodoval. Povej ji, da pač ne znaš in jih nočeš ovirati. Lahko gresta sama za en dan kdaj, da pokažeš dobro voljo in si takrat sposodiš opremo. Mogoče ti postane všeč.

TOčno tako. Če ne znaš se boš moral najprej naučiti, da se ne poškoduješ. Smučanje zna biti užitek ali pa velika muka…

Aristotel902, 02.01.2022 ob 14:57

Hvala vsem za nasvete, zdaj pa da se vsem na kratko odgovorim:

Meni je zima v uzitek, veliko bolj kot poletje, saj ne maram vrocine. Z veseljem se sankam in ostale stvari, smucati sem tudi ze probal pa se vedno mislim, da ni zame. Ni problem v druzenju, ampak smucanju, ker kot pravi “moram”  smucat in nimam opcije cesa drugega pocet (ce bi lahko, bi z veseljem sel in uzival).

Sicer sem student in zato se nimam neke sluzbe, pa mi je zato toliko bolj skoda denarja pa malce tudi casa ko bom tam, sploh ce ne bom uzival. Kaj naj pa naredim, ko me psihicno izsiljuje recimo z jokom (ko sem ji zadnjic probal to svojo dilemo dopovedat je do tega prislo) ?? Hvala vsem za odgovore in mnenja 🙂

Aha… tečna ženska torej. Vprašaj jo, če te bo ona naučila in “smučala” oz. stala ob tebi, ko se boš učil – in če bo ona plačala stroške osnovne opreme in neizkoriščene smučarske karte za učenje?

Zna dovolj da te lahko uči in zna učiti – ali bo prispevala še za učitelja?

Tako jo bo najhitreje minila neumnost. Ti pa  v miru in pod svojimi pogoji le poskusi kdaj. Če ti je zima in zimske aktivnosti všeč… ti bo tudi smučarija. Študentski standard pa mogoče res ni najprimernejši za začenjanje smučarske kariere na veliki nogi – razen če imaš kakšnega kolega, ki se spozna in ti lahko kakšno malenkost posodi. In ti pomaga kupiti rabljeno – dobi se namreč prav dobra oprema za malo denarja… le spoznati se je treba. In imeti kar nekaj časa.

Replika54g1, 02.01.2022 ob 14:37

Kar vsem odgovarjam – ne gre tu za smučanje, gre za druženje. Mi smo tudi že imeli par s sabo , kjer ona ni smučala, je pa zato uživala v visokogorju , se sprehajala, itak smo bili do štirih že vsi nazaj.

Tole jamranje, kot bi kdo koga res silil na smuči, kaj a pištolo mu bodo dali na glavo? Gre za druženje, užitek v naravi, kartanje ob večerih,  smeh in sonce.

Eno samo trpljenje vas je , joj.

ti njega že v štartu obtožiš, da je zdrgnjen a jasno in glasno pove, da noče smučat in da ga njegova ne sliši in še dalje sili vanj. Tu je ona zadrgnjena ne pa on. In to da nekdo smuča ne pomeni, da ni zadrgnjen ali da nekdo ki ne smuča da je zadrgnjen.

In celotna zgodba nima veze z druženjem ampak vsiljevanjem svojega! In to je bistvena razlika-ker če bi se šlo zares za druženje, ga ne bi silila v smučanje. In za koji kurac mora on svoj denar zapravljat za smučanje, če mu do tega sploh ni? Zato da bo ona izsilila svoje?? Da se bo “družil”???

In mnogo bolj so zabavni ljudje, ki se radi spustijo po hribu na sankah kot pa na smučeh! Ki se radi poigrajo v snegu ne pa začrtano dol na dveh dilah spuščajo po bregu pol pa z sedežnico gor.  Ha! haha.

Pač ljudje smo različni in če ni za skupaj je pač za narazen. Dejstvo narave.

ne smučaš, 02.01.2022 ob 13:20

noja13, 02.01.2022 ob 12:52

Si dedc ali mevža?

tak odgovor me pa izredno zmoti – zakaj za vraga bi moral moški počet nekaj, kar mu ne paše, ker če ne je po tvoje mevža…

ne ustreza mu in ima vso pravico to povedat in zato NI NOBENA MEVŽA.

tud vsak moški ima pravico izražat svoje želje, občutke, nestrinjanja, če mu kaj ni všeč in če ima do nečesa odpor  IN ZATO NI NOBENA MEVŽA…

take seksistične izjave mi gredo ful na živce… povedo največ o vas ljudeh, ki jih izrečete

ko pa tebi kaj ne bo asalo, pa ne boš zmogla, pa ti bodo tudi drugi rekli, si cmera ali si feminizirana ženska – v tvojem stilu nesrmnih odgovorov.

pa sem ženska, ki to pišem.

Ravno v tem je štos, če je mevža, ji ne upa povedati, če je dedc, pove. Kratko in jedrnato, se ti ne zdi?

1. Poves, da gres zraven, a smucal ne bos.

2. Ce ji ni prav, poves, da ne gres.

3. Izsiljevanje ustavis takoj. Ce je treba tudi prekines zvezo. Saj se ne mislis s takimi stosi ukvarjat kar naprej?

Mogoce pa se kdaj (kasneje) premislis?

Drugace pa: z mozem doma s starsi nisva skoraj nikoli smucala (ni bilo ne denarja ne interesa starsev), se pravi noben ni bil nek majster. Potem sva nabavila opremo in sla parkrat letno smucat. V to sva vpeljala tudi otroke ( ki so pri tem uzivali). Ti zdaj znajo solidno smucat, a jih posebej (vsaj trenutno) ne veseli. Midva sva nehala smucat, ker sva cilj, da otroci znajo, dosegla, nama pa to ni nekaj posebej vabljivega.  Kaj bojo s tem znanjem poceli otroci je njihova stvar. Meni se ne zdi stran vrzen denar, ker smo nekaj lepega casa preziveli v naravi, otrici znajo smucat, je bilo to del navajanja na sportno aktivnost, ki jo zdaj izvajajo v drugih sportih. Ni mi bilo posebno veselje, veckrat napor, tudi kar nekaj denarja, a mi ni zal.

Povej ji da nisi za smucanje, lahko gres pa zraven. Medtem ko oni smucajo lahko ti pocnes kaj drugega. Ne se pustit izsiljevat, a ce bi ti v joku rekla da na glavo skoci z balkona, ker ona tako hoce in pricakuje bi tudi.?

Vidis, da nas je vec ki ne smucamo oz.ne maramo smucanja tako da zato res nisi izjema in cudak.

Zartrose izven profila, 02.01.2022 ob 15:35

ti njega že v štartu obtožiš, da je zdrgnjen a jasno in glasno pove, da noče smučat in da ga njegova ne sliši in še dalje sili vanj. Tu je ona zadrgnjena ne pa on. In to da nekdo smuča ne pomeni, da ni zadrgnjen ali da nekdo ki ne smuča da je zadrgnjen.

In celotna zgodba nima veze z druženjem ampak vsiljevanjem svojega! In to je bistvena razlika-ker če bi se šlo zares za druženje, ga ne bi silila v smučanje. In za koji kurac mora on svoj denar zapravljat za smučanje, če mu do tega sploh ni? Zato da bo ona izsilila svoje?? Da se bo “družil”???

To, da ga dejansko sili, da MORA  smučat in ne samo iti z njimi, je bilo napisano šele po mojem odgovoru. Ker je tako absurdno, da nekdo nekoga v nekaj sili, da mi niti na misel ni prišlo.

Ne, za te variante pa nisem, nobena prisila, ne s hrano, ne z obleko, ne z obnašanjem in ne s preživljanjem prostega časa se seveda ne obnese.

Ne štekam pa potem problema te teme – kako lahko nekdo “samoumevno pričakuje” da boš smučal, če niti ne smučaš, niti nimaš opreme?  Smrtno resna tema ?

Ti pa njo povabi na jadralno padalstvo, pa opremo naj s sabo prinese.

Avtor, ti nimaš problema s smučanjem ampak s punco. Si prepričan, da želiš naslednjih 50+ let preživeti s takim izsiljevalskim bitjem? Si predstavljaš, kaj ti bo počela pri otrocih? Ko boš želel s sodelavci na službeno kosilo? Ko boš šel na obisk domov? Ko boš šel na službeno pot? Ko boš želel samo z najboljšim prijateljem na eno pivo?

Reci punci ne hvala, si oddahni in najdi normalno.

Replika54g1, 02.01.2022 ob 16:54

To, da ga dejansko sili, da MORA  smučat in ne samo iti z njimi, je bilo napisano šele po mojem odgovoru. Ker je tako absurdno, da nekdo nekoga v nekaj sili, da mi niti na misel ni prišlo.

Ne, za te variante pa nisem, nobena prisila, ne s hrano, ne z obleko, ne z obnašanjem in ne s preživljanjem prostega časa se seveda ne obnese.

Ne štekam pa potem problema te teme – kako lahko nekdo “samoumevno pričakuje” da boš smučal, če niti ne smučaš, niti nimaš opreme?  Smrtno resna tema ?

Ne, že v prvem torej svojem uvodnem postu napiše: Kako za vraga naj ji povem, da nocem smucat in da ne maram smucanja? Oz kako jo prepricat, povedal sem ji ze veckrat, pa me sploh ne poslusa in sili vame, me izsiljuje da bi sel ipd

Taprav problem te teme je- Slišati in ne vsiljevati. Avtor verjetno vseeno le upa, da ga bo njegova slišala in sprejela takega kot je.. a resnica je ta, da ga ne bo. Ker ji v resnici ni do njega ampak do slike v njeni glavi kak naj bi on bil. Žal. zato sem napisala, da naj zaključi z njo.

Zartrose izven profila, 02.01.2022 ob 18:03

Ne, že v prvem torej svojem uvodnem postu napiše: Kako za vraga naj ji povem, da nocem smucat in da ne maram smucanja? Oz kako jo prepricat, povedal sem ji ze veckrat, pa me sploh ne poslusa in sili vame, me izsiljuje da bi sel ipd

Taprav problem te teme je- Slišati in ne vsiljevati. Avtor verjetno vseeno le upa, da ga bo njegova slišala in sprejela takega kot je.. a resnica je ta, da ga ne bo. Ker ji v resnici ni do njega ampak do slike v njeni glavi kak naj bi on bil. Žal. zato sem napisala, da naj zaključi z njo.

Se strinjam.

Jaz sem prvi post pač razumela, da bi ona rada, da gre z njimi. Ker mi kaj tako absurdnega kot to, da siliš nekoga v dejansko smučanje sploh na misel ni prišlo.

Itak je zgodbica, ampak verjamem, da ljudje vedno manj znajo komunicirati in vedno manj slišati drug drugega.

msolivija, 02.01.2022 ob 17:48

Avtor, ti nimaš problema s smučanjem ampak s punco. Si prepričan, da želiš naslednjih 50+ let preživeti s takim izsiljevalskim bitjem? Si predstavljaš, kaj ti bo počela pri otrocih? Ko boš želel s sodelavci na službeno kosilo? Ko boš šel na obisk domov? Ko boš šel na službeno pot? Ko boš želel samo z najboljšim prijateljem na eno pivo?

Reci punci ne hvala, si oddahni in najdi normalno.

Hvala, mi je kar dalo malo za mislit…

Replika54g1, 02.01.2022 ob 18:08

Se strinjam.

Jaz sem prvi post pač razumela, da bi ona rada, da gre z njimi. Ker mi kaj tako absurdnega kot to, da siliš nekoga v dejansko smučanje sploh na misel ni prišlo.

Itak je zgodbica, ampak verjamem, da ljudje vedno manj znajo komunicirati in vedno manj slišati drug drugega.

Super bi bilo, da bi bila zgodbica pa da se ne bi rabu s tem ukvarjat na zalost pa se… problem je pa se potem s strani njene druzine, kjer me tudi vedno vprasajo kdaj bom sel z njimi in da bo zagotov se kako oh in sploh dobro da bom kar naprej hotel smucat… kako takim ljudem na lep ali pa vsaj zmerno lep nacin poves, da bolj kot ti s tem tezijo bolj ti gre vse na zivce in vedno manj imas te zelje po smucanju, ceprav je ze na zacetku nisi imel.

Saj ne veš, koliko zasluži, če od plače lahko daš na stran recimo 100€, računa, da boš kaj kupil ali  za poletni dopust, ti je vsak nepredvideni strošek problem.

Na skupni dopust sicer lahko gre, sploh, če se z njenimi sicer dobro razume, verjetno drugače niti ne bi povabili. Ampak vsi skupaj morajo razumeti, da od skupnega smučanja ne bo veliko  če so oni dobri smučarji, on pa začetnik.

Smučanje je zelo lepa aktivnost. Večina ljudi ne mara smučanja, ker se enostavno boji na začetku. Da postaneš dober rekreativni smučar potrebuješ kar nekaj let.

Tvoj napor je odvisen tudi od vremenskih in snežnih razmer. Vendar s napredovanjem v znanju smučanja se ta pomembnost zmanjšuje, saj ni terena, ki bi te ustavil. To velja tako za puklje, ledene plošče ali pa betonska podlaga. Je drago, vendar to ne pomeni, da je samo za bogate. Meni tudi ne diši vročina in zato tudi ne grem vsako leto na morje. Grem pa vsako leto smučat.

Nima te baba kaj s jokom za izsiljevat! U takem primeru jo dobr sklofotaj, da bo imela za kaj jokat.

Tole z izsiljevalskim jokom ni normalno!

Naj gre sama smučat s starši, ti pa absolutno ostani doma.Tam te bo spet prisiljevala pred starši, in ti boš moral popustiti, da bosta pred starši izpadla kompatibilna.

Ne, jaz na tvojem mestu sploh ne bi šla.Boš imel precej pokvarjenih ur.

Kot je napisala Grenivka  zgoraj -naj gre pa ona na jadralno padalstvo s tabo -pa opremo naj prinese s seboj.

Če ne bo hotela, jo izsiljuj.Reci, da ne boš več njen fant.

Tale tvoja draga je ena “kraljična”.

Boj se takih.Večkrat boš v dilemi in nazadnje te bo fajn bolela glava…

Najdi si eno normalno punco.S katero boš užival in bosta enaka.Ne pa s to manipulativno scrkljanko!

Tudi jaz menim, da gre za manipulacijo in custveno izsiljevanje. Moj bivsi mi je splaniral, kako bo izgledalo moje in najino zivljenje. Med drugim, da bova hodila z otroki smucat, ker on ne bo hodil sam. Se bom pac naucila smucat. Tud skregala sva se na to temo. Zdej, po par letih, vem, da bi ob njem jaz “izginila”. Hvala bogu, sem zmogla ohraniti tolk razsodnosti in volje, da sem ga pustila. To je bla skoz ena drama, tezave, nikol se nism pocutila dovolj dobra zanj, ceprav je govoril nasprotno. Zdej vem, da on ni dober zame.

Ne pravim, da je s tvojo gospodicno tako dalec, nedvomno pa gre za custveno izsiljevanje. Not good.

Opremo se dokaj  ugodno da sposodit, če se ne motim

–>Če je zadrega nakup opreme: Izposoja pri prijateljih in znancih ali pa nakup rabljene (sejmi smučarske opreme).

Mislim, da pa imaš napisanih že kar nekaj drugih dobrih nasvetov okoli smučanja. Mislim, da se splača dati še kako priložnost smuki. Sam pa poznam zadrego z denarjem. Če bi sam imel dovolj denarja bi si definitiuno dal duška ob vsaki priložnosti za smučanje 😀

Tudi jaz vidim problem bolj v punci in njenem izsiljevanju. Če ti ni do smučarje, naj bi to spoštovala.

Pa tole s starši me pri mladih vedno bolj čudi. Še veda sem za dobre odnose, tudi kakšen skupen izlet ali drugo aktivnost, a počitnice staršev skupaj z odraslimi otroki v paru mi nekako ne gredo skupaj. So stvari, ki naj jih mladi uživajo skupaj, ne pa pod perutjo staršev.

Po drugi strani pa dolgoročno probaj prevrednotiti voje poglede na smučaeijo in verjetno še kaj. Ne zaradi punce ampak zaradi sebe. Sem še generacija, ko je bilo smučanje res eliten šport, kot še marsikateri drugi. Rojeni okoli leta 60 smo se z njim večinoma srečali le v šoli v naravi. Pa sem v študentskih letih probala bolj zaradi družbe in imam lepe spomine. Enako tudi smučanje na vodi, kasneje tudi surfanje, že v srednjih letih pa tudi bordanje. V začetku mi je bilo težko, kasneje pa prav prijetno.

Mlad si, hitro boš osvojil vsaj osnovne zavoje.Vpisi se v sm. tečaj, sposodi si opremo. Šele potem boš lahko rekel, da ti ni oz. je všeč. Tudi, če ta punca ne bo zadnja, poskusi.

Cist tko da ne komoliciramo ce mislis smucat 1 x na leto brezveze da si kupujes opremo, da se jo tudi sposoditi extreme vital in podobno jst bi na tvojem mestu sov sej bo fajn….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close