Šmolc
Moja mami najprej skuha fižol v bolj malo vode, zraven doda še lovorjev list. Potem prepraži čebulo, doda kuhan fižol, nekaj vode v kateri se je kuhal, po okusu soli in doda malo kisa, lahko tudi črnega vina.Če je preredko lahko zgostiš tako, da prepražiš malo moke in česna, da zadiši. In to je to.Super paše s polento, pa tudi s kruhom ni slabo.
Hej!
Sem malo polistala po italijanski kuharici in nasla recept:
Fizol na beneski nacin. Mogoce je podobno nonotovemu “smolcu”; samo ona je priesel recept iz nemcije!?
Je pa to recept za tetino jed, sem skoraj prepricana, ker je slane filete stalno imela doma( stric jih je sam pripravljal v soli).To je pri Trazcanih vedno v shrambi.
250 g suhega fizola, 2 stroka cesna,petersilj, 5 slanih filetov, kis, olivno olje
Cez noc namocen fizol skuhamo v cisti vodi na blagem ognju 3 ure ( lovorov list,malo zelenja koromacka), osolimo sele proti koncu. Odcedimo fizolovo vodo.
Posodo samo naoljimo, dodamo strta stroka cesna, da lepo zarumenita in ju odstranimo.Dodamo pretlacene filete in jih v posodi malce pomesamo.
Prilijemo kozerec kisa, naj na zivahnem plamenu izhlapeva kaksno minuto.
V to omakco dodamo kuhan in odcejen fizol, ki ga obogatimo z malo olja in z na drobno nasekljanim petersiljem. Lepo premesamo. Nic ne kuhamo vec, samo pustimo pokrito 2 uri. Pred serviranjem pogrejemo( olje ostane nekuhano). Postrezemo s popeceno polento.
To je originalen recept. Vem, mi vedno damo cebulo. Je pa ta omaka malce drugacna- pac beneska – ni pasulj. Sama delam leco na podoben nacin – s slanimi fileti.
Podeben je recept za fizolovo jed s paradinikom.Tu priporoca svez luscen fizol ( 500 g).
V naoljeni pososdi malo zdusis( glag ogenj) 5 do 6 listov zajblja, dodas fizol in 6 zlic pretlacenega paradiznika ( passata di pomodoro), dodas malo soli, popra in kuhas z mesanjem 10 minut na blagem ognju. Ko se bo paradiznikova omaka izsusila, je fizolova jed pripravljena. Postrezes, ko dodas malo surovega olja in dobro premesas. Poper – fakultativno.
Saj ni kaj posebnega. Oba recepta sta mi pa vsec, ker se olivno olje ne pregrava. To so pa Italijani, ki zelo cenijo olivno olje.
Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.