Smart – pomoč
Teja,
čestitam k odločitvi, sem tudi sam lastnik smarta. In, ja, tudi mene gledajo postrani, češ, da sem malo zmešan. A se mi bolj zdi, da so zmešani drugi.
Najprej cena:
sam imam smarta cabrio, ki seveda ni bil poceni, a zelo primerljiv s podobnimi mestnimi avtomobili (denimo twingo) z vgrajeno dodatno opremo. Smart ima serijsko ESP (tega v tem razredu nima nihče), ABS, ima robotiziran menjalnik, vso elektriko, pa še kaj bi se našlo. Skratka, pod črto je avto pravzaprav cenovno konkurenčen
Dvosedežnik:
malce naj se ljudje ozrejo naokrog in povedo, ali so videli 10 odstotkov avtomobilov, v katerih se vozita več kot dva. In ti avtomobili so daljših od 4 metrov, smart ima samo 2,5 metra.
Mestni avtomobil:
iz tega sledi, da s smartom tako rekoč nimam nobenih težav s parkiranjem. Včasih mi je le malo mučno uničevati parkirni listek, ko zapolnim luknjo med dvema avtomobiloma (tako da stojimo trije na dveh označenih mestih)
Ni za daleč:
jah, tule bi jim skoraj dal prav. Smart res ni neki popotniški avtomobil, a to ni nobeneden od mestnih malčkov (vključno s prej omenjenim twingom), čeprav lastniki vedno dokazujejo nasprotno. Vseeno se da tudi z njim povsem udobno in hitro pripeljati na morje ali smučanje.
Prtljaga:
za dva je dovolj prostora, če nista ravno preveč zahtevna, dodatne stvari (kolo, smuči) je mogoče naložiti na poseben prtljažnik
Udobje:
smart ni prav udoben zaradi kratke medosne razdalje in nizkopresečnih gum. Za po mestu je vseeno povsem OK.
Varnost:
3 zvezdice na EURO NCAP za takšnega majhnega čmrka ni slabo, k zemu največ pripomore posebna varnostna celica. Zimska vožnja je popestrena z občasnimi vklopi sistema proti zdrsu, v nevarni situaciji se v dveh letih nisem znašel še nikoli.
Za konec:
smarta sem sam kupil tudi zato, ker odraža moj življenjski slog. Ni mi žal in mi najbrž nikoli ne bo, pa čeprav se z njim vozim premalo, da bi ga res izkoristil.
Konec traktata (upam, da je kdo prišel do tu ;-)))
Čisto na kratko: o ceni ne bi debatirali, če si jo pripravljena plačat, je itak vseeno. Je varnejši od večine mini avtomobilov, če je kabrio in če ma bencinksi motorček je zabaven za vozit, za 2 + prtljaga placa če glavo, kolega je šel z njim na počitnive enih 2000 km daleč (v neo smer) in mu ni bilo hudega, ko se pa z njim prvič pripelješ v mesto in ugootviš, da imaš vsaki 20 metrov na voljo parkirni prostor, ki ga v kakem drugem avtu še opaziš ne, ker je pač premajhen, pa to odtehta tudi ceno, neroden menjalnik in malo pretrdo podvozje … Zelo odtehta …