Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Služnostna pot

Služnostna pot

Pozdravljeni,

prosila bi vas za nasvet v zvezi s služnostno potjo.
Podedovala sem zemljo, ki se je naknadno razdružila in sem jo pred 2 mesecema prodala. Po moji zemlji je pred leti potekala služnostna pot med našimi sorodniki, ki so jo uporalbjali sorodniki (nazadnje cca 15 let nazaj) sedaj pa se je že zarasla in je ni uporabljal nihče.
Pred prodajo sem po ZK v vpisih po parcelnih številkah pregledala in služost ni vpisana, nikjer pa nisem našla pogodbe (za katero se bežno spomnim, da smo jo podpisali s sorodniki in sem jo podpisala kot dedič po očetu, ko sem ravno postala polnoletna).
Sedaj sta se pa oglasila bratranec in sestrična s to pogodbo, ki jo je sestavljala takrat njuna mati, sestra mojega očeta in v njej navedla da se služnost uporablja tudi za vse njene potomce in očitno želita uveljavljati pravice kljub temu, da tam ne živi nihče, niti ne uporabljata zemlje (ki sta jo po materi in stari materi tudi delček podedovala) menim, da želita samo “nagajati” ker nismo v najboljših odnosih po moji razdružitvi (kot opomba: edina imam dokončo ZK urejeno razdružitev in sem parcelo že prodala, ostali pa se še vedno prepirajo, vendar nihče drug ne želi uveljavljati pravice služnosti). Zaenkrat sta me samo vprašala kako je s tem in naj vprašam kupce ali imajo kaj proti da to pot uporabljata še naprej????? kot pa vem, imajo kupci na tej zemlji namen postaviti hišo, ker je zazidalna parcela in bi le-ta srtala direktno na poti.

Vprašanja, ki se mi pojavljajo in za katere bi vljudno prosila odgovore od vas, poznavalcev so:
– Če na ZK izpisku parcelne številke moje zemlje ni navedeno, da je na njej služnost, ali je sploh bila vpisana v ZK? Ali so to kakšni posebni ZK vpisi za služnostne poti in bi orala vprašati kje drugje?
– glede na to, da ona dva tega zemljišča ne uporabljata (sta ga samo podedovala) in nihče od njiju ne živi tam, niti ne v občini, kjer je zemljišče, ali sploh lahko še uveljavljata to pravico?
– ko je bila služnost napisana – pogodba, katere sopodpisnica sem, njuna mati ni imela dostopa s ceste na svojo zemljo, zato je bila kot služnost napisana nejboljša pot (položna) ki gre čez mojo zemljo. Sedaj, po dedovanju pa sta pridobila zemljo, kjer imata tudi onadva dostop do ceste, ki je sicer malo bolj strm, ampak vendale je, bi bilo logično, da potrebe po služnosti ni več in naj si uredita svoj dostop vkolikor želita?

Kot sem rekla, menim, da je to samo preprosto zafrkavanje, ki je pristono vmnogih družinah in upam da bo ostal ole pri tem. Ne bi pa rada, da bi iumela zaradi nesporazumov probleme kupca, zato bi se rada prej prepričala, vkolikor bosta delala težava, da lahko pravno dokažem, da pravice do služnosti nista uporabljala in da ni potrebe po njej.

Že vnapje NAJLEPŠA HVALA za odgovore.

LP Tadeja

Če služnost ni vpisana, je pač ni.
Jo je sicer mogoče iztožiti, a le, če dostop drugje ni mogoč.

No, za služnost se morata poslej dogovarjati z novim lastnikom, kar se tebe tiče, po tvojih podatkih, te služnosti ni.
Glede pravne plati si pa odgovor že dobila – če je možen dostop po svojem, pa tudi če je slabši, ne morejo dobiti služnosti.

vprašaj tudi na http://www.ius-optima.com, ti bodo prijazno svetovali. Meni so že kar nekja pravnih zadev rešili.

lp c

IUS OPTIMA - Pravne rešitve W: www.ius-optima.com T: 031 546 715 E: info@ius-optima.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close