službeni avtomobil
Sama sem pred kratkim spraševala podobno – – midva se dokončno še nisva odločila (imava še nekaj časa, ker imam še porodniško), mislim pa, da se bova raje za privat nakup rabljenega avtomobila, saj bi naju ta preko službe prišel kar precej, dva avta bova rabila pa itak samo za 10 dni na mesec.
LP
Takole..
Ne vem če obstaja kakšen poseben zakon za to sploh. Načeloma je pogodba o uporabi službenega vozila zadeva, ki jo diktira lastnik vozila (beri : firma). Vzorcev pogodb pa lahko dobis kar nekaj razlicnih ..
Kar se tiče uporabe sl. vozila v privatne namene je spet tako, da ima prvo besedo pri tem lastnik vozila (ti sploh dovoli uporabo v zasebne namene), drugo besedo tukaj pa ima DURS oz. zakon o dohodnini, ki bonitete izračuna na podlagi tega “koliko” uporablas vozilo za zasebne namene. Naceloma sta osnovni varjanti . http://www.prirocnik.com/index.php?id=1246 … potem pa se kar nekaj razlicic, ki so podlaga za izracun bonitete (ki se pa seveda steje v dohodnino) … Kateri bonitetni razred izbrati tu je seveda specifika; koliko dejansko uporabljaš vozilo v zasebne namene, starost vozila, poraba vozila (!!!). .. Vsekakor pa je zmeraj najboljša varjanta “najcenejša” (tako za podjetje kot zate)… problem je samo, ker jo je treba dejansko “dokazati” ko pridejo DI. ;))
Kar pa se tiče drugega vprašanja .. Ali je bolje imeti službeno vozilo ali si je bolje na podlagi lastnega izplačevati kilometrino smo pa spet v “megli” … to je dejansko spet odvisno on številnih dejavnikov … Kakšen avto imaš in kakšnega bi ti kupila firma? Kakšna je poraba pri prvem in kakšna pri drugem? Koliko te pride servis, zavarovanje etc… ??
Predlagam takole: izračunaj si koliko za svoj avto porabiš v enem letu (servisi, gorivo, zavarovanje …) in koliko km s tem narediš (oz. bi jih naredila za službene potrebe) …potem pa si izračunaj koliko bi lahko dobila kilometrin ..pa boš hitro sama videla.
Kilometrine od 1. 1. 2007 dalje po uredbi, objavljeni v URL 140/2006.
Na vrh
Od- do prevoz na službenem potovanju 0,29 EUR/km prevoz na delo in z dela 0,15 EUR/km.
Potem pa še čisto moje osebno razmišlanje; razmisli, kam in koliko se boš vozila s tem avtomobilom, ker cesta vcasih ni ravno najbolj prijetna stvar. S tem ciljam predvsem na to, da ce tvoj delodajalec (ali ti ) pricakujeta da bos delala veliko km na mesec (npr. 5000 km ali vec), potem ti avto visjega cenovnega razreda def. odtehta tistih nekaj ficnikov kilometrin. Ceste so dolge in samotne in vcasih se lahko zaneses samo na svoje vozilo. Tudi varnost je def vecja pri novejsih vozilih ..
Upam, da sem kaj pomagala .. sem bolj laicno napisala
LP
Cassiss