Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika slovenski recept z jabolki

slovenski recept z jabolki

Dragi vsi,

nujno potrebujem kakšen čisto domač in naš recept z jabolki. Potrebuje ga moja znanka, ki zbira recepte z jabolki iz vseh dežel Evrope. Prav luštna ideja, ane?
Jabolčni zavitki so doma tudi drugje. Poznate kakšnega, ki je doma res le pri nas? Na tem področju sem precej bosa in bom vsakega recepta zelo vesela.

Hvala vsem in naj že končno posije sonce, da bo iz jabolčnih cvetov zraslo tudi kakšno jabolko

Neja

Prekmurska gibanica, ki ima za enega od nadevov tudi jabolka, mogoče tudi čežana iz fižola in jabolk (če je to slovenska jed?), pečena jabolka,..

Kasneje ti odpišem, ko bom doma pogledala knjigo kuhinja na Goriškem, kjer so napisani stari recepti.

LP, Ela S

Hej!
Jabolka veckrat naredim v “Grmadi”-vsaj mislim,da je stara slovenska jed.
Plasti starega belega kruha,jabolka,orehi,disave in vse prelito z mlekom z jajcki in v pec.

Preprosto-pecena v pecici,ali cela dusena na vinu,jabolka v srajcki.

Vsi recpti so na tem forumu ze napisani. Lp Babi

Kaj pa jabolcna potica? Recepta pa na zalost nimam.

LP, Misa.

to potico sem pred leti veckrat delala. malo sem ze pozabila: ) testo je tocno tako kot za potico-tudi ves postopek. nadev je iz naribanih jabolk,malo jih preprazis na maslu,dodas sladkor,lim.lupinico,vanilij sladkor /nekateri dajo cimet/. s tem nadevom /ohlajenim na sobno temp./ namazes razvaljano testo. dodas se malo na koscke narezanega masla/potreses/. na koncu pa- neobvezno- se malo smetane. kolicin zal ne vem,ker je,kot pravim, ze kar nekaj casa od moje zadnje…. upam,da sem kaj pomagala ! lp petra

Po pisanju sem dobila sicer še delovni CD s slikami in recepti, pa podatki o deželah Evrope. Krasna stvar in krasni recepti. Jih bom malo predelala (beri:napekla) in če bo kaj dobrega, roma na tale forum.
Nisem se še čisto odločila, ampak verjetno ji bom napisala kar recept za jabolčno potico.
Če se še spomnite še kakšnega res našega, bom vsake ideje zelo vesela. Podaljšala sem si rok za oddajo recepta do konca meseca. Gibanica je pa že na spisku. Od vsake dežele objavijo 5 receptov.

LP in hvala vsem, res ste zlate!
Naj vam sije toplo sonce!

Neja :-)))

Sem našla in zdaj pišem:

KORUZNO PRAŽENJE Z JABOLKI
80 dag koruznega zdroba, 1 l mleka, 0,5 kg jabolk, 6 dag masti, sladkor

Koruzni zdrob zakuhamo v vrelo slano mleko in skuhamo mehko polento. Jabolka očistimo, narežemo na tanke lističe in zmešamo s polento. Maso stresemo na vročo mast in pražimo naprej na štedilniku, nato damo v pečico. Pečeno praženje posipamo s sladkorjem in ponudimo.

JABKOVI KOŠČI (Šentviška planota)
1 kg posušenih jabolčnih krhljev, maslo, sladkor

Suhe krhlje skuhamo, odcedimo in stesemo v posodo. Zabelimo jih z vročim maslom, potresemo s sladkorjem ter ponudimo tople ali hladne.

(Jed so navadno pripravljali poleti. Kot malico ali sladek poobedek so odnesli na njivo ali travnik plevicam in delavcem pri spravilu sena)

JABOLČNE KLOBASICE

3 jabolka, malo sladkorja, 10 dag drobtin, 1 rumenjak in 1 beljak, malo cimeta

Jabolka olupimo ter skuhamo s cimetom in sladkorjem. Mrzlim primešamo drobtine, rumenjak in sneg iz beljaka. Iz mase oblikujemo žličnike, ki jih povaljamo v stepenem jajcu in drobtinah ter ocvremo. Rumeno ocvrte klobasice ponudimo tople ali hladne.

LP, Ela S

hy
kaj pa JABOLČNI ŠTRUDELJ (štrukl – po štajersko )
zelo preprosto in dobro
potrebuješ:
pekač in pečico
ali narediš ali kupiš -vlečeno testo , premaži z maslom ali margarino ,
na testo naribaj jabolka ,posuj s sladkorjem , dodaj:
pecilni prašek , vanili -za okus ,enako cimet .
testo zviješ ,kot rulado -ploščato ,
to daš pečt v pomaščen pekač .
dober tek . to so osnove , za podrobnosti me vprašaj
L P OGI

Mislim, da si štrudelj bolj Avstrijci lastijo… Ali so to mogoče Nemci? Ne vem… Dvomim pa, da je to pristna slovenska jed.

Lp, mishika

Tudi jaz bi rekla tako, saj je STRUDEL nemška beseda in dvomim, da bi tako besedo uporabljali za pristno slovensko jed. Po slovensko temu seveda lepo rečemo zavitek.
Lep dan!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hej,tako je.
Neja je ze v prvem postu napisala,da si jabolcni zavitek(strudelj) lastijo tudi drugi narodi. Mislim,da je v preteklosti vsaka gospodinja,ki je imela ob hisi jablano,kaj kmalu pogruntala,da jabolka lahko zavije v taksno ali drugacno testo. Mislim na predele,kjer so od sadja pretezno jabolka doma.
Torej ne samo Slovenija.
Lp Babi

HY ŠPAGETARICE
ŠTRUDELJ-JABOLČNI ZAVITEK
ŽE POL STOLETJA GA JEM , PRVEGA OD STARE MAME -OME -NONE ,
DRAGE MONE .
ŽELEL SEM SAMO POMAGATI -NEJI 1 , PRI JEDEH Z JABOLKI ,
VE ,KI PA NE ZNATE NAREDITI – ŠTRUDLJA , KI JE LAHKO TUDI IZ
ČEŠPELJ ,SKUTE …. , STE ZAVRELE ,TAKO KOT JAZ , ZATO TUDI
TEMU PRIMEREN ODZIV .
VESEL BI BIL , VPRAŠANJA – ODGOVORA , KAKO ALI TAKO

L P OGI

MISHIKA IN VLADKA K.
TAKO KOT PRI VAM , IMAMO TUDI PRI NAS – NA ŠTAJERSKEM V
SLOVENIJI , DOLOČENE NAREČNE IZRAZE .
GLEDE NA VAJINO POZNAVANJE , GRAMATIKE IN ZEMLJEPISA ,
1.POIŠČITA ŠTAJERSKO – V SLOVENIJI
2.NAJDITA, UBOGI, NIČ KRIV , ŠTRUDELJ -ŠTRUKL , V NEMŠKEM
SLOVARJU , JE NEKAJ SLIČNEGA , VENDAR DRUGAČE ZAPISANEGA

L P OGI

Ogi, sploh nimam niš proti “štrudlu”, tudi pri nas doma mu večkrat tako rečemo, hotela sem le razložiti, tudi sebi, da jed verjetno ne izhaja ravno iz Slovenije…
In tudi pri nas ga jemo z raznoraznimi nadevi… skuta, jabolka, borovnice, češnje in še marsikaj dobrega bi se našlo za zaviti vanj.
Danes pa bodo za kosilo sirovi štruklji :o)
Lep dan in ne se takoj razjeziti, če smo nekateri drugačnega mnenja, Neja se bo pa tako in tako sama odločila, kaj bo njej prišlo prav in kaj ne.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Ogi,

na Primorskem je strukelj,drugod strudel ali strudelj,italijansko struccollo..
Sama vedno recem zavitek – vsi vemo,kaj bomo pod temi izrazi dobili na mizo. Zavijam pa vse od cesenj,breskev,marelic do cespelj in jabolk,pa se skuto…
Ko sem potegnila vnuka iz morja,vsega premrazenega,sem ga vedno postrudlala-to se pravi- zavila v brisaco in masirala.

Pa se pesmica iz mojega otrostva.

Strukel Mukel,kje si bil?
Pri teti v Sempetri.
Kaj ti je dala?
Golo pescice.
Kam si ga spravil?
Pod ognjiscice.
Kje je tisto ognjiscice?
Ga je vzela vodka.
Kje je tista vodka?
So jo popili voli.
Kje so tisti voli?
Jih je ubila sekirca. (Tu sem ze zacela jokati.)
Kje je tista sekirca?
Jo je zazgal ogenj. (Tu sem bila pa ze zadovoljna za zasluzeno kazen.)
Kje je tisti ogenj?
Prisla je poplava…..

Vsem lep soncen dan in spomin na najboljsi strudel:))) Babi

Kje je tisti

Ne, saj ne morem verjeti – OGI je nazaj, v vsem svojem “žaru”. Daj povej, kako ti uspe v enem samem odgovoru navesti toliko žaljivk? Se moraš zelo truditi za takšno početje ali ti gre samo od sebe izpod prstov?
Najprej preberi po čem ljudje sprašujejo – pristnih slovenskih receptih, ki so značilni samo za našo ljubo domovino…. Štrudl to vsekakor ni, pa čeprav mu ti rečeš štrukl. Pa čeprav ti ga je pekla že babica. Saj me sploh ne moti, če človek pove svoje mnenje, ampak zakaj je treba potem žaliti tiste, ki se ne strinjajo s teboj? Veš Ogi, tega se še vedno tukaj nismo navadili. Pa kaj ko bi enkrat za vselej nehal kričati na nas? Osnovni bonton komuniciranja po internetu je, da se piše z malimi črkami. Velike črke pomenijo kričanje. Mislim da ti je to že nekdo povedal. Če se ne moreš držati najbolj osnovnega pravila …. Škoda res.

Pozdravljeni še enkrat,

neznansko ste me razveselili, ko sem po enotedenskem dopustu zagledala toliko odgovorov. ElaS, recepte že prevajam. Predala ji bom kar vse, ker se mi zdijo vsi super. Kar se pa tiče štrudla, ga pa ravno zato nisem hotela imeti, ker je vpisan kot poljska, madžarska in nemška specialiteta, pri Avstriji sem našla zavitek z ocvirki in jabolki. Skratka, po moje je jabolčni zavitek (varianta) tudi naša specialiteta, kot sem opazila vsaka država uporablja drugačne začimbe in tudi osnovne sestavine. Razlike so tudi v pripravi testa. Ker pa sem recept našla pri štirih državah (variante), se mi je zdelo smiselno, da iz naše zakladnice jabolčnih receptov, dobim kakšen drug recept.
Hvala še enkrat in lep dan vsem

Neja :-))

Lepo lepo te prosim, napiši mi še vir: avtorja in naslov knjige.

Z neznansko hvaležnostjo,

Neja :-))

Ej Drago! oz O G I !

Pa če nisi ti en zafustriran šovinstični tip – nej me …

Vsake toliko spremljam tale forum, ampak odzivi O G I-ja se mi zdijo… Skoraj da človek nima komentarja. A res ne preneseš nobene kritike?????

:))))))))))))) Ogi, saj bi se lahko jezila, pa pravijo, da škodi lepoti :))). Pa baje smo ljudje lepši, če se smejimo in ne vidimo v vsem takoj nekaj slabega ;).

Torej: prva naloga… Nisem poiskala jaz Štajerske, ampak me je ta sama našla (je treba bolj pazljivo brati 😉 ) in me sploh noče spustiti.

Druga naloga… Tudi nemščina mi ni ravno tuja, pa vem, da se po nemško reče Strudel (torej brez š in brez j). Naš narečni izraz pa je (po mojem mnenju – pa nisem noben jezikoslovec) samo poslovenjena beseda, ki ima svoje korenine zagotovo v nemščini oz. avstrijščini.

Še kakšne težave? :))) Če imam le čas in poznam odgovor, bom z veseljem odgovorila :)).

Lep dan :))

mishika

Nekaj pa mi je le uspelo , na račun ubogih jabolk , ki jih je dandanes
dovolj , skoraj po vsem svetu .
Kot prvo – žergonsko , sem zadel na kapselj , da vas je malo razjezilo –
– kar je potrdilo , obilo koristnega ,kot tudi nepotrebnega čvekanja ,
tudi učenja , ZDAJ VEM KAKO SE DRETI PREKO INTERNETA .
Da ne bi dolgovezil , bom skrajšal in po alinejah podal odgovore .
– hotel sem pomagati NEJI 1 ,pri jabolkah , ostalo ste napletle same ,
ko ste se spustile vame ,no tako kot jaz na Vas …
– Lucille – nisem ne :šovinist ,še najmanj zafrustriran , niti rasist ,nacist ,
ampak rad dobro kuham in dobro jem .
Če bi redno prebirala moje prispevke ,bi ugotovila , da bi
lahko zelo dobro jedla , domačo hrano , po mojih receptih .
Kar pa se tiče nesprejemanja kritik , si zadela v temo .Sem že
dovolj samokritičen da bi me prizadelo , me pa včasih ,
ko naletim na spot , ki ni po P.S. , zasrbijo prsti.
Pri vsem tem navzkrižnem -čvekanju , čudi odziv , na moje pisanje ,
če komu stopim na rep -ogromno odgovorov , če pa pošljem recept ,
dobim število glasov , kot DUO PLATIN – v Turčiji na EVROSONGU.
KOT KOMPROMIS
Poimenujmo , ta vsega nič kriv -ŠTRUDELJ (zavitek) , ali STRUDL (one e)
EVRO ŠTRUKL LP O G I

12.
JEDI na Goriškem. Knj. 1, [Predjedi, juhe, mineštre, skuhe, kuhinje, mesne jedi] / [uredila Slavica Plahuta]. – Nova Gorica : Goriški muzej, 2003 (Nova Gorica : Grafika Soča). – 239 str. : ilustr. ; 25 cm

Podrejeni nasl. naveden v kolofonu. – 2.500 izv. – Bibliografija: str. 218-219
ISBN 961-6201-12-3
a) Kuharski recepti – Narodne jedi – Goriška b) gospodinjstvo

641.5(497.4-15)(083.1)
COBISS.SI-ID 122714368

13.
JEDI na Goriškem. Knj. 2, Omake, priloge, zelenjavne jedi, jedi iz jajc in sira / uredila Slavica Plahuta. – Nova Gorica : Goriški muzej, 2003 (Nova Gorica : Grafika Soča). – 184 str. : ilustr. ; 25 cm

ISBN 961-6201-13-1
a) Kuharski recepti – Narodne jedi – Goriška b) prehrana c) gospodinjstvo

641.5(497.4-15)(083.1)
COBISS.SI-ID 122715392

14.
JEDI na Goriškem. Knj. 3, [Jedi iz testa, pijače, sadje] / [uredila Slavica Plahuta]. – Nova Gorica : Goriški muzej, 2003 (Nova Gorica : Grafika Soča). – 260 str. : ilustr. ; 25 cm

Podrejeni nasl. naveden v kolofonu. – 2.500 izv.
ISBN 961-6201-14-X
a) Kuharski recepti – Narodne jedi – Goriška b) prehrana c) gospodinsjatvo

641.5(497.4-15)(083.1)
COBISS.SI-ID 122715904

Recepti so vzeti iz knjige št.3. Mislim pa da so tudi v ostalih knjigah recepti z jabolki.

Lp, Ela S

Kaj pa praviš na jabolčno juho?
Sicer ne vem, če je recept pristno slovenski, vem le, da je tako juho kuhala še moja babica, ko ni bilo drugih sestavin med vojno, jabolka pa mleko pa je bilo doma.
Če te zanima, se lahko pozanimam za točen recept.

Evo, še en predlog moje boljše polovice: jabolčni hren. Za natančen recept, če ga želiš, bi pa morala drugje povprašat. Baje paše poleg pire-ja in svinjskega mesa, pravi (poleti).

Lp, mishika

Se opravičujem… Strudel mit “e” in ne ohne “e” :))

Strudel, der, vrtinec (tudi fig.); Gebäck: zavitek, mit Germ: potica

No, pa saj se vsi samo učimo… :)))

Lp in brez zamere :))

mishika

P.S.: Ne tega jemat kot norčevanje… Me pa res zanima, s katerega konca Štajerske ste? Čisto tako iz radovednosti, ker še res nisem slišala, da bi kje v naši okolici rekli “štrukl” – kolikor poznam in vem, pravimo pri nas štrudl. Štrukli pa so… samo malo, kopiram iz SSKJ (sicer tam piše za štruklje z j), ker bi bil “moj” opis enak:

štrukelj -klja m (u)
1. pecivo iz kvašenega razvaljanega in zvitega testa z različnimi nadevi: speči štruklje in potico; na pot mu je dala tri štruklje / medeni, pehtranovi
štruklji / nar. dolenjsko iti po štruklje na obisk na dan žegnanja, ko se obdaruje s tem pecivom // kar je po obliki temu podobno: iz zmletega mesa narediti štrukelj; zviti razvaljano testo v štrukelj; dati v pekač dva štruklja
2. nav. mn. kuhana jed, zlasti iz vlečenega testa z različnimi nadevi: skuhati, zrezati štruklje / vzeti največji štrukelj iz sklede kos te jedi / ajdovi
štruklji; orehovi, sirovi štruklji

Pa me ima res samo “firbec in nič drugega…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close