Slovenski kmet
To je pa vprašanje za naše super politike, zakaj se pri nas nič ne splača in vse propada.
Ko je že omenjena Švica. Koliko dobi kmet, ki kosi hribovita pobočja, ki jih v Švici ni malo. Vendar se država zaveda tega in vspodbuja kmeta, da ne jamra. Pri nas si pa polnijo lastne malhe in SLOVENIJA se zarašča. A so naredili mogoče kakšen namakalni sistem v zadnjih 20-setih letih? Zadnji večji poseg je bil davnega leta 85 pod Titejem, ki je hotel spremeniti Vipavsko dolino v žitnico???? Dela niso bila dokončana, še slabše. Porezali so vsa drevesa, da sedaj ob burji odnaša rodovitno zemljo. Na kamenju pa vemo kaj raste.[/quote]
Nam so na našem koncu predlagali ograjevanje in zavrnili vsako izplačilo škode zaradi divjadi. Ja koronco po koronco si bo kmet ograjeval. Več kot očitno predlagatelji še niso videli kako izgleda kmetovanje v Istri.
Namakanje je pa drugi ekstrem. Večjim izplačajo škodo zaradi suše, ostali seveda izvisijo. Če bi ta isti denar vložili v namakanje iz tega naslova že par deset let ne bi imeli stroškov.[/quote]
Zakaj pa potem niste šli sami na svoje stroške v ograjevanje in namakanje, če to smatrate za ekonomsko upravičeno rešitev? Ljudje si zelo naivno predstavljate državo. Država po vaše kar mora imeti denar za vse. Ko je treba davke plačat, takrat pa jamranje, da je država predraga. Predraga je ravno zaradi tega, ker vsi mislijo, da morajo vse žive pomoči prejemat.
Ampak ona ogromno dela! Še zdaj, ko je stara 80+ let. Kakšne sprejeme doživlja…. Drži pokonci celo monarhijo!
Kaj dela naš prvi/bivši prezident? ŠTALO! Šunja se po lublanskih ulicah ……. Razen novinarjev in določenih barab se ga nihče več ne spominja.
SICER SVA PA ZASMETILA :)) Tema je SLO kmet in njegove cene![/quote]
Ona se samo nasmiha in lepo govori, tudi zaradi denarja iz subvencij. Vedi, da dvor prjeme subvencije v vrednosti okrog 60 mio €.
Sem honorarno delal na kmetiji, kjer so pridelovali zelenjavo na integriran način. Cene so bile še višje, kot so navedene zgoraj. Ob tem, da je bilo v 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} uvožena in kupljena v veleprodajnih centrih. Najboljše – imeli so kontrolo, pa je italijanska zelenjava ustrezala slovenskim standardom za integrirano pridelavo. Od takrat ne verjamem več oznakam eko, bio …..
Nam so na našem koncu predlagali ograjevanje in zavrnili vsako izplačilo škode zaradi divjadi. Ja koronco po koronco si bo kmet ograjeval. Več kot očitno predlagatelji še niso videli kako izgleda kmetovanje v Istri.
Namakanje je pa drugi ekstrem. Večjim izplačajo škodo zaradi suše, ostali seveda izvisijo. Če bi ta isti denar vložili v namakanje iz tega naslova že par deset let ne bi imeli stroškov.[/quote]
Zakaj pa potem niste šli sami na svoje stroške v ograjevanje in namakanje, če to smatrate za ekonomsko upravičeno rešitev? Ljudje si zelo naivno predstavljate državo. Država po vaše kar mora imeti denar za vse. Ko je treba davke plačat, takrat pa jamranje, da je država predraga. Predraga je ravno zaradi tega, ker vsi mislijo, da morajo vse žive pomoči prejemat.[/quote]
Ni čisto tako.
Divje svinje niso moje, nisem jaz kriva, da se je tuja vrsta teh živali tako prekomerno namnožila, da nam hodijo po vaseh in jaz sama proti temu ne morem ukrepati. Leta nazaj je bila redkokdaj škoda in če je že prišlo do le te nam je država povrnila strošek semena. Malenkost ampak vsaj zgube po njihovo ni bilo, ker gnojilo in nafta sta zastonj ampak pustmo to. Sedaj je škoda vsakodnevno, ker je teh živali preveč.
Če hoče imeti država takšno število živali na področju kjer jih nikoli ni bilo naj si torej država živali ogradi, da ne bodo povzročale škode.
Škode zaradi suše pa nam niso nikoli vračali. Kljub temu, da spadamo med kar velike oljkarje smo daleč premajhni, da bi kdaj bili upravičeni do kakšne subvencije. Pa je to čisto ok. Komentirala sem le del, da država izplačuje škodo zaradi suše, ki je že desetletja ne bi bilo potrebno, če bi pametno vložili naš denar.
In če jaz kot kmet plačujem davke (celo vnaprej jih plačujemo čeprav marsikdaj potem pridelka ni) potem pričakujem, da država denar vlaga pametno in ga deli pravično. Dokler ga bodo talali štirim kmetom in vsem ostalim nič toliko časa bom zelo glasna.
Ampak ona ogromno dela! Še zdaj, ko je stara 80+ let. Kakšne sprejeme doživlja…. Drži pokonci celo monarhijo!
Kaj dela naš prvi/bivši prezident? ŠTALO! Šunja se po lublanskih ulicah ……. Razen novinarjev in določenih barab se ga nihče več ne spominja.
SICER SVA PA ZASMETILA :)) Tema je SLO kmet in njegove cene![/quote]
Ona se samo nasmiha in lepo govori, tudi zaradi denarja iz subvencij. Vedi, da dvor prjeme subvencije v vrednosti okrog 60 mio €.[/quote]
ang. kraljica je ena največjih blagovnih znamk na svetu. zaslužki zaradi nje in družine so v UK posredno in neposredno tako veliki, da je 60 mio € v primerjavi s tem drobiž.
glede kmetov in cen, če je povpraševanje je tudi ponudba in dokler so kupci pripravljeni kupiti po takšnih cenah bodo kmetje prodajali. če hoče kdo kupiti od brica češnje za 5 ali več €/kg naj izvoli. jaz jih nisem in jih ne bom. bom počakala lastne češnje, če bodo le dozorele. tudi jagod nisem, sem se raje gozdnih najedla, maline pa tudi še bodo….
Ona se samo nasmiha in lepo govori, tudi zaradi denarja iz subvencij. Vedi, da dvor prjeme subvencije v vrednosti okrog 60 mio €.[/quote]
ang. kraljica je ena največjih blagovnih znamk na svetu. zaslužki zaradi nje in družine so v UK posredno in neposredno tako veliki, da je 60 mio € v primerjavi s tem drobiž.
glede kmetov in cen, če je povpraševanje je tudi ponudba in dokler so kupci pripravljeni kupiti po takšnih cenah bodo kmetje prodajali. če hoče kdo kupiti od brica češnje za 5 ali več €/kg naj izvoli. jaz jih nisem in jih ne bom. bom počakala lastne češnje, če bodo le dozorele. tudi jagod nisem, sem se raje gozdnih najedla, maline pa tudi še bodo….[/quote]
60 mio € ne dobi celo SLO kmetijstvo, za oceno. Tam pa samo ena družina.
Verjetno se ne bi niti ti branila tega zneska letno?
Daj nehaj, ker si totalno nerazgledan! Nimaš pojma!
Tudi pri nas dobi NLB, Dars, SŽ, MNK, predsednik, Občine….. enormne denarje! In kaj imamo? Razsul na vseh področjih.
Kraljica ima vse pod nadzorom, vse urejeno, vse šik! Vse top! Vse laufa! Kdor je pri njej zaposlen, je preverjen strokovnjak! Samo poglej njihove gradove, rezidence. 1000 letno tradicijo, ki jo ceni večina Angležev!
Pri nas pa politični cigani, nesposobni lopovi Vsake par let se zamenjajo, da lažje prikrivajo in kradejo.
Sami papki – en bolj blentav kot drugi. Vse propada!! Ničesar nis(m)o ustvarili v 20-h letih. Samo prodali so vse in uničili!! In kaj se dela danes?
Sami sebe lovijo, se zajebavajo po Sodiščih…….arest? ZASEG PREMOŽENJA PA ŠE NIKOMUR!
In vse to plačuje narod:((( Oooooooooo Fak!
Daj nehaj, ker si totalno nerazgledan! Nimaš pojma!
Tudi pri nas dobi NLB, Dars, SŽ, MNK, predsednik, Občine….. enormne denarje! In kaj imamo? Razsul na vseh področjih.
Kraljica ima vse pod nadzorom, vse urejeno, vse šik! Vse top! Vse laufa! Kdor je pri njej zaposlen, je preverjen strokovnjak! Samo poglej njihove gradove, rezidence. 1000 letno tradicijo, ki jo ceni večina Angležev!
Pri nas pa politični cigani, nesposobni lopovi Vsake par let se zamenjajo, da lažje prikrivajo in kradejo.
Sami papki – en bolj blentav kot drugi. Vse propada!! Ničesar nis(m)o ustvarili v 20-h letih. Samo prodali so vse in uničili!! In kaj se dela danes?
Sami sebe lovijo, se zajebavajo po Sodiščih…….arest? ZASEG PREMOŽENJA PA ŠE NIKOMUR!
In vse to plačuje narod:((( Oooooooooo Fak![/quote]
Ok pri nas sp vsi goljufi, v Angliji se pa cedita med in mleko. Če to preskočimo. Kraljica dobi večino subvencij za travnike in nekaj manj za gozdove. To so subvencije iz malhe za kmetijstvo. Toliko jih dobi samo zato, ker ima ogromno posestvo. Bistvo je eno samo merilo…kvadratura posesti. In to je še kako narobe. Po Evropi je vse preveč kmetov, ki iz te vreče ne dobijo niti centa pa so pošteni, delovni in se močno trudijo za kvalitetno hrano.
glede kmetov in cen, če je povpraševanje je tudi ponudba in dokler so kupci pripravljeni kupiti po takšnih cenah bodo kmetje prodajali. če hoče kdo kupiti od brica češnje za 5 ali več €/kg naj izvoli. jaz jih nisem in jih ne bom. bom počakala lastne češnje, če bodo le dozorele. tudi jagod nisem, sem se raje gozdnih najedla, maline pa tudi še bodo….[/quote]
ja super. če je tako, dase britancem jo splača imet. samo teh 60miljonov ne gre iz britanske malhe, pač pa iz evropske, torej tudi iz naše malhe. britanci so zaradi svojih posebnosti, ki so si jih izborili ob vstopu v eu, neto prejemniki evropskih sredstev. kaj imamo pa mi od tega, da je kraljica baje tako super, če ji plačujemo subvencije?
Zakaj Slovenski kmet vse izdelke prodaja krat 2 !?
A gara 25 ur na dan? Ima drugačno zemljo kot Italijani, Madžari, Bosanci, Makedonci? Na njegovo sadje sije drugo sonce?
Nimajo stroškov s prevozom. S skladiščenjem, carino…..
ZAKAJ JE “DOMAČE” 3X DRAŽJE?
(če bi se nekdo poglobil pa še v to……….. kdo v SLO ima zdaj mlado, sveže zelje??)
V resnici ima pa vsak kmet, vinar, živinorejec/mesar – za svoje oz. domače čist posebej!! V prodajo gre pa ‘enako’ ….he he he!
Dost je za danes! Upam da niste spregledali prvega posta, kjer FERLINC ponuja ‘domače’ po točno takih cenah, kot so navedene!
Prav velikokrat pa le nisi na tujih tržnicah kajne. Ko že omenjaš Italijo ti lahko povem, da je pri njih vse veliko dražje. Govorim seveda o našem kmetu in italijanskem kmetu v podobni situaciji.
V kakšni državi je kaj lahko malo ceneje zato, ker je nafta cenejša, ker so gnojila cenejša, ker dobijo kmetje subvencije ipd. Če pogledaš malo podrobneje tako hitro ugotoviš, da tisti kmet dela za precej večjo maržo kot slovenski.
Zelenjava, ki se nahaja v trgovinah pa načeloma nima nobene veze s kmetom kot ga poznamo v Sloveniji. Plantaže, veleposestniki, izkoriščanje delavcev in uporaba vsemogočih strupov…za vse to dobijo mastne subvencije in jih posledično cena zelenjave ne zanima. Postavijo smešne cene zato, da se pridelka znebijo. Ko imajo vse prodano dobijo novo subvencijo in od tega živijo.
Pa je o tem toliko napisanega, tudi na tem forumu, da je že prav hecno kako vedno znova in znova namerno blatite tiste, ki se trudijo živeti od dela.
Na račun certifikata za integrirano pridelavo se postavlja zelo visoke cene. Način pridelave je pa identičen konvencionalnem – mineralna gnojila, kemični pripravki, namakanje z lokalnih “vodnih virov” skupaj z vsebinami pretočnih greznic ….. Poleg tega pa še nateg z uvoženo zelenjavo. Kupci so pripravljeni plačati več za “slovensko” kvalitetno zelenjavo dobijo pa kitajski česen.
Aja? Ti že veš.
Jaz pa vem, da NISMO PRIPRAVLJENI PLAČEVAT 3XNO CENO ZA ‘DOMAČ’ ČESEN!! Za nobeno ‘kvalitetno’ domače rastlinje!
Ker je kitajski cenejši, isto okusen, isto diši. 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} kupcev bo kupilo cenejšo zelenjavo, sadje…
Zakaj je pa kitajski česen, španske češnje, italijanski paradižnik, belgijsko zelje, francoski krompir……
CENEJŠE od “domačega” – ????? To pa vedo samo naši garaški kmetje, ki očitno z lastnim znojem zalivajo pridelke!
Kje so pa bratje z juga? Njihov pridelek je dišal že na daleč…mmmmm. Slive, paradižnik, lubenice, fižol…. mmmm!! To je bilo DOMAČE! Ne pa zdajšnji SLO kmetje!!
Aja? Ti že veš.
Jaz pa vem, da NISMO PRIPRAVLJENI PLAČEVAT 3XNO CENO ZA ‘DOMAČ’ ČESEN!! Za nobeno ‘kvalitetno’ domače rastlinje!
Ker je kitajski cenejši, isto okusen, isto diši. 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} kupcev bo kupilo cenejšo zelenjavo, sadje…
Zakaj je pa kitajski česen, španske češnje, italijanski paradižnik, belgijsko zelje, francoski krompir……
CENEJŠE od “domačega” – ????? To pa vedo samo naši garaški kmetje, ki očitno z lastnim znojem zalivajo pridelke!
Kje so pa bratje z juga? Njihov pridelek je dišal že na daleč…mmmmm. Slive, paradižnik, lubenice, fižol…. mmmm!! To je bilo DOMAČE! Ne pa zdajšnji SLO kmetje!![/quote]
Veš ti kar jej tole http://vizita.si/clanek/alergije/zda-zibelka-zla-radioaktivnega-sevanja.html, mi ki pa radi damo kaj kvatitenega vase namesto nase bomo kupovali kakor nam paše.
(če bi se nekdo poglobil pa še v to……….. kdo v SLO ima zdaj mlado, sveže zelje??)
Jaz ga kupim pri kmetu, ki ga pred mano z njive odreže. Lahko se še afnam pa glavce zbiram 🙂
Je pa res, da ima preverjeno svoje domače izdelke in tudi prizna, da mu je toča stolkla solato in bo nekaj časa brez.
Nobeden te ne sili da kupuješ pri njih, sama sem z njimi zelo zadovoljna tako tudi moji prijatelji in sosedje. Ima pa ta zelenjava in sadje čisto drugacen okus in obstojnost kot v veleblagovnicah. In če nisi opazila ,da so tudi edini ki ljudem v stiski podarijo sadje in zelenjavo. Zakaj pa nisi pribeležila še tega ? Če že znaš tako zelo obrekovat. TO JE TIPIČNO SLOVENSKO ZAKAJ NIMAM JAZ DRUGI PA IMAJO. Najemi si vrt pa nerabiš kupuvat in pisat bedarij. OSTALI PA SEVEDA PODPIRAJTE TAKE BEDARIJE IN KUPUJTE UVOZ SAJ ŠE MALO PA BOMO JEDLI SAMO ŠE TO SVINJERIJO.
Se popolnoma strinjam tudi sam sem zvesti kupec od kmetije Ferlinc in sem zelo zadovoljen z njihovo ponudbo,sicer je res da so malo dražji ampak je vredno. Če pa je to tako ,da imajo kmetje same nove hiše in avte pa nevem koliko denarja in prostega časa pa še dajte vi postat kmet. Tako kot je že nekdo napisal najlažje je kritizirat iz naslonjača.Samo je pa nekaj jaz si v službi lahko vzamem dopust,kaj pa kmet lahko pusti solato 14 dni ,brez da jo vsak dan zalije, ali pa živino brez hrane. .?
Forum je zaprt za komentiranje.