Slovenski kmet
včeraj je bila ena tema odprta, ki nazorno pokaže, zakaj so raznorazni produkti v trgovini po cenah, kot so … http://med.over.net/forum5/read.php?151,9703734
ti predlagam da postaneš kmet in prodajaš po 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nižji ceni kot ta kmet, ki vozi k vam, pa boš konkurenčna in morda celo bogata![/quote]
se strinjam.
in veselim poceni nakupov:-)))
Ni bilo mišljeno tako.
Stojnica ali mizica ali ena klop bi stala nekje v senci, tam, kjer gre več ljudi mimo. “Županova” stonjica .))
Pač ti, ki imaš preveč…..prideš v trgovino po čokolado in mimo grede odložiš na stojnico še 4 glave solate. Ker ne rabiš. Drugače bi šlo na gnoj.
To ni treba vsak dan…..kadar se ti nabere, ane? Oz. imaš voljo in ‘dober dan’. Brez prisile.
Saj blokovski ti bo podaril pa previjalno mizico, rolko ali poganjlačka, ki se mu valja po kleti.
Ne more pa kar en hodit po kmetijah in ‘fehtat’, če imate kaj viška? To pa tudi ne zgleda in bi bilo moteče za vas, ponižujoče za siromake.
Jap, to bom jaz predlagala v našem kraju.
Cene po katerih kupujem
– domača skuta 2,5€/1kg
– mleko 1€/1 liter
– krompir (za ozimnico) 3/15kg
– piščančje meso 5€/1 piščanec
– goveje meso se pa ne spomnim, ker je odvisno kaj vzamem in ali je krava ali teliček
– jagenček 80€/ celo jagnje
zelenjave ne kupujem ker jo imamo doma, sadje isto. Meni se ne zdi drago. Je pa res, da je ta kmet sodelavec mojega partnerja in mogoče dobimo kaj popusta ali gratis kakšno stvar. Če ima za druge kaj dražje pa pojma nimam.
včeraj je bila ena tema odprta, ki nazorno pokaže, zakaj so raznorazni produkti v trgovini po cenah, kot so … http://med.over.net/forum5/read.php?151,9703734
ti predlagam da postaneš kmet in prodajaš po 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nižji ceni kot ta kmet, ki vozi k vam, pa boš konkurenčna in morda celo bogata![/quote]
se strinjam.
in veselim poceni nakupov:-)))[/quote]
Tudi jaz se strinjam z zgoraj napisanem. Postani kmet in prodajaj. Kako boš bogat in sploh spočit od celodnevnega garanja na kmetiji.
Sem avtorica tega in mi niti slučajno ni dolgčas!
1. se ne pogovarjam sama s seboj!
2. O kvaliteti / nekvaliteti bi lahko govorili marsikaj! CENE so bistvene!
Kdo si lahko privošči olivno olje za 18 € liter? Če dobiš v štacuni za to 9 litrov olja! Sicer sončničnega, ampak koliko ga pa rabiš za jajca ocvret, za zrezke? Eno žličko! Isto za na solato.
3. Cenik sem prepisala z današnje ponudbe, kjer so navedene kmetije:
– Kmetija HERCOG FERLINC CIRKOLANE
– ………….ŠKETELJ ŠENTJERNEJ
…………….SLOBKO FERLINC KOPER
…………….CAFUK VIDOVEC
…………….KORPAR SODINCI
Mlin-oljarstvo PREMOŠA TURNIŠČE
Evo, združili so se, nekdo prodaja po SLO. In imajo točno take cene. Prodajalec ima TŠ 040 850-186.
In garantirajo, da je vse pridelano v SLO .)) jeaa, zato so take cene!
Zakaj mora država filat kmeta s subvencijami?? Vsi ti kmetje, ki prodajajo po ubitačnih cenah imajo
– krasno hišo ali celo dve
– tri traktorje z vsemi priključki
– obnovljen hlev
– luksuzne avtomobile
– zemljo (njive, travnike, gozd..)
– ma …..ni da ni!!
Tooooooook pa spet ne garajo! Dan ima za vse 24 ur! In sami so si gospodarji. Marsikdo bi tako delal.
Tudi delavec! Pa ne more ali pa ne sme!
Precenili so se ti naši kmetje in upam, da nihče ne kupuje od njih!! Da bodo prisiljeni spustit ceno in ne služit (kaj služit, bogatet!!) na račun drugih!
Jajca pri kmetu……….10 jajc 3 €?? Očitno imajo zlate kure, jih futrajo ?? Same se pasejo …..in seveda znesejo ZLATA jajca!! Madonna, nooo!
In če prideta samo dva po jajca, ima 6 € na dan! Za olje in sol! Za koruzo! Vse drugo je dobiček! Samo pri jajcih! Na mesec to pride…………………150 €!! Najmanj 150 € dobička!
Da ne omenjamo solate, peteršilja……..itd. itd:::….!![/quote]
Zgleda je na kmetiji res lepo, kot v raju.
Zakaj subvencije? Zato, ker si jih je zahod izmislil, da lenobe služijo brez dela. Zato! Ne pozabimo, da je največji prejemnik subvencij angleška kraljica. A ona kaj dela. Šopiri se s svojimi klobuki. Tako je pač svet naravnan.
Večina pa ne razume, da farmarski ali kmečki pridelki so čisto druga zgodba.
PRIMER;
Farma kokoši. 30 – 40 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, je evropskih subvencij. Farma je normalno avtomatizirana in je dela zelo malo. Kmet z dvajsetimi kokoši, mora vse postoriti ročno in to brez subvencij.
Normalno, da količina poceni izdelek.
Kot že goraj omenjeno, je resnica, da delavci na teh farmah delajo za drobiž. Večina jih je tujcev, pribežnikov, ki delajo za vsak drobiž.
Poglej si malo google maps, koliko ravnic imamo v slo in koliko jih ima recomo Madžarska, Srbija, Nemčija, Polska …… Tu je še prisotnost države, ki ureja namakanje, subvecionira nafto, nakup strojev, cenejša škropiva, gnojila…..
Kupi zemljo, če jo nimaš, pa boš videl – a. Iz udobnega fotelja je lepo kritizirat.
Poglej si malo google maps, koliko ravnic imamo v slo in koliko jih ima recomo Madžarska, Srbija, Nemčija, Polska …… Tu je še prisotnost države, ki ureja namakanje, subvecionira nafto, nakup strojev, cenejša škropiva, gnojila…..
Kupi zemljo, če jo nimaš, pa boš videl – a. Iz udobnega fotelja je lepo kritizirat.[/quote]
Mi imamo pa ravnico v Prekmurju, ampak tam se tudi menda ne splača nič pridelovat. Kako se v Švici splača kmetijstvo, pri njihovih cenah dela, pa so ravno tako majhna gorata dežela? Kako lahko Nizozemska, ki jo je komaj za slabi dve Sloveniji, s povrtninami zalaga celo evropsko tržišče, mi pa še dveh milijonov ljudi ne zmoremo? Zakaj oni ne rečejo: “Ne splača se nam.” Zakaj oni ne rečejo: “Kupite vi zemljo v Švici in boste videli, da ni računice.” Samo mi smo tako nekaj posebnega, da se nam nič ne splača. Ne splača se nam kmetijstvo, ne splača se nam industrija, ne splača se nam storitev tržit, nič. Vse je menda tako težko. Čudno, da se nam sploh živet splača.
Ni bilo mišljeno tako.
Stojnica ali mizica ali ena klop bi stala nekje v senci, tam, kjer gre več ljudi mimo. “Županova” stonjica .))
Pač ti, ki imaš preveč…..prideš v trgovino po čokolado in mimo grede odložiš na stojnico še 4 glave solate. Ker ne rabiš. Drugače bi šlo na gnoj.
To ni treba vsak dan…..kadar se ti nabere, ane? Oz. imaš voljo in ‘dober dan’. Brez prisile.
Saj blokovski ti bo podaril pa previjalno mizico, rolko ali poganjlačka, ki se mu valja po kleti.
Ne more pa kar en hodit po kmetijah in ‘fehtat’, če imate kaj viška? To pa tudi ne zgleda in bi bilo moteče za vas, ponižujoče za siromake.
Jap, to bom jaz predlagala v našem kraju.[/quote]
To pa drugače zveni 🙂
Bi tudi jaz to podprla. Blagovna izmenjava v bistvu.
Med tistimi, ki pridelujemo in od prodaje živimo je blagovna izmenjava zadnja leta zelo v porastu. Mi res veliko menjamo saj nam je tako vsem najlažje. Bi bilo pa lepo, če bi to izmenjavo lahko razširili še na ostale saj gre marsikje res veliko predvsem hrane v smeti.
Sicer pa zame to ni fehtanje in fehtanja kot takega tudi ne maram. Kot predlagaš ti gre dejansko vedno za neko izmenjavo. Da ni prisotnega občutka, da kdorkoli prosi ali da je kdorkoli kaj dolžan. Kot rečeno marsikje to deluje in narašča, osebno podpiram vsak projekt, ki bi to še razširil. Če si ne bomo sami začeli bolj pomagati bo hudič 🙂
Kupi zemljo, če jo nimaš, pa boš videl – a. Iz udobnega fotelja je lepo kritizirat.[/quote]
Mi imamo pa ravnico v Prekmurju, ampak tam se tudi menda ne splača nič pridelovat. Kako se v Švici splača kmetijstvo, pri njihovih cenah dela, pa so ravno tako majhna gorata dežela? Kako lahko Nizozemska, ki jo je komaj za slabi dve Sloveniji, s povrtninami zalaga celo evropsko tržišče, mi pa še dveh milijonov ljudi ne zmoremo? Zakaj oni ne rečejo: “Ne splača se nam.” Zakaj oni ne rečejo: “Kupite vi zemljo v Švici in boste videli, da ni računice.” Samo mi smo tako nekaj posebnega, da se nam nič ne splača. Ne splača se nam kmetijstvo, ne splača se nam industrija, ne splača se nam storitev tržit, nič. Vse je menda tako težko. Čudno, da se nam sploh živet splača.[/quote]
očitno JU res preveč pobere!!!
Do 30 leta sem živela na kmetih, kjer je bilo tako fajn, da mi danes v času velike gospodarske krize niti na misel ne pride, da bi se še kdaj šla tako življenje. Samo delo, delo, delo, nikoli na morje, nikoli kam drugam na dopust, ker ni bilo vitalnih dedkov in babic, ki bi poskrbeli za 30 glav živine. Ogromno vlaganja, pa precej manj dohodka. Zato, ker smo bili pet članska družina, smo imeli stroje, ker na peš vse ne bi šlo. Ampak hvala lepa za tako bogastvo, mi je sedaj, ko sem daleč proč od kmečkega življenja neštetokrat bolje, moj dohodek ni odvisen od suše in toče ampak zgolj od mojega dela.
Zelo verjetno ni v ničemer boljši seveda odvisno o kakšni sorti govorimo. Jasno pa je, da ta španski kmet, ki prodaja na lokalni tržnici ni tudi izvoznik v Slovenijo. In ta španski kmet se srečuje z enako težavo kot slovenski. Par veleposestnikov, ki hrano prideluje za to, da dobiva subvencije in se požvižga na to ali za paradajz dobi cent ali dva je tistih, ki hrano izvažajo in prodajajo pod ceno. Svoj zaslužek namreč že imajo v žepu. Tem je seveda čisto vseeno za delavca in še bolj vseeno za kvaliteto.
Kot rečeno pa vsak se sam odloča kaj bo kupoval in kaj bo jedel zato je vsako zgražanje povsem nesmiselno. Kupujte kar se vam zdi dobro in dovolite, da ostali jemo tisto kar se nam zdi dobro in pošteno.
Spet ti JU izgovori. JU vse pobere. Kaj pa, ko gredo subvencije v gospodarstvo? Tričetrt slovenskih podjetij se futra na račun poslov z državo in občinami. Kaj pa to? Koliko so nas koštale avtoceste? Koliko so nas koštale dobave za zdravstvo? Koliko so nas koštale izgradnje klinik, kjer so takoj po otvoritvi že crkavali lifti in propadale vodovodne cevi? Kdo je ta denar pobasal? Privat firme! Ne mi klobasat o JU!
Mi imamo pa ravnico v Prekmurju, ampak tam se tudi menda ne splača nič pridelovat. Kako se v Švici splača kmetijstvo, pri njihovih cenah dela, pa so ravno tako majhna gorata dežela? Kako lahko Nizozemska, ki jo je komaj za slabi dve Sloveniji, s povrtninami zalaga celo evropsko tržišče, mi pa še dveh milijonov ljudi ne zmoremo? Zakaj oni ne rečejo: “Ne splača se nam.” Zakaj oni ne rečejo: “Kupite vi zemljo v Švici in boste videli, da ni računice.” Samo mi smo tako nekaj posebnega, da se nam nič ne splača. Ne splača se nam kmetijstvo, ne splača se nam industrija, ne splača se nam storitev tržit, nič. Vse je menda tako težko. Čudno, da se nam sploh živet splača.[/quote]
Kdo trdi, da se ne splača? Pišemo, da se kmetovanje ne bi splačalo, če bi morali živeti od prodaje po cenah, ki jih ponujajo veleposestniki. Zakaj? Ker majhen kmet nima subvencij oziroma, če se mu posreči, da kaj dobi je to drobižek. Vse subvencije so vezane na velikost in le te v Sloveniji ni. Imamo pa kvaliteto, ki se seveda prodaja dražje.
Smešni ste pa tisti, ki mislite, da bo nekdo prideloval na roke, ekološko, brez subvencij in vam prodal svoj pridelek za par centov. Kupujte v marketih poceni, vas noben ne sili v karkoli drugega.
Kdo trdi, da se ne splača? Pišemo, da se kmetovanje ne bi splačalo, če bi morali živeti od prodaje po cenah, ki jih ponujajo veleposestniki. Zakaj? Ker majhen kmet nima subvencij oziroma, če se mu posreči, da kaj dobi je to drobižek. Vse subvencije so vezane na velikost in le te v Sloveniji ni. Imamo pa kvaliteto, ki se seveda prodaja dražje.
Smešni ste pa tisti, ki mislite, da bo nekdo prideloval na roke, ekološko, brez subvencij in vam prodal svoj pridelek za par centov. Kupujte v marketih poceni, vas noben ne sili v karkoli drugega.[/quote]
Daj malo pojasni to famozno kvaliteto. Kaj je tako kvalitetnega?
Da, na kmetiji je dandanes kot v raju. Nekoč so ročno obdelovali, res garali…..danes pa zazihran ‘šiht’ in sam svoj gospod si, pa še (pre)dobro služiš.
Delavec nekoč od 6-14, popoldan in vikende frej, stanovanje v mestu, keš…. danes pa crkavanje!
Ne vem zakaj vam gre v nos kraljica Elizabeta. Toliko, kot oni naredijo samo za turizem (a naš Barbika kaj naredi?), ne naredijo vse turistične agencije. Plus tega vse vzdržuje (ni to Dars, Vegrad ipd), ogromno delajo na dobrodelništvu ipd. in še in še.
Teh par kraljevih mandeljcev (ki so mimogrede zelo pripljubljeni in spoštovani) naredi mnogo več za državo, kot država da njim! Verjemi!
Ko bi mi imeli neko stalnico uglednežev, sposobnih… – ne pa to bedno golazen, ki si tlači v žepe, dela sramoto in se skriva nič kriva:((!!
To je pa vprašanje za naše super politike, zakaj se pri nas nič ne splača in vse propada.
Ko je že omenjena Švica. Koliko dobi kmet, ki kosi hribovita pobočja, ki jih v Švici ni malo. Vendar se država zaveda tega in vspodbuja kmeta, da ne jamra. Pri nas si pa polnijo lastne malhe in SLOVENIJA se zarašča. A so naredili mogoče kakšen namakalni sistem v zadnjih 20-setih letih? Zadnji večji poseg je bil davnega leta 85 pod Titejem, ki je hotel spremeniti Vipavsko dolino v žitnico???? Dela niso bila dokončana, še slabše. Porezali so vsa drevesa, da sedaj ob burji odnaša rodovitno zemljo. Na kamenju pa vemo kaj raste.
To je pa vprašanje za naše super politike, zakaj se pri nas nič ne splača in vse propada.
Ko je že omenjena Švica. Koliko dobi kmet, ki kosi hribovita pobočja, ki jih v Švici ni malo. Vendar se država zaveda tega in vspodbuja kmeta, da ne jamra. Pri nas si pa polnijo lastne malhe in SLOVENIJA se zarašča. A so naredili mogoče kakšen namakalni sistem v zadnjih 20-setih letih? Zadnji večji poseg je bil davnega leta 85 pod Titejem, ki je hotel spremeniti Vipavsko dolino v žitnico???? Dela niso bila dokončana, še slabše. Porezali so vsa drevesa, da sedaj ob burji odnaša rodovitno zemljo. Na kamenju pa vemo kaj raste.[/quote]
Nam so na našem koncu predlagali ograjevanje in zavrnili vsako izplačilo škode zaradi divjadi. Ja koronco po koronco si bo kmet ograjeval. Več kot očitno predlagatelji še niso videli kako izgleda kmetovanje v Istri.
Namakanje je pa drugi ekstrem. Večjim izplačajo škodo zaradi suše, ostali seveda izvisijo. Če bi ta isti denar vložili v namakanje iz tega naslova že par deset let ne bi imeli stroškov.
Da, na kmetiji je dandanes kot v raju. Nekoč so ročno obdelovali, res garali…..danes pa zazihran ‘šiht’ in sam svoj gospod si, pa še (pre)dobro služiš.
Delavec nekoč od 6-14, popoldan in vikende frej, stanovanje v mestu, keš…. danes pa crkavanje!
Ne vem zakaj vam gre v nos kraljica Elizabeta. Toliko, kot oni naredijo samo za turizem (a naš Barbika kaj naredi?), ne naredijo vse turistične agencije. Plus tega vse vzdržuje (ni to Dars, Vegrad ipd), ogromno delajo na dobrodelništvu ipd. in še in še.
Teh par kraljevih mandeljcev (ki so mimogrede zelo pripljubljeni in spoštovani) naredi mnogo več za državo, kot država da njim! Verjemi!
Ko bi mi imeli neko stalnico uglednežev, sposobnih… – ne pa to bedno golazen, ki si tlači v žepe, dela sramoto in se skriva nič kriva:((!![/quote]
Angleško kraljico sem dal kot primer prejemnika brez dela. Verjemei, da jih je v SLO tudi nekaj, ki lepo živijo na ta račun. Samo poglej naše bivše kmetijske ministre, kako imajo pošlihtane kmetije. Me prav zanima, kdo jim rihta vse to. To je en skupek bakterij, ki upravlja ves sistem, samo atibiotika na žalost ni.
Ampak ona ogromno dela! Še zdaj, ko je stara 80+ let. Kakšne sprejeme doživlja…. Drži pokonci celo monarhijo!
Kaj dela naš prvi/bivši prezident? ŠTALO! Šunja se po lublanskih ulicah ……. Razen novinarjev in določenih barab se ga nihče več ne spominja.
SICER SVA PA ZASMETILA :)) Tema je SLO kmet in njegove cene!
Forum je zaprt za komentiranje.