Slovenščina
Nerazumem, 06.12.2021 ob 22:32
Zakaj se praktično vedno in povsod pričakuje, da se bomo Slovenci s Hrvati trudili govoriti hrvaško, oni pa se z nami ne bodo trudili govoriti slovensko? Hrvati, s katerimi delam, razumejo slovensko, vseeno pa pričakujejo, da bom z njimi govoril hrvaško.
In kje je tvoj problem, če se razumete? Tudi jezik Slovakov nihče ne govori, ko so kje skupaj, večinoma se uporablja angleščina. Slovenija je zelo majhna država, ki je bila prej del veliko večje bolj pomembne države in je med ljudmi nekako za vedno ostala srbo-hrvaščina. Če se še po tolikih letih nisi s tem sprijaznila, potem pa imaš problem ?
Ha, ha, ja, kar naj pričakujejo. AMpak to pač ne gre.
Jaz s Hrvati, Bosanci, Srbi… govorim slovensko. Če ne razumejo, lahko probamo angleško, nemško… srbohrvaško pa ne govorim. Jih pa kolikor toliko razumem.
Se potrudim, da v takem primeru govorim bolj zborno slovensko, ne v dialektu. TO je pa to. Če ne razumejo, njihov problem.
In ne, v YU ni bila skupen jezik srobhrvaščina, ampak v Slo je bila kar lepo slovenščina. SIcer so res Srbi res vsiljevali vsem svoj jezik, ampak k sreči jim ni uspelo. In slovenski jezik je ostal.
Me pa prav zabava, ko vidim, da se jugoviči počasi učijo slovensko :). Nekoč so se radi hvalili, da ne bodo nikoli govorili slovensko, čeprav so po 30 let živeli v SLo. Danes je pa vse manj Slovencev takih hlapcev, da bi z njimi govorilo po njihovo.Tako, da se kar začenjajo truditi s slovenščino.
Anonimno 7222, 06.12.2021 ob 23:44
Danes vsak vriva angleške besede v vsak stavek. To je grozno.
Lepo je prebrati nekoga, ki razmišlja enako kot jaz.
Ja res je grozno. Bosanščina in srbščina, spadata vsaj v nam sorodno južnoslovansko jezikovno skupino.
Medtem ko pa Amerika nima nič z nami.
Namerno sem napisal Amerika, ker slovenci uporablajo angleške besede ko govorijo slovensko zaradi Amerike in ne Anglije.
Jaz pa ne razumem zakaj jaz Srbe recimo razumem, oni pa ne, ko govorim slovensko?
Jaz jim potem angleško razložim, samo pogosto se izkaže, da tudi angleško ne zastopijo.
Kaj so oni od dole res toliko bolj butasti, da ne razumejo slovensko, mi pa njihov srbščino razumemo?
Saj pogosto se izkaže, da ne znajo niti angleško, niti nemško, niti italijansko, samo svoje klatijo.
Forum je zaprt za komentiranje.