Slovaska,Ukrajina,Poljska?
Bil sem na Slovaskem in Poljskem. Za Ukrajino pa zal nic ne vem. Na Poljskem so ceste precej odvisne od dela, ki ga mislite obiskati. Po celi drzavi na veliko popravljajo ceste tako da se stanje kar precej in izredno hitro izboljsuje. Najbolj porazne ceste so okoli Szczecin, ceprav je en del celo avtocesta se po njej ne da voziti hitreje kot 90 km/h. Drugje so ceste se kar v redu. Doloceni deli so se tlakovani, tam se tudi ne da prevec hitro voziti. Na Poljskem se morate privaditi nacinu voznje domacinov, ki prehitevaju tudi ce gre avto nasproti saj so ceste dovolj siroke in to dopuscajo. Vsi se nekako umikajo na desno stran vozisca tako da je sredinski del prazen in dovoljuje tako prehitevanje. To je kar pogost obicaj tako da se dejte cim prej temu privaditi da ne boste imeli tezav. Placljive dele cest ( sam sem bil samo na 1 in sicer med Katowice – Krakow ) imajo dobro oznacene.
Vozil sem se pa po tej relaciji ( samo Poljski del ) :
Szczecin-Nowogard-Koszalin-Slupsk-Gdansk-Malbork-Swiecie-Torun-Plonsk-Warsawa-Czestochowa-Krakow-Wadowice-Oswiecim-Bielsko-Biala-Cleszyn
tako da ce vas zanima kaj bolj konkretno o kateremu iz navedenih krajev me lahko vprasate. Cene bencina so nizje kot pri nas toda je potrebno paziti, ker se kar precej razlikujejo od bencinske postaje do bencinske postaje. Razlike so lahko tudi vec kot 25 SIT na liter. Najdrazje je bilo nekako na Severu drzave. Blizu Toruna so bila cene najnizje. Okoli vseh vecjih mest so cene nekako poskocile.Tudi na J drzave so cene nizje kot na S. Povprecno stane bencin (95 oktanski) okoli 190-200 SIT na liter. Mlajsa generacija govori tudi anglesko, starejsa pa samo Poljsko ali kaj Nemscine.
Drugace pa sem slike o Poljski poslal tudi administratorju portala, ki je obljubil da jih bo nalozil v albume tako da se bo dalo tudi kaj videti.
Ce zelite izvedeti se kaj vec o dezeli me vprasajte bolj direktna vprasanja, lahko mi tudi pisete na refosk@travel.over.net in vam bom odgovoril.
Ja na JV delu Poljske sploh nisem bil (napisal sem vsa mesta v katerih sem bil ). Bil sem samo na JZ delu Krakow in nizje. Za spanje ne bo problemov ker so cene prenocisc zelo nizke, kot tudi hrana. Ostale cene so nekje priblizno tako kot pri nas ali nizje. Sam sem vse nasel na internetu. Nato smo klicali preko telefona in hotele rezervirali. Cene so se gibale nekje med 150-200 PLN hotel ** ali *** za nocitev za 2 osebi v dvoposteljni sobi z privat WC-jem in zajtrkom. Drugace pa so cene se nizje ce nimate lastnega WC-ja ( Lazienka ). Ce boste potovali sedaj pa mislim da sploh ne bo problemov ker ni sezona in zasedenosti ne bo. Za avto sem se tudi pred odhodom sam bal, saj sem sel na potovanje z novim Renault Clio-tom starim komaj mesec dni pa nisem imel tezav. Poljaki imajo kar pestro paleto avtomobilov v uporabi tako da ne boste prevec izstopali ( oziroma sploh ne ) je pa res da je se veliko starih FIAT 500 v uporabi. Kar se tice parkirisca smo bili zmeraj v hotelih, ki so imeli privat parkirisce varovano, tega je na poljskem kar precej, mogoce zato ker so vcasih kar na veliko kradli avtomobile ( danes je tega manj ) in je moral hotel imeti tudi varovano parkirisce v ponudbi.
Pa saj smo v Evropski Uniji :). Seveda da ni tezav. Sam ko sem bil v Romuniji nisem imel tezav z denarjem. Od mene so na meji zahtevali samo da smo zamenjali doloceno vsoto v LEI-je in to je blo to. No na Slovaskem in Poljskem pa problemov na meji s policijo ni nikakrsnjih ne vem pa za Ukrajino kjer bi znal se ta problem pojaviti mogoce. Drugace mene policija na Poljskem ni ustavila tako da nisem imel direktnih izkusenj z njimi jih je bilo pa kar precej po cestah, ki so merili hitrost toda tudi pri njih velja da si vozniki med seboj blendajo in tako opozarjajo na prisotnost policije. Na Ceskem sem pa placal kazen zaradi prehitre voznje na avtocesti 500 Kron in morem rec da so ustavljali samo “tujce”.
Forum je zaprt za komentiranje.