slivovi cmoki
pri nas jih delamo tako, vedno več, kot jih pojemo, saj jih damo v skrinjo….
skuhaš krompir v olupku, ko je kuhan ga olupiš, stisneš, počakaš da se malo ohladi, dodaš moko (jaz delam po občutku), jajčka ( odvisno od krompirja), jaz dam nekje od 3-4, soliš, sladkaš, dodaš maslo ali margarino, in to zmešaš v zmes iz katere potem oblikuješ krogle, na sredino daš slivo in kocko sladkorja, lepo zapreš, da dobiš kroglico, in daš kuhat v krop, kuhaš ene 20 min oz. toliko časa, dokler ne pridejo na površje:)), medetem pa popražiš drobtinice….na maslu ali olju…:)
lp
Zelo preprosto se naredi testo iz skute, cmoki pa so podobni kot iz krompirjevega testa:
250 g skute,
1 jajce,
pšenični zdrob,
moka,
ščepec soli,
zmešaš kar z vilico v takšno maso, da jo lahko nato oblikuješ z roko. Narediš ploščat kupček, noter skriješ slivo (svežo ali zamrznjeno, prileže se tudi drugo sadje), oblikuješ cmok, ki ga nato skuhaš v slanem kropu. Jaz le počakam, da zaplava, nato obrnem in kuham še na drugi strani kakšno minutko. Cmoke nato povaljam v mešanici margarine in moke. Postrežem s cimetom in sladkorjem.
Jaz delam le še Hitre slivove cmoke, ker priprava s krompirjevim testom vzame preveč časa, so pa enako dobri (moji niso opazili razlike), pripravljeni pa v dobre pol ure:
Za kuhano oz. paljeno testo zavrem pol litra mleka, posolim in zabelim z margarino, in v vrelo zakuham belo moko, toliko, da je gosto in se naredi žganc oz. pobere vse mleko. Še malo premešam na plati, odstavim in postopno vmešam dve do tri cela jajca, enega za drugim.
Pristavim vodo za kuhanje cmokov, solim.
Tačas se testo že toliko ohladi, da lahko delaš cmoke: na pult stresem malo moke za oblikovanje, gor testo in na hitro pomesim. Mora biti gladko, moke dodajam po občutku. Zavijem slivo (zmrznjeno), oblikujem.
Kuhajo se 15 minut.
Miranda
Forum je zaprt za komentiranje.