Slive – nekoliko drugace
Hej!
Slive brez sladkorja in vode – zelo preprosto.
Slivam odstranimo peclje, jih operemo id dobro osusimo.Na tesno jih zlozimo
v kozarce, zapremo in pasteriziramo brez nobenega dodatka.
Pateriziramo v vodi pri 80 stopinjah 30 minut- velja za litrske kozarce.
V pecici tudi lahko. temperatura pecice kaksnih 150 stopinj.
Take slive uporabljamo pozimi kot sveze;so pa tudi prijetna sprememba za
vse, ki ne smejo sladkorja.
Hcerka me je poducila, da izraz ” sladkorni bolnik” ni pravilen, ker niso bolniki…. mednarodna klasifikacija:)
Slive- cesplje pasterizirane v vroci pecici.
Loncen vrc z ozjim vratom ali vecjo steklenico, siroko pri vrhu, dobro pomijemo v vreli vodi, da unicimo v posodi bakterije.
Suho posodo napolnimo z razpecljanimi opranimi in osusenimi slivami.
Lonec pokrijemo s pergamentom in zavezemo; steklenico zamasimo s prekuhanim zamaskom.
Posodo damo v lonec hladne vode in segrevamo do vretja. Ko sadje dobro
prevre, vzamemo vrc- steklenico iz vode, obrisemo in postavimo v vroco pecico. V enakomerni temperatiri 150 do 180 stopinj pustimo 1 uro. Vzamemo ven in pocasi ohlajamo. Shranimo v suhem, zracnem in temnem prostoru.
Tako pripravljene slive so posebno primerne za cmoke, kompot in sladice.
Vem , da imamo zamrzovalnike in so se tega posluzevale babice in mame.
Ampak vedno v zamrzovalniku ni toliko prostora za vse.
Lep pozdrav Babi
Joj, tole bo pa meni tako prav prišlo!!!!!
So lahko slive že zelo zrele, tiste čisto čisto mehke? V skrinji nimam več prostora.
Pa kozarec res ne poči????
Nikoli še nisem pasterizirala.
Delam edino marmelado ali vlagam papriko- oboje vroče napolnim, na zamašku zagorim alkohol in še gorečega zaprem.Potem zamašek “potegne notr” in to je to. Zaprto je in nikoli se nič ne pokvari.
lp.nnat
Hej! Sama vedno shranjujem raje zrele, toda trse slive. Mi imamo brkinske – enake kot bosanske. In tudi ce so dlje na drevesu, ostanejo trse( kot bi se na zraku malo osusile in ucvrstile). Verjetno ne bo nic narobe tudi z mehkejsimi.
Kozarec ne poci, ce ga das v hladno vodo in segrevas ( po navodilih);
v pecici tudi ne, ker je ze pregret in ” utrjen”. Ko polnim vroco marmelado v kozarce, jih jemljem iz prizgane pecice, da je temperatura kozarcev in marmelade pribilzno enaka. Lp
Lep pozdrav!
Včeraj sem naložila tri kozarce sliv “na suho”…
Nabasala sem jih, kolikor jih je šlo, zaprla kozarčeke in jih pasterizirala v pečici (150°, malo več kot pol ure). Zraven sem imela še tri kozarce hruškovega kompota, tako da sem čas štela od takrat, ko so se v kompotu začeli dvigovati mehurčki…
Zdaj me pa nekaj stvari zanima…
Kako trajne so tako vložene slive? Predvsem pa, kje naj hranim kozarce???
Slive so se namreč sesedle in spustile sok, v kozarcu pa je zdaj precej zraka (približno 1/3 višine kozarca, nekaj sliv je tako “na suhem”…
Kozarce sem obrnila, iz njih ne teče nič, vendar pa mi tisti zrak v kozarcih ni ravno všeč…
Se mi ne bojo pokvarile??? Kakšne so izkušnje, kako izgledajo kozarci pri tistih, ki ste slive vložile na ta način???
Hvala!!!
LP!
Gordy
Hej!
Najprej odgovor Q 10. Kozarce pokrijem z nekaj plastmi vlaznega casopisnega papirja. To sem nekje ze omenila, zato pozabim povedati.
Tako so pokrovcki na varnem.
Gordy! Prav zal mi je, da si zaskrbljena. Danes bom sama to delala.
Zakaj ti je ostalo toliko prostora, ne bi vedela. Ti si kozarce dala direktno v pecico. Jaz jih delam tocno po drugem postopku.Najprej v vodo, potem se v pec. Saj tudi meni nekaj prostora ostane in se se ni pokvarilo.
Shranim jih v temni, suhi, zracni shrambi. Cez zimo zdrzijo. Natancneje bom porocala zvecer, ko bom koncala. Bom pa delala ne oba nacina: ene samo v vodi, druge pa se v pecici. Se bereva. Lp Babi
Hej, Gordy!
Po prvem receptu ( pasterizacija v vodi) sem naredila 3 liter in pol velike kozrce. Napolnila in dala v hladno vodo. Voda je samo sumela-pustila 30 minut. Kozarci polni napetih celih sliv, kaksnim par je kozica malo pocila(verjetno sem prevec natalcila), ostali plodovi lepi , skoraj kot svezi.
Tekocine ni sploh videti.
Tri steklenice s sirsim grlom sem naredila po drugem. Najprej do vretja v vodi, potem dala v vroco pecico za eno uro.Najprej 150 stopinj.
Se vedno lepi plodovi, malo manj napeti in tekocine minimalno- steklenice polne.Nic se ni usedlo. Bom pa naslednjic samo v vodi, ker lepse zgleda.
V pecici se splaca, ce prj kaj pecemo in seveda – vec kozarcev gre notri.
Ce bo se katera delala, naj poroca, prosim.Za poskus samo en kozarec v vodo. V pol ure je gotovo.
Naredila sem tudi marmelado v pecici. Prima!
Jutri bo pa taka za peciva z bozicnimi zacimbami.
Danes imam sliv dovolj. Se cmoki mi ne disijo:)
Lahko noc Babi
Menda dobim še nekaj sliv drug teden.
Prejšnja runda že (ene 10 dni nazaj) so bile čisto mehke in malce kot uvenjene pri koncu. Kakšne dobim zdaj (z istega drevesa sicer) ne vem, bom pa poizkusila vsaj s ta boljšimi- upam, da bodo take. Potem bom poročala.
Ostalo pa pač v marmelado. Moram poiskat, kje ste pisale o marmeladi v pečici.
Odkar sem odkrila tale forum, se v naši kuhinji mnogo novega dogaja.
lp, nnat
Babi!
Hvala!
Jaz sem slive kar precej “nabasala” v kozarce, in najbrž so zaradi tega popokale in spustile vodo…
Bom pač malo popazila na kozarce, pa jih prej porabila… Drugo leto pa ponovim vajo z malo več pazljivosti…
Hvala še enkrat!
Gordy
Hej! Nadaljevanje porocanja.
bom vsi vsrkani. Shranek bo v redu.
Ja, zivalce! Vsak plod res pogledam in se tak, ki bi lahko imel crva prepozna: je mehkejsi, ima nekje pikico… Sicer pa bom videla , ko bom uporabila. Crvicek je verjetno zlezel iz slive.
Uporabljam res trde sadeze. Nasi dve slivi se nista bili skropljeni. Kar odpade, pac odpade. V tistih razkoscicenih pa sem vceraj nasla samo eno s crvickom.
So pa te bosanske slive manjse in krasno trde z oprhom; take brez oprha uporabim sproti- ne za shranek.
Po zgornjih receptih iz knjige je vlagala mama . Sama sem naredila – po nekaj letih premora- spet letos . Lp
Vceraj sem razmisljala o razkoscicenih in prisla do zakljucka, da bi se verjetno izcedilo prevec soka. Cele slive zgledajo nekako lepse.
Ce pasterizirate v posodi z vodo, pazite, da ne pride do vretja {samo sumi in drobceni mehurcki se dvigajo- nic ne brbota). In ne vec kot 30 minut. Pod kozarce postavite zlozen casopisni papir ali krpo( jaz imam tako mrezico na nogocah), da kozarci ne tikajo dna.
Danes sem naredila se shranek ( sel bo v zamrzovalnik ) za k slivovim cmokom in za peciva.
Na malo vina z limonino lupinico dusim razkoscicene slive.
Ze v zacetku dodam kardamom, klincke, cimet, ingver v prahu in na zivahnem ognju v siroki posodi ( ki ga ni- imam steklok.- moc navade- plinski plamen) kar se da hitro izhlapim tekocino . To ni marmelada; recem ji omakca in slive se lepo cutijo. Ce zelite lahko dodaste sladkor. To ohladim in
po porcijah v zamrzovalnik. Tako lepo disi. Namesto vina je v redu tudi limonin sok z malce sladkorja ali kaj zganega – aroma. Lp
Forum je zaprt za komentiranje.