slika idrijskih žlikrofov
krompir se obvezno kuha v olupku in to zato, ker olupljen popije preveč vode in je masa potem vodena, neokusna.Pomembno, zelo pomembno (sem večkrat preizkusil) da krompir še vroč olupiš in takoj spasiraš-še vročega, ker se sicer potem naredi “lim-lepilo”, dodaš praženo čebulo in ocvirke( ocvirki morajo biti čisto drobno mleti, sekljan drobnjak, majaron,sol,poper in dobro premešaš.To da maso ohladiš in naslednji dan delaš kroglice tudi ne priporočam, saj je krompir postan in neokusen.Najboljše je da maso tolkiko ohladiš, da lahko narediš za lešnik velike kroglice in takoj narediš žlikrofe, da je masa sveža in ne postana.Saj veste kako bi bilo, če bi tenstan krompir naslednji dan jedel.Narediš sveže in potem lahko tudi zamrzmeš žlikrofe za drugič.Če zamrzneš že postane, potem niso dobri.
Idrijski žlikrofi so zame ena najboljših in najbolj dragocenih jedi že iz otroštva.
Moja stara mama je bila Idrijčanka, prav tako moja mama. Žlikrofe sta delali – ker je z njimi veliko dela (ena ali druga, ponavadi pa kar obe, kasneje sem se pridružila kot delovna sila še jaz- da je bila že gužva) samo ob rojstnih dnevih – torej ob posebnih priložnostih. Naredili sta čisto majhne, tako da si jih pojedel tudi 30-40. Ker nas je bilo v familiji veliko, sta jih naredili tudi po 300 ali celo 400.. Ko sta jih delali, sta jih zlagali kot vojake v vrste na veliko leseno desko ali pladnje- pošlihtane do zadnjega, točno preštete. Pokriti s prtičkom so čakali, da bodo šli v lonec…
To je bila cela ceremonija. Krompir se je kuhal v olupkih in moral potem zelo hitro olupit in pretlačit, še vroč. Noter je šel na masti popečen “šnitloh” (drobnjak), sesekljan svež (ali zmrznjen) majaron, sol in poper. Vedno še malo belih drobtin, če je bila masa premastna. Meso ali ocvirki ali čebula- nikoli.
Potem smo vsi delali – spet čim hitreje- dokler je bil še krompir topel – kroglice. Morale so biti vse enako velike (ne prevelike!) in najhuje je bilo za nas otroke, da jih nismo smeli “krast”, da jih ne bi bilo potem premalo za žlikrofe – po drugi strani pa je bilo najslajše ravno to, ko si jo na hitro nesel v usta !
Testo ni nikoli stalo in čakalo, kroglice pa tudi ne. Če bi stale čez noč, bi jih ne bilo več (!) ker so tako dobre.
Razvaljale sta testo po celi deski, zložili na rob kroglice, jih zavili v testo, z mezinci stisnili vsako kroglico posebej od strani, odrezali testo po dolžini, narezali še med posameznimi kroglicami… (ni tako enostavno, če hočeš narediti majhne, vse enake, natančno in lepo zavite, z pokončnimi ušesci in enakomernimi jamicami v »trebuhu«, ki jih narediš z mezincem in da se ti med kuhanjem ne odpirajo. Njihovo izdelavo je treba res videti in se učiti v živo!) , potem sem jih lahko pa tudi jaz pomagala oblikovat pod budnim očesom stare mame… še mojo mamo je včasih kaj podučila.. :))
Ko so bili kuhani, jih je bilo treba OBVEZNO pobrati v skledo in potem “odšteti” na krožnike. Zelo pomembno je bilo, koliko jih kdo dobi :)) (še danes ne vem, zakaj- saj jih ni bilo nikoli za nikogar premalo..?) Stara mama je bila stare šole in še sedaj jo vidim s skledo pod pazduho in belim poštirkanim firtahom, kako šteje in tala po krožnikih. Zraven je bila ponavadi pečenka, golaža otroci nismo marali zraven, ker potem nismo dosti čutil okusa žlikrofov- ker ima golaž močan okus…. Komaj smo jih čakali, tako so nam bili dobri….. Sedaj stare mame in mame ni več, je pa še
RECEPT (za cca 200 žlikrofov s kroglico veliko kot recimo češnje hrustavke)
NADEV: 1,5 kg krompirja, mast, majaron, drobnjak, sol, poper, po potrebi malo drobtin
TESTO: 0,5 kg moke, 3 jajca – ne sme biti pocasto
Delala sem jih do sedaj trikrat (po cca 200) in so ratali »tapravi«. Odmrznjeni niso enako dobri, radi se tudi odprejo.
Ker sem se že kot otrok vedno spraševala, zakaj za vraga ne naredijo ženske dovolj kroglic, da bi jih otroci lahko jedli ??, sedaj večkrat naredim tako maso za kroglice h kosilu (kot neke posebne vrste pire.. – prav zato imam čez zimo zamrznjen narezan drobnjak in majaron) Pomlatimo ga tik-tak… če pa mi uspe narediti preveliko količino, iz ostanka po kosilu oblikujem kroglice in jih nastavim v skledico v kuhinji na mizo…. Do večera je skleda sigurno prazna!
Forum je zaprt za komentiranje.