slika idrijskih žlikrofov
nihče ne more žlikrofov narediti po sliki in receptu.
To moraš videti v živo, potem lahko poizkusiš. namreč ni tako enostavno.
Jaz sem bil 2 x zraven ko so jih delali in sedaj jih delam sam brez problemov, prej po sliki in receptu, niti slučajno.
A je morda kakšna iz Idrije tule na forumu in naj pove kako je s tem
Moji žlikrofi niso idrijski so pa odlični. Grejo pa takole:
Naredim rezenčevo testo razvaljam na tanko in razrežem na kvadrate 10 *10 cm in na sredino 1 žlico nadeva . Potem sprimem po dva nasprotna vogalčka ter stisnem krajčke testa iz krajčkov naredim grebenček.
Za nadev narežem na kocke kruh ,dodam jajce, prekajeno meso, petršilj, marajon, malo kisle smetane in poper.
Kuham 1o minut. Zraven se prileže gobova omaka in solata.
Recet sem podedovala od mame .
Ja, prosim. Kot je meni znano, so knapovske žene, da so popestrile jedilnik, ki je bil sestavljen predvsem iz krompirja, v testo skrile krompir (?), da možje niso godrnjali, ker je bil pri vsakem obroku na mizi: krompir. Danes pa je to specialiteta. Hvala, ker nam ga boš posredovala. Lep pozdrav, Mica.
Uh Mica zdej si me pa fajn nasmejala, hahah. So znale bit prebrisane te knapovske žene.
No recept gre takole. Zdejle se bom ful zblamirala, ker ne vem točno recepta za testo: moka, sol in voda. To je pač klasično testo in se opravičujem, da ne vem mer zanj. No, endan prej skuhaš olupljen krompir, ga zmečkaš, zabeliš z ocvirki (jaz dm včasih zaseko), daš sol, poper, drobnjak in pa veliko majarona. Iz te mešanice oblikuješ kroglice. pustiš čez noč, da se ohladijo in malce strdijo. Drugi dan narediš testo, ga razvaljaš in kroglice v cca 1,5 cm narazen položiš na rob testa, jih pokriješ s testom, malce povaljaš in ob robu odrežeš. Z rokami (ne s plosko dlanjo, ampak robnim delom roke, haha) med kroglicami stisneš testo, odrežeš in s prsti stisneš testo skupaj. Tako dobiš kakor ene bombončke, in če imaš stisnjen del navpično, tam na sredi narediš s prstom vdolbinico. Ponesrečen poskus vpisa!
Obvezno jih je pa treba jesti z omako od pečenke!
ce lahko malo popravim. krompir se kuha v olupku. ni nujno,da je to prejsnji dan. v originalu je zaseka-lahko so tudi ovcirki. zadnje case dajejo v testo jajce. v originalu pa je menda brez. zelo pomemben je drobnjak. cisto prava priloga je bakal’ca. to je nekaksen golaz iz kostrunovega mesa. v glavnem pa se sedaj jedo s pecenko. tita,je to tvoje pravo ime? zanima me…ni ti treba povedati pravega!)) lp petra
Hej! Zdaj si pa v iskanje vnesite “kobariski struklji”,ki sem jih gledala v zivo
in se vam bodo tudi sline cedile.Ko mi je moz govoril,da z necim udarjajo testo(oddajo sem videla samo proti koncu),sploh nisem imela predstave.
Po natancno napisanem receptu,pa, in sem jih potem kar uspela narediti,prvic v zivljenju. Zdaj bo spet cas zanje! Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.