Slaščice za sladkorne bolnike
Vsak ki ima sladkorno bolezen, mu zdravnik pove in še navodila v pismeni obliki dobi.In tam točno piše kakšna dieta je za takega človeka primerna.Torej, če ste ta navodila prebrali in tudi prebrali kaj o sladkorni bolezni na splošno, potem ste tam izvedeli, da ne gre samo zato, da ne uživate sladkih stvari (torej sladkorja) ampak tudi ne smete uživati MASTNE HRANE in tudi ne OGLJIKOVIH HIDRATOV V BELI OBLIKI- kar pomeni BELE MOKE in tudi pšolnozrnate moke ČIM MANJ.Če ste to bolezen dobro preštudirali, potem veste, da se ogljikovi hidrati spremenijo v energijo -v slakor, če je teh prveč in jih telo ne porabi pa v maščobo-OBOJE pa je za sladkornega bolnika NEPRIMERNO.
Zato svetujem, da čim manj pečete za svojega moža in mu nudite čim več sveže surove zelenjave,malo pustega mesa, namesto krompirja pa nizkokalorične OH kot je prosena kaša, ajdova kaša, pira,kvinoja, vse to so nadomestki za krompir in pšenico (makaroni,kus kus,kruh).
Kruha tudi črnega čim manj.Namesto kruha lahko uživa riževa krekerje in podobno, sicer pa kot sem napisal-veliko zelenjave.Zelenjava je tudi bučke, buča, sladki krompir, topinambur (jeruzalemska artičoka), pa seveda VELIKO GIBANJA-TEK-HOJA itd…
No jaz sem se potrudil in Vam napisal nekaj nasvetov, Vi pa se potrudite naprej in kaj od tega upoštevajte.Lepo se imejta !
Pri sladkorni ni le to pomembno, da ne jemo sladkorja.
OH so pomembni za dvig sladkorja. Torej, tudi če bo torta brez sladkorja, se bo napokal OH. In OH mu bodo hitro dvignili sladkor v krvi.
Seveda sladkorni bolnik lahko poje kos torte, vendar mora vedeti koliko ta kos tehta.
V enem obroku naj ne bi zaužili skupaj več kot 50g OH. Se pravi kosilo komplet z mesom,prilogo in solato ter sladico naj bi bilo 50gOH. Verjami mi, da so to zelo male količine vsega naštetega.
Nimam podatkov za torto.
Če ti ta podatek kaj pomaga za orientacijo:
krof težek 60g ima 22g OH
Palačinka 10cm ima 15g OH
Marmorni kolač košček težek 20 g ima 15gOH
skutni zavitek težek 60g ima 15gOH
Vidiš, kako so pomembne količine?
Najti si tabelo za štetje OH na internetu!!!!
Fantje, pomota – berem, pa ne samo jaz, tudi mož in res se vam zahvaljujem.
No, mož bo bolj bogi, meni so pa vaši odgovori kar všeč, ker čisto nič ne maram peči, bi se pač potrudila za svojo “boljšo” polovico.
Pa tudi hrana za sladkorne bolnike mi za razliko od moža odgovarja, ker že sedaj jem precej podobno, pa čeprav je nimam.
Lepo pozdravljeni vsi.
Forum je zaprt za komentiranje.