sladki krompir? yam? rumeni krompir?
Na ta forum se obračam s prošnjo za nasvet. In sicer mi probleme povzroča krompir. Pa ne v kuhinji. Nisem kuharica, niti ne kuham, prevajam pa knjigo iz angleščine, v kateri se pojavljata besedi sweet potato in yam, za kateri ne vem kako bi se jima reklo v slovenščini. V slovarjih naj bi v obeh primerih to bil sladki krompir, vendar pa slišim, da to ni eno in isto. Najbrž res ne, če so tudi v knjigi enkrat govorili o yamu in enkrat o sweet potato. Torej, če sweet potato prevedem kot sladki krompir, kako potem po slovensko rečemo yamu?
Vem, da moja tema načeloma ne sodi na ta forum, vseeno pa prosim za majhno pomoč. Sem pač nepoznavalka. Se bom pa zdaj kaj naučila. Kolikor sem imela priložnost pregledati forum, ste vsi veliki mojstri kuhanja! 🙂
Hvala!
lp
Maja
Na tej strani menijo, da gre za dve razlicni rastlini:
http://www.agroweb.bf.uni-lj.si/geslovnik3.html#07
Upam, da sem kaj pomagala, mogoce bo pa se kdo drug kaj povedal.
lp, proxima
Spoštovana Maja.
Če mi sporočite naslov, Vam ga bom poslala po pošti. Že 10 let ga pridelujem. Dobila sem ga iz Gorenjske. Sladkemu krompirju pravimo topinambur, laška repa, papežev krompir. V knjižnici je veliko literature, posvečene temu živilu, ki naj bi bil predhodnik sedanjega krompirja.
Pridelava je ekološka, saj potrebuje le zdravo zemljo. Zelo ga iščejo in cenijo sladkorni bolniki, ker vsebuje snov, ki znižuje sladkor v krvi. Jemo ga v zelo majhnih količinah, običajno naribanega, surovega, dobro opranega, brez olupit z dodatkom svežega ali suhega sadja.
LP Emilija
TOPINAMBUR ali jeruzalemska artičoka ni sladki krompir.To ni eno in isti.
Sladki krompir ne morete gojiti pri nas, ker zahteva minimalno temperaturo in konstantvno temperaturo tudi ponoči.Lahko bi ga gojili v rastlinjakih in dogrevali.Lahko ga kupite v kakšni cvetličarni-ga prodajajo kot rožo v teglnu.
Topinambur pa raste odlično tudi pri nas.
Tudi na zunaj je zelo drugačen-sladki krompir je rdeče, ali oranžne barve in gomolji so zelo veliki.Topinambur pa je belo do svetli roza in so gomolji majhni.
Forum je zaprt za komentiranje.