Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika sladice iz sliv

sladice iz sliv

Živjo,

sezona sliv je tu in bi potrebovala kak dober recept za sladico iz sliv.
Poznam slivovo pito in štrudel iz sliv.

Prosim za kak predlog. Hvala.

Pozdravljena,

upam, da ti bodo sledeči linki iz baze receptov Kulinarična Slovenija v pomoč.

lp
maši

http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?kategorija=sladice&ID=2338

http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?kategorija=sladice&ID=1368

V tole pecivo gre vsako sadje. Poskusi s slivami!

Kako pa narediš štrudel iz sliv? Dodaš kaj skute ali samo slive, sladkor in začimbe?

Včasih smo dostikrat jedli pogačo iz sliv. Kvašeno testo (kot za potico ali buhtlje) razvlečeš po namaščenem pekaču, obložiš s polovicami sliv (obrnjenimi navzgor), potreseš s sladkorjem in po želji s cimetom in spečeš. Pečeno pustiš nekaj časa stati, da se sok, ki se je nabral v slivovih polovicah, vpije v testo oz. zgosti, da ne teče po prstih. Najboljša je mlačna, tako kot vse kvašene jedi.

Zdaj je že dolgo nisem delala, ker imajo moji rajši biskvitna in kremasta peciva.

Mi delamo podobno kot Jožica, le da po vrhu posipamo še z drobtinami, ki jih naredimo iz masla, moke in sladkorja.
Ali pa namesto kvašenega testa naredimo tistega za jogurtovo pecivo, po vrhu pa naložimo polovice sliv.

LP

Živjo,

štrudl naredim s skuto, slive razrežem na koščke, sladkam in potresem s cimetom. Če bi delala brez skute, bi dodala malce drobtin.
HVala za link.

LP

Zadnjič sem naredila rižev narastek s slivami. Takoj je izginil cel pekač. Skuhaš riž za narastek, dodaš malo masla, jajce in sladkor. Polovico mase sem stresla v pekač. Gor položila slive (brez koščic) in prekrila z drugo polovico mase, ter spekla. mmmmm

Lp, Ela S

Ola !

mama je včasih pekla slive prelite s kisli smetano (vsaj misli, da je bila kisla, tega namreč nisem marala). Pozna kdo to jed ?

lp, Maja

Jaz bom pa danes pekla krostato iz sliv in sicer po receptu, ki naj bi ga prispevala veriga restavracij Puccini oz. La storia iz LJ in MB. Recept je iz One že kar nekaj časa nazaj, in zraven piše da so recept dali oni – pravzaprav gre tu za višnjevo krostato, jaz pa jih bom nadomestila s slivami ker jih imamo pri starih starših ogromo 😉
Če koga zanima, napišem recept….zelo všeč mi je pa tudi tale recept s KulSlo:
LP, zala

Majuška!

To je sladica, ki izvira iz Bosne. Slive razpoloviš – odstraniš košči
co-. polovičke zložiš tesno eno ob drugo v rahlo namaščen pekač in potreseš s sladkorjem ter daš v pečico – pribl. na 200 C. Pečeš tako dolgo – pribl. 30 mint., tako da se slive že rahlo razpustijo in se vežejo s sladkorejm.
Vzameš iz pečice in cel pekač – po slivah- narahlo posiplješ z moko in daš
zopet nazaj v pečico in spet pečeš še pribl. 10-15 minut, tako da posip veže
pečene slive- tekočino od sliv zgosti.
Medtem ko pečes slive pripraviš polivko iz 1 sladke smetane ter nekaj žlic kisle smetane- to naj nekaj časa – zmešano skupaj stoji, da se smetani lepo
vežeta. Ko se moka na pečenih slivah razpusti, vzameš pekač iz pečice in poliješ s smetano, daš nazaj v pečico in pečeš tako dolgo, da smetana dobi lepo zlatorjavo barvo.- približno 15 minut.
Vzameš pekač iz pečice- priložiš žlice in kruh ter postrežeš.
Zgleda zapleteno, vendar je tako enostavna sladica, ter v kuhinji prekrasen
vonj po pečenih slivah.

LP. MČ

Hej! Sadna pogaca ( piskotno testo brez mascobe) je dobra z vsakim sadjem. Napisala sem tudi pod pecivo z breskvami. Lp Babi

Hoj, Ines!
Spomnim se enostavne sladice iz sliv, ki sem jo kot otrok večkrat jedla pri prijateljici na Koroškem (pa nimam več koga vprašati, kaj je to bilo).
Lahko bi bilo podobno čežani – razpolovljene slive so kuhali v sladkem mleku toliko časa, da se je le-to popolnom sesirilo in so nastale velike grude, podobne skuti. Žal ne vem, če so dodajali še kaj drugega (npr. maslo). Teknilo nam je vroče, pa tudi ohlajeno.

Morda katera ve, o čem govorim? Z veseljem bi sladico pripravila tudi danes, če bi dobila pravi recept.

lp
Modra

Na spodnjem naslovu še nekaj podatkov o samih slivah – slive so polne vitaminov. Recepte najdete pod ‘Recepti’ (zgoraj desno).

http://www.fun-business.org/Kulinarika/index_slive.htm

LP, Doroty.

Zala, si spekla slivovo krostato? In če lahko, bi te prosila za tale višnjevo/slivov recept. Hvala, Mimi

Hej, Zala!

Tudi jaz se pridruzujem Mimi s prosnjo za recept iz One. V Kopru imamo
lokal La storia; na zalost nic sladic, samo dobre pizze in podobno.

Testo za pite in crostate preizkusam vse po vrsti…cez leta bom pogruntala najboljso varianto. Mene namrec moti to, da je dobra takrat, ko je veliko masla ( kot je v receptih). Rada bi dobro, krhko…s cim manj masla:)
Mislim, da je to iluzorno, kajne? Lp Babi

Alora! 🙂
Recept je dobesedno takle:

Crostata di visciole

Prvi recepti za visnjevo pito naj bi prisli s Sardinije. Dandanes je zelo priljubljena sladica po vsej Italiji. Ce visenj ne marate, lahko pripravite nadev iz jabolk, hrusk, orehov ali pinij in se cesa. Vse je odvisno od kuharjeve domislije, so prepricani v restavracijah Puccini v Ljubljani, Celju in Mariboru.
Potrebujemo (za 12 kosov):

0,5 kg ostre moke
0,4 kg masla
15 dag sladkorja
jajce
zlico ruma
scepec pecilnega praska
kozarec (68 dag) visnejvega kompota
1 vanilijev puding

Moko, hladno maslo, jajce, rum in pecilni prasek zgnetemo hitro v krhko testo. Naj pociva na hladnem. Enkaomerno ga razvaljamo v okroglem pekacu, ki naj bo naguban ob obu (pekac an sliki ni videti taksen, ampak je cisto klasicen pravokoten pekac). Testo povlecemo v tem nizkem nagubanem modelu tudi navzgor do vrha. Iz soka visenj in pudinga zakuhamo gladko sadno maso, s katreo nadevamo testo. Dodamo se visnej brez koscic. Po vrhu naredimo mrezico iz testa (trakci na sliki so bolj svaljkaste oblike in ne predebeli). Pito peecmo v pecici na 180 stopinj od 20 – 30 minut. Hranimo jo pokrio v hladilniku. Pred serviranjem jo lahko za 30 sekund pogrejemo v mikrovalovni pecici in potem posujemo s sladkorjem v prahu.

Babi, glede kolicine masla,….bom raje zamizala ne samo an eno oko, ampak kar na obe:)))
LP, zala

Kot otrok se spominjam, da je stara mama skuhala slive nekako v mleku in je zgledalo kot redek pšenični gris. Spominjam se čudovitega vonja, ki se je širil iz kuhinje in mi vzbujal apetit (bili smo revni in se sladic ni nikoli peklo), vendar mi potem kot otroku okus ni odgovarjal, mogoče je manjkal sladkor?
Če bi vedela danes, kako je to skuhala, bi to z veseljem probala in sem prepričana, da bi mi bilo všeč. Mogoče pa je katera še ohranila ta star recept?

Trudila sem se najti recept za to testo in ga nisem našla. Ga lahko zaupate še meni? Hvala.

Hej, Masa!

Ce vtipkas v iskanje ” sadna pogaca” in nastavis za 1 leto nazaj, dobis pod naslovom Prva peka biskvita. Je vse natancno razlozeno.

Slive narezi vzporedno na tanjse kolobarcke in nalozi jih preko vsega testa.
Ce ne najdes, javi, napisem ponovno. Lp Babi

Hej, Zala!

No, ta recept niti toliko ne pretirava z maslom; polovica moke. Imam tudi recept, kjer je 25 dag moke in 20 dag masla. Pride pa res imenitno.

Ne vem zakaj se nekako otepam peciv s pudingom, oziroma se nikoli nisem nobenega naredila. Bom enkrat poskusila. Hvala.

Uzivas dolge pocitnice, kaj? Hcerka je na mednarodnem kongresu zdravnikov v Kr. gori. Ponosno razkazuje angleskim kolegom delcek svoje domovine.

Lep dan Babi

Ja, uzivam pocitnice kolkor se le da – danes sem bila na ogledu gozda na pohorju z atijem (prepesacila ogromno) in vmes sma pobrala tudi kakasno gobico, vendar jih jej letos zaradi suse bolj malo….zal…
Uf ja, upam da bom tudi jaz kdaj delezna kongresa zdravnikov kje v koticku nase lepe slovenije 😉
LP

Hvala, Zala, tudi od mene.
Pozdrav, Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close