sladica za diabetika
Kaže, da se diabetiki izogibajo tega foruma, ker je na njem vse preveč sladkih dobrot. Jaz ga imam doma in vem, kako težko je “odkriti” in pripraviti kaj novega. Vendar bi se tudi na tem forumu našel kakšen primeren recept., seveda malo prirejen, npr. crostata: (preliva iz smetane sploh ne sladkam, po vrhu prelijem z diabetično marmelado). Pitulice bi tudi bile OK (skutin nadev sem malo osladkala z umetnim sladilom), biskvita brez sladkorja pa še nisem delala. Poskusila sem z diabetičnim sladkorjem, vendar nam okus ni bil všeč. Kaj pa kakšni pudingi? Pri nas v vodo od kompota, ki ga skuham z res malo umetnega sladila, zakuhamo vanilijev puding in ga prelijemo čez kuhano sadje. Je zelo osvežujoče.
Upam, da se bo še katera spomnila česa uporabnega.
LP, Astra
Sama sem delala stari mami za rojstni dan vedno torto z biskvitom, v katerega sem namesto pravega sladkorja, dala umetno sladilo v posipu (natren posip, sadni sladkor… se dobi več vrst pri izdelkih za diabetike), za nadev pa sem ponavadi uporabila kompot za diabetike v katerega sem zakuhala puding, ali pa sem nadevala le s pudingom. Premazala s smetano. Seveda tudi tako sladico lahko diabetik je le zelo zmerno.
Tudi kakšna skutina torta bi lahko prišla v poštev…
Vladka
Prej sem te pozabila opozoriti na stran Društva diabetikov, kjer imajo kar precej receptov. Vendar sladice z biskvitom tudi tam ni.
http://www.diabetes-zveza.si/04_prehrana_index.php#
LP, Astra
Imam knjigo Kuharski vodnik za diabetike. Receptov za sladice je kar nekaj, naštela ti bom samo imena, ti pa povej, katere se ti zdijo zanimive in ti jih bom v celoti prepisala. mogoče katere recepte že imaš.
Torej: lahka pannacota, sadni žele, češnjeva marmelada z ribezom, pirina strnjenka z marelicami, bananina hladetina, kuskusove kocke, skuta z jagodami, pečen kuskus z jabolki, karibski bananin kruh, bananina kupa, pečena kaša s suhimi slivami, desert s suhimi slivami, rižev narastek s češnjami, marelične penice, sadna solata, sadna strnjenka, jogurtova strnjenka z borovnicami, malinina strnjenka z jogurtom, jabolčni zavitek, borovničev zavitek, skutina torta, rabarbarina torta s snegom, sadna torta iz ovsenih kosmičev.
lp
Lahka pannacota
2 dl sladke smetane
2 dl mleka 1,6 %
2 dl jogurta 1,3 %
natreenov posip
pol vanilijevega stroka
4 lističi želatine
10 dag zmrnjenih malin
Smetano zavremo z mlekom, vanilijevim strokom in natreenovim posipom. V posodo z mrzlo vodo damo lističe želatine, da nabreknejo. Po 10 minutah jih vzamemo ven in raztopimo v nekaj žlicah kuhanega mleka ter zamešamo v mlečni pripravek. Ohladimo, vmešamo jogurt in nalijemo v namaščene modelčke. Na hladnem naj stojijo nekaj ur, nato jih obrnemo na desertne krožnike in postrežemo z vročimi malinami.
Ena procija vsebuje: kalorij 191, ogljikovih hidratov 8 g, beljakovin 6 g, maščob 15 g, holesterola 56 mg.
Zala, če jo boš naredila, poročaj o rezultatu 🙂
lp
Forum je zaprt za komentiranje.