Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Skutne kroglice (dietna varianta smetanovih čoko-tarutufov)

Skutne kroglice (dietna varianta smetanovih čoko-tarutufov)

Živjo,
za vse sladkosnedne duše in tiste, ki obožujejo(mo) skuto, prilagam še en recept, ki je tudi v bistvu neka dietna varianta a la smetanovih čokoladnih tartufov. res ni iz vrhunkih sestavin, je pa dobro za male pregrehe in vse ki pazijo na težo (in vnos beljakovin):

SKUTNE ČOKOLADNE KROGLICE V PAPIRNATIH ČAŠICAH

potrebujemo:

10 dag sirnega namaza tamar ali gladke pasirane skute (po mojem je skuta boljša)
10 dag sladkorja v prahu (lahko daste tudi sladilo v posipu, verjetno bi čist v redu izpadlo)
10 dag sesekljanih orehov
5 dag kakava
ploščate čokoladne mrvice

Vse sestavine damo v skledo in jih zmešamo, nato iz mase obllikujemo kroglice, v velikosti raffaela. Na krožnik posujemo čokoladne ploščate (ali paličaste, če ne dobite ploščatih) mrvice, in kroglice povaljamo v njih. Vsako kroglico denemo v papirnato skodelico. Dober teeeeek! 🙂

Sama tega recepta še nisme preizkusila, vendar na sliki izgleda takoooo zelooooo privlačno, da sploh ne vem kaj še čakam….hmmmm! Me zelo mika, da bom, ko jih bom delala, dala notri mandlje namesto orehov, in obvezno pasirano skuto, ker je že itak bolj trdna po sestavi kot pa tamar…..
V bistu izgledajo tako, kot če bi jedli ferrero rocher kroglice in jih namesto v lešnikih povaljali v čoko-mrvicah. Zelo mamljivo! No,….mogoče bo komu prišel recept prav.

LP, zala

Tartufi??? Kolikor vem, so tartufi gobe, ki rastejo pod zemljo.

Super se bere tole :)) pomoje bomo tole preizkusili čez vikend, pa še naša mala kuharica bo pomagala delat kroglice.
Pa sporočimo kako bomo zadevo pohrustali he he.

Lp Tadeja

Super je, jaz bom tudi sprobala…

Tartufi je slovenski prevedek za besede “truffe”, ki v francoščini pomeni točno to, kar je Zala opisala v svojem uvodnem stavku.

Ker pa beseda “truffe” pomeni tudi “tartuf” (gobo), smo to čokoladno-kulinarično doboroto očitno prevedli kar na isti način.

Čeprav ponekod zasledim tudi prevedke stila “čokoladno-smetanove kroglice”.

Sama jim rečem kar “trufi” (pravilna izgovorjava: trüf).

So pa vsekakor moja priljubljena sladica in tale zalin recept vsekakor preizkusim, ker so originalni recepti vendarle prebogati za sladkanje.

Maya,
havala za prevod in razlago 😉 Sama res ne bi znala razložit, zakaj se jim tako reče – enostavno to ime poznam tudi za čokoladne bonbone in konec, razlage pa ne. Sja sem že hotela napisat praline namesto tartufi, ampak se mi zdi da bi udarila mimo. Praline so pa čisto klasa zame……posebej belgijske! Mmmmmm……LP in hvala, zala

Tako, pa smo jih naredili!

Ampak moram reči, da niso preveč uspele. Delala sem jih s pasirano skuto, namesto orehov sem uporabila mandeljne in namesto ploščatih paličaste mrvice. Ker sem k sodelovanju potegnila še našo triletno kuharico sva se skupaj odločili za pisane mrvice, ki so zadevo vsaj malo polepšale :))

Masa je bila zelo mehka, pacasta oz. ne vem kako naj jo opredelim. Ker je bila že navidez taka, da se ne bo dalo delat kroglic sem dodala še malo mletih maslenih piškotov da so zadevo malo očvrstili. Sladkorja je za moje pojme občutno preveč (zadostovala bi že polovica), tako da ga naslednjič zmanjšamo. Verjetno bi mleti orehi maso drugače “obdelali” kot so jo mandeljni, tako da naslednjič poskusimo z njimi. Naša mala kuharica pa si, ne boste verjele, ni hotela mazati rok z izdelavo kroglic čeprav izredno uživa v kakršnemkoli pacanju. Ampak izgled tele mase jo je prepričal v nasprotno :)))

No kroglice smo kljub težavam nekako oblikovali in jih povaljali v mrvicah, malo večje hlajenje v hladilniku pa jim je za nekaj odstotkov povečalo trdnost, tako da jih počasi vseeno zmanjkuje.

Upam, da nam bodo naslednjič boljše uspele, pa še za kakšne vaše izkušnje se priporočam.

Lp Tadeja

Tadeja,

res mi je zal da niso uspele bolje in tako kot sta s hcerko pricakovali…..sma jih se nisem delala, recept sme objavila zato, ker so na sliki izgledale res slastno in marsiktera je vesela taksnih “nadomestkov” mastnih in sladkih pregreh. Upam da bo naslednjic bolje (ce jih bos se sploh imela pogum delat:)) Pojma nimam , zakaj bi se tako razpacale…..mogoce so bili pa res krivi mandlji….Upam pa, da nisi skute miksala ali prevec mesala, ker potem zelo rada razvodeni.

LP

Poguma imam jaz vedno dovolj Zala :)) tako da se ni za bat , da nebi poskusila še enkrat. Bom pa se strogo držala recepta-razen sladkorja, pa bomo videli kako bo.
Sem pa mešala na roko in to zelo na rahlo, tako da mešanje pomoje ni krivo za takšno maso.
Se pa oglasim ob naslednjem poizkusu in pogumno napišem kako je šlo :))

Tadeja

Pa smo jih sprobali tudi mi. Pridružim se Tadejinemu mnenju.
Sem pa tudi jaz uporabila mandeljne namesto orehov in tamar z malo skute (delala sem dve masi in sem dala en tamar-razliko do potrebne količine pa vipavsko pasirano skuto) in je bila masa zelo mehka in pocasta. Nemogoča za oblikovanje. Mešala sem z žlico in po potrebi kasneje dodajala zmlete bebi piškote. Povaljala sem jih pa kar v kokosovi moki.
Naša fanta jih nista hotla jest, sama sem poskusila dve-presladko…..ostale čakajo na popoldansko praznovanje sinovega rojstnega dne. Bomo videli kaj porečejo obiskovalci. Lp, K.

Tudi mene so zamikale slastne kroglice, pa sem jih naredila. Namesto skute sem uporabila mascarpone, maso pa sem delala z orehi, tako, da sem jih polovico zelo drobno zmlela v multipraktiku, polovico pa bolj grobo. Maso sem pustila čez noč v hladilniku in sem naslednji dan lahko lepo oblikovala kroglice. Oblila sem jih z mlečno čokoladno kuverturo. Bile so odlične, imele pa so eno napako – prehitro jih je zmanjkalo.

Mogoče bo ta opis pomagal, da vam bodo kroglice uspele.
Lep pozdrav vsem
Baška

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close