Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Skutino testo za svaljke,cmoke, zlicnike

Skutino testo za svaljke,cmoke, zlicnike

Hej!

Ker so te jedi dobre tudi s skuto in ne samo s krompirjem, bo mogoce komu prislo prav. Kuha se malo dlje kot krompirjevo testo, ne samo da priplava na vrh,na pol pokrito; rahlost nastaja v zadnjih minutah kuhanja.
Kjer je v receptu samo moka, jaz dam raje zdrob in malo moke.

Skutini cmoki, slani ali sladki

12 dag sureovega masla, 1 rumenjak, 2 celi jajci, 1/2 kg skute, 12 dag drobtin, so, moke po potrebi

Surovo maslo penasto umesamo, dodajamo med mesanjem rumenjak in jajci, drugega za drugim, nato pretlaceno skuto in drobtine, solimo ter dodamo se toliko moke, da dobimo primerno gosto testo.
Iz testa naredimo poljubno velike cmoke, ki jih kuhamo v slanem kropu in zabelimo s preprazenimi drobtinicami. Meni so dobri tudi s preprazeno cebulo.

Ce hocemo sladko jed, so cmoki dobri in izdatni, ce jih kuhane povaljamo v pekacu v preprazenih drobtinicah, damo vskledo injih polijemo z dusenimi slivami ali podobnim sadjem in jih potresemo se malo s skuto.

Skutine blazineice s cimetom

1/2 kg skute, 1 jajce, 5 do 10 dag moke( kolicina odvisna od vlaznosti skute), sol, cimet in malo surovega masla

Pretlaceno osuseno skuto zmesamo z jajcem, moko in soljo.Naredimo testo, iz njega ne predebel svaljek, ki ga narezemo na enake kose. Vsakega se malo sploscimo z ribeznom in mu obenem vtisnemo vzorec( jaz tudi z vilico crte).
Blazineice kuhamo v vrelem slanem kropu. Ko se dvignejo, jih na blagem ongnju pustimo se kakih 5 do 8 munut.

Poberemo jih z lopatko, odcedimo in damo v skledo; potresemo s sladkorjem in cimetom. zabelimo sstopljenim maslom.

Brez sladkorja so slana jed kot prloga ali pa k solati.

Cespljevi skutini cmoki

1/2 dag skute, 2 jajci, sol, moke po potrebi( jaz raje zdrob in samo malo moke na koncu), cesplje, surovo maslo in drobtine;

Iz pretlacene skute in ostalega naredimo gladko testo, ki ga dobro pregnetemo. Iz testa naredimo klobaso, ki jo razrezemo na kolescke.
Potem sledi zavijanje sadja in kuhanje.

Klasicno zabelimo z drobtinicami na maslu. Jaz rada dodam se omako iz dusenih sliv.Na malo vina in sladkorja zdusim slive z dodatkom cimeta,klinckov in kardamoma. zelo okusno.

Skutini svaljki

8 dag surovega masla ali masti ,3 jajca, 25 dag zdroba, 3/4 kg skute, sol

Mast ali maslo penasto umesamo, pridenemo jajca, zdrob in pretlaceno skuto. Solimo. Ko se zdrob dobro napoji, napravimo svaljke in jih kuhamo nekaj minut v slanem kropu. Zabelimo kot komu prija.

Peceni skutini zlicniki ( kolicine lahko prepolovimo)

1/2kg skute, 6 jajc, priblizno 2 dl kisle smetane, 40 dag moke; 12 dag surovega masla,56 zlic vode,6 zlic kisle smetane

Zdobljeno skuto zmesamo z jajci,smetao in moko,posolimo in pregnetemo s kuhalnico v gladko testo.

Potem pristavimo v siroki kozici maslo in vodo. Ko to zavre,zacnemo oblikovati z mokro zlico lepe zlicnike, ki jih zalgamo enega poleg drugega v kozico z vroco tekocino.

Kozico denemo v pecico ali pa jo pokrijemo in parimo zlicnike na stedilniku, da se vsa voda posusi in zlicniki spodaj porumenijo. V pecici porumenijo tudi po vrhu. Nazadnje jih polijemo s kislo smetano in takoj ponudimo.

Skutine zlicnike potresemo lahko s sladkorjem; izboljsamo jih z osnazenimi
rozinami n zavitkom vanilij sladkorja. ce hocemo imeti se socnejse zlicnike, jihmed pecenjem polijemo se z malo mleka.
Ce so sladki, serviramo kompot; slane pa k mesu in omakam ali s solato.

Cespljevi cmoki z zemljami

1/2 kg moke, 8 dag surovega masla, 2 stari zemlji, 2 jajci, 2 rumenjaka, sol, 1/8l mleka; cesplje

V mleku namoceni in ozeti zemlji zmesamo z jajci in rumenjakoma. Pridenemo moko z zdrobljenim maslom in soljo. Naredimo gldko testo, ga razvaljamo ne prevec na tanko in izrezemo kvadrate.Zavijemo sadje in kuhamo v slanem kropu.
V vrocem maslu zarumenimo sladkor in drobtine; s tem zabelimo cmoke.

Iz izkusenj vem, da so zgoraj opisane jedi bile otrokom vsec, tudi sosedovim. Pecene zlicnike smo jedli bolj v zimskem casu.

Ti recepti so bolj za tiste kot sem jaz, ki so nori bolj na na skuto kot krompir.

Ampak skuta s kuhanim krompirjem — compe s skuto … je njami:)))

Pa se majhna anekdota iz razreda.

Bilo je v zacetku solskega leta v prvem razredu. Spoznavanje jesenskega sadja s poudarkom sadja na obali. Seveda fige, ki jim recemo tudi smokve.
Naslednji dan ponavljanje. Niso se spomnili drugega imena; vendar zagledam mahajoco roko in deklica ustreli vsa zareca:

fige ali cmokci

Lep pozdrav Babi

Babi pozdravljena!

Oprosti,za malo čudno vprašanje,za koliko oseb pa pridejo skutni cmoki iz 1/2 kg skute.Ko sem živela še doma sem morala kuhati v povprečju za sedem ljudi,zdaj pa že nekaj let kuham samo zase-si lahko predstavljaš za koliko dni sem si skuhala v začetku.Cmokov(krompirjevih)se mi za eno osebo ne splača delat,te bi pa poskusila.Hvala že v naprej.

LP
DoJa

Hej, Doja!

Vsi recpti iz moje knjige so racunani za 10 oseb, torej za vecje druzine, za obed sestavljen vsaj iz treh jedi. Za samostojno jed pa so kolicine ( tako pravi v knjigi) majhne in jih je potrebno povecati.

Edino recept za skutine blazinice sem ze sama zmanjsala, ker je v originalu
1 kg skute, 2 jajci in 10 do 20 dag moke. Zdelo se mi je res veliko za danasnje druzine.

Jaz delam iz najvec 1/4 kg skute;sva dva. Ce ostane,zamrznem ali pa pogrejem na pari za naslednji obrok. Seveda sorazmerno zmanjsas se ostale sestavine.

Je to skutino testo res pripravno za eno ali dve osebi. In na raznih TV oddajah sem ze veckrat zasledila cmoke s skutinim testom.Je pa knjiga slovenskih avtorjev, ki upostevajo tradicijo domace kuhinje.

Verjemem, da si imela tezave preiti na manjse kolicine.
Jaz imam sedaj, ko pridejo moji, pa obratne tezave; vcasih ostanem brez kosila:)))

Upam, da sem bila kaj v pomoc. Lep pozdrav Babi

pozdravljena!

Najlepša hvala,zdaj se bom lažje spravila k delu.

LP
DoJa

Babi hvala za krasne recepte.
d.

Mmmmm, Babi še z moje strani hvala. ČE je skuta zraven, potem je sigurno dobro 😉
LP

Hej ti skutarka ;-)), si že probala tole:

?

Zelo osvežilno in dobro.

Pozdravček,
d.

Ne nisem, priznam pa da ta recept že dalj časa gledam :)) Hehe, bo padel enkart ja! Sem prebrala tvoje pohvale za to pecivo tu na forumu. Sama sem včeraj naredila tole, ker smo imeli stare starše na obisku:

Poglej na sliko in povej kaj misliš – meni se zdi super in tudi dobro je zelo!
LP, zala

Joj joj Zala – slika je tako “sočna”, da bi jo človek kar ugriznil ;-)). Sem recept že sprintala in bo na vrsto konec tedna (če pa še med tednom začnem peči sladice, potem pa bo “adijo pamet” ;-)) ).

Hvala za link. (res rada vidim, da mi kdo priporoči kaj konkretno dobrega. Enako v trgovini – če je stvar nova ali meni tuja, najprej rabim “potrditev” da je to pa to ok – nisem kaj pride eksperimentator zgleda ;-)) ).

mmmm, mi že dišijo tile cmočki in žličniki! Recept je že natiskan in čaka na udejanjenje. Midve s hčero sva namreč prave oboževalke skute in jedi iz skute, moža pa kar prelisičim tako, da mu sploh ne povem, kaj je not, samo vprašam, kako se mu zdi, on pa pohvali in vse poje. Taki so naši zbirčneži – vse je v glavi!

Ojla, Babi!
kako sem vesela teh receptov, da so že romali v mojo bazo receptov.
V soboto smo bili v Trenti in jedli čompe s skuto. Njami, njami. Tudi otrokom je bilo zelo všeč. Tako, da smo nekaj skute prinesli domov, da vajo ponovimo, le da bo zraven v oblicah pečen krompir, ki nam še bolj tekne od kuhanega.

Lep dan!

Ops, sonce rumeno, pozabila sem ti povedat da sem malo priredila recept in zdaj si sploh ne želim več poskusit te verzije iz kulinarike….če hočeš ti napšem spremembe – izpadlo je odlično!
LP

Zala,

prosim sporoči kako si predelala recept. Hvala. Peče se pa na ta visokem pladnju, a ne?
Špela

Zala tole je bil prenos misli ;-)). sem te že prej hotela vprašat (ker vem da ti vedno malo po svoje narediš, ker znaš odlično presojati recept že na papirju – meni to ne gre), kako točno si ti naredila.

Kar z besedo na dan…. ;-)).
d.

Tule je recept za marelične cmoke iz skutnega testa, ki sem ga našla na KulSlo, in po katerem sem v soboto naredila cmoke, ki so tudi bili super-če koga slučajno zanima…

SESTAVINE
12 marelic
14 dag ostre moke
25 dag skute
4 dag masla
malo soli
1 rumenjak
12 kock sladkorja

POSTOPEK

Dobro pregnetemo skuto, rumenjak, moko, maslo in sol. Testo zavijemo v folijo in damo za 1/2 ure v hladilnik.
Iz testa napravimo valj, ga razdelimo na 12 kosov in oblikujemo 12 cmokov. V vsakega damo marelico in kocko ali žličko sladkorja.
Kuhamo jih v slanem kropu 6-9 minut.
Nato jih na krožniku pokapamo s stopljenim maslom.

Hej! Hvala vsem za odziv in se dodatne recepte. Lep pozdrav Babi

Hej sonce rumeno!
Tukaj je moj malo predelan recept – naredila sem čisto navaden biskvit, saj se po pravem itak tisti najbolj ensotaven dela brez maščobe – masla ali olja. PA tudi v kremi sem izpustila kislo smetano, ker sem jo v bistvu “pozabila” dodati 🙂 Imeli smo dobro kosilo skupaj s starimi starši in potem ko sem rekla, da za sladico dobijo pa še jajca pečena na oko…si lahko predstavljaš odziv :)))

OK tu je recept:

BISKVIT:
3 jajca
5+1 žlica sladkorja
9 žlic moke (z majhnim kupčkom;)
1/2 žličke pecilnega
3žlice hladne vode
3 žlice tople vode

KREMA:
marelični kompot
2 pudinga z okusom smetane (ne vem katera firma je, sigurno pa ni dolcela)
20-25 žlic sladkorja
ščepec soli
0,9 litra mleka

PRELIV:
1 vrečka brezbarvnega preliva za torte

Stepi rumenjake in 5 žlic sladkorja ter 3 žlice tople vode 7-10 minut.
Stepi beljake z malo soli, nato dodaj 1 žlico sladkorja in na koncu še 3 žlice hladne vode. Zmešaj obe masi in vlij v pekač s peki papirjem. Peci na 180°C okoli 20 minut.
Pečenemu biskvitu odstrani peki papir in ga zvrni na krpo , potreseno s sladkorjem – nato preloži biskvit previdno (da se ne strga) nazaj v model.

Med peko biskvita lahko pripraviš kremo – skuhaš oba pudinga v mleku, nekja mleka odvzameš da noter zmešaš prašek pudinga in nekja žlic sladkorja – preostali sladkor in ščepec soli daj kar v mleko v posodi in medtem ko čakaš, da bo zavrelo, stalno malo mešaj, da se ne prismodi 🙂
Skuhaj kot običajen puding, nato pa še vročega in tekočega polij po biskvitu v pekaču in HITRO LEPO PORAVNAJ, DA NE BO GUBIC! Pusti 5 minutk, da se malo shladi, nato pa na kremo v primerni razdalji položi polovičke marelic iz kompota, približno iste velikosti.
Skuhaj preliv z torte po navodilu na vrečki in ga po 1 MINUTI HLAJENJA ZLIJ ČEZ KREMO IN MARELICE DRUGAČE SE BO PREHITRO STRDIL!!
Jaz sem nato sladico dala v hladilnik čez noč in je bila naslednji dan odlična. Priznam pa, in tako bom tudi naslednjič naredila – kisla smetana gor ali dol – da bom noter dala 2 lončka kisle smetane, no, bom dala “lahko kislo smetano Meggle” z 12% mleč. maščobe….tako da jaz bi jo na tvojem mestu dala…1 ali 2 lončka…pri tem naj količina mleka za puding ostane enaka, ravnaj pa se po navodilih na kulinariki – kremo iz pudinga in smetane z marelicami po vrhu mislim da moraš dat še za kakšnih 5 minut zapečt v pečico….jaz se bom naslednjič definitivno ravnala po tem….in to bo že jutri 🙂
Veš, da me je bica pred 2 dnevoma prosil, če bi ji to pecivo še enkrat spekla pri njej, ker so ji ta jajca na oko takooooo zeloo všeč 🙂 No, tako da bom to delala jutri ali pa pojutrijšnjem.

Upam da ti bo recept prišel prav – največji del kalrij in maščob odstraniš pri biskvitu (pri receptu na Kul SLo je noter 1 dcl olja! – ne hvala)…pa je bil moj ravno tako dober in sočen, ker se napije in navzame arome kreme.

Dober tek 🙂
LP, zala

Zala!
Sem vedela da se splača počakati. Ja, tisti kozarec olja je tudi mene malo zmotil. Jaz to ponavadi tudi kar eliminiram, ali pa dam res samo kapljico ali dve. Recept bom preizkusila, poročam o uspehu. Res ti hvala ker se vedno potrudiš in tako natančno vse opišeš.

Če je tvoji bici tako všeč, bo gotovo tudi naši “lali” (tako kličemo staro mamo – Lalika ali lali – bojda jaz kot malo dete nisem mogla drugače reči in sem očitno to nekje pobrala. stari ata je bil pa “oja” – hecno verjetno, ampak še danes stari mami tako rečemo vsi, tudi moja sestrica je ni nikoli drugače klicala, pa tud na grob gremo še vedno k “ojatu”). Malo zašla ;-).

Mene naša lali vedno vpraša “koliko je pa cukra not?” – namreč pazi zaradi sladkorne ;-)).

Sončen pozdravček od mene.

Hej, še nekaj se pozabila povedat – slakdor lahko zmanjšaš, jaz sem ga dala raje malo več v kremo kot pa v biskvit, kot piše na KulSlo, in je bil moj biskvit popolnoma dovolj sladek in sočen.
Kar pa je najvažnješe – pozabila sem povedati, da je to za mnajši pekač – tako pa dobiš bolj visoko kremo, kar je meni ljubše. Aja, lahko dodaš še en puding ali pa polovico, če želiš, vendra moraš MALO POVEČAT količno mleka. No, nam je pač všeč, če je več kreme 🙂
LP, zala

Ne, ne, ne bom nič prirejala, bom dala kar v manjši pekač (velikega bi tudi težko spravila v promet) – bo čisto zadosti, raje 2x pečem, kot da se prenajedamo enkrat.
Če se boš spomnila še kakšne podrobnosti pa kar napiši.
Veš da že kar vidim kako natančna zdravnica boš – že pri receptih se tako poglobiš da te je veselje brati, kako se boš šele poglbljala v “zdravniške recepte” ;-)).

LP
d.

:))) To pa res 😉 Ja, če se bom še kaj spomnila, bom napisala. No, zadj grem pa na inetrnet vohat za knjigami za študij…ker so v tujini cenejše, bom mogoče kupila kakšno tudi v bruslju, ker ni važno lai jo kupim pri nas ali v tujini (razen cene), itak je lietratura skoraj vsa v angleščini…buh! 🙂
LP

Hej, Zala!
Res so vse knjige v glavnem v anglescini. Ampak Interna je tako debela knjiga, papir pa tanek skoraj kot tisti za zavijanje cigaret. Se nositi jo je bilo tezko, kaj sele studirati.
Ko je hcerka opravila izpit iz interne, je sla za leto dni v Anglijo z besedami: Ne bojta se, po izpitu iz interne se nihce ni prekinil studija medicine! Res ga ni.

Hcerka je kupila v Ljubljani na trznici veeelik mesarski cekar; podlozila sem ga s platneno podlogo in je v njem prenasala knjige. Je zdrzal in ona tudi.:))
Pa pocitnice je tudi vedno imela.
Vem, da ti bo lepo in da bos tudi ti zdrzala do konca. Pozdravcek Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close