Najdi forum

skuta

ostalo mi je 1/4 kg skute, kateri danes poteče rok trajanja
kkao naj jo porabim
peciva ne bi delala, ker imamo še polno sladkega od praznikov, pa tudi siti smo vsega
kaj naj naredim?

Natredi skutine polačinke ali pa daj skuto v zmrzovalnik za hude čase.

Pečenjak za 2 osebe ga bo morda dovolj. Naredim ga takole.
Caa 30 dag skuto zmešam z 3 rumenjaki in 3 žlicami moke in sol. Iz beljakov naredim sneg in ga rahlo umešam v zmes. V taflonski posodi razpustim maslo nato z žlico podevam testo po vsej površini posode naj ne bo več kot 2 cm visoko.
Pokrijem ponev in na rahli vročini zapečem na eni strani in nato obrnem, da se zapeče še na drugi strani . Več kot 10 minut peka ne traja . Pečenega posladkom. Zraven se prileže kompot.

skutne cmoke z jagodami

<http://majuska.moj-album.com/>

to je vse na sladko, ampak nam sladko te dni ne gre

jaz so ravno kake 1/4 dam v kanelone ali lazanjo, potem pa že sama veš katero zelenjavo uporabiš – midva večino brokoli in blitvo…je pa ravno prav za popraznične dneve, se mi zdi prav lahka hrana…

p, m

Moji cmoki niso sladki

Lp

<http://majuska.moj-album.com/>

Skutne svalke ali njoke.

Iz toliko skute lahko narediš tudi liptaver namaz za na kruh.

Malo na drobno sesekljane čebule, česna in peteršilja. Kar veliko paprike, sesekljane kisle kumarice. Potem pa poper, sol in kislo smetano, ter gladko razmešaš.

Lahko posrežeš na listih solate k v oblicah kuhanemu krompirju ali kakšni drugi zelenjavi ali pa kot namaz na kruhu.

Pri nas to kar hitro zmažemo.

Lep pozdrav

Mateja

Pečenjak lahko pripraviš tudi v slani varianti. V maso dodaš na obročke narezan in posebej prepražen por in malo pancete ali šunke ali pršuta. Kar imaš pač v hladilniku. Zraven narediš solato in obrok imaš pripravljen.

Dober tek.

Julija

Razni skutni namazi, liptaver imaš že lepo opisan zgoraj. Tudi drugih skutnih namazov je veliko: hrenov, jajčni, gorčični, zeliščni… Lahko na kruhu, lahko s toplim krompirjem.

Čompe in skuta – kuhan vroč krompir, navadna skuta. Super paše.

Kakšne zelenjavne solatke: nakockana zelenjava, skuta, zabeljeno s kislo smetano (ali oljem), lahko okisano ali pa tudi ne (hren ali gorčica namesto kisa). Lahko s kruhom, lahko noter dodaš kakšno škrobno reč, npr. kuskus, male kuhane makarončke, kuhan riž…
LP Mimi

Polenta s skuto: V pekač plast polente , plast skute, preliti z ajvarjem in spet plast skute, po vrhu nekaj rezin kraške pancete ali pečene slanine. V pečico, da zarumeni. Zraven solato.

Punce kar na dan še s kakšnimi predlogi kje vse se lahko skuto uporabi. Namreč nekaj tednov imamo doma presežek skute, ker je pač krava mela telička, ta pa še ne sme spit vsega mleka, par litrov ga pa tud ne porabimo tako da naredimo skuto-sirček za čase ko bo naš “bučko” vse lepo popil in ne bo več mleka. no v skrinji imam zdele cca 5 kg tega na zalogi za take čase, ker pa se sproti dela pa me zanima kam vse bi jo lahko vtaknila. Ker ko se spravim pečt mami vedno reče: A bo skuta tud notr, zdej ko jo mamo. Jest sem glih tko naštelana zgleda takrat ko ni mleka – skute doma pečem take stvari na veliko, ko pa imamo pa se sploh ne morem spomnit kaj bi lahko spekla:)

No zanč sem naredila dušena jabolka s skutno kremo s podlago z bebi piškoti- osvežilno in hitro pripravljeno, recept sem pobrala na strani od RTV kjer objavljajo recepte.

Če imate radi skuto, res ne sme biti problema.

– sirovi (skutni) štruklji
– sirov (skutni) štrudel
– pitulice (narejene iz sveže skute lahko zamrzneš in jemlješ ven posamezno po potrebi, namesto kruha ali sendviča)
– razne skutne torte oz. pite (tanka plast krhkega testa, vse ostalo vlita skkutna krema, ponavadi utrjena z želatino, po želji lahko izboljšano s katerimkoli sadjem noter ali na vrh, sploh pa ni nujno)
– slavne skutine ledene kocke

Toliko zaenkrat, lp Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close