Najdi forum

skuta

Kako naj pripravim skuto iz domačega mleka?

Hvala za odgovore že v naprej!

Mleko obvezno skuhaš ali vsaj segreješ na kakih 70°C. Ohladiš in dodaš nekaj kupljenega kislega mleka (pribl. 1 dl na 1 l mleka). Posodo prekriješ s poveznjenim krožnikom in pustiš en dan nekje na toplem, da se mleko skisa. Zdaj po želji obereš smetano, kislo mleko pa počasi segrevaš, da izstopi sirotka – to traja kar nekaj časa, nič ne mešaš, samo paziš, da ne zavre. Potem previdno odliješ sirotko, kolikor gre. Cedilo za makarone obložiš s kosom gaze ali s kuhinjsko krpo in streseš vanj pripravljeno skuto. Na vrhu prekriješ z vogali gaze (krpe) in vse skupaj obtežiš z nekaj krožniki. Postaviš v večjo posodo, da lahko sirotka odteka. Ko se že malo odcedi, dodaš še nekaj krožnikov na kup, da je dobro obteženo. Pustiš na hladnem čez noč, naslednji dan lahko skuto uporabiš. Iz 2 l mleka dobiš približno 1/2 kg skute.

Še pojasnilo: mleko je obvezno treba prekuhati oz pasterizirati, ker se drugače v dveh dneh, kolikor traja priprava skute, pokvari. Ker pa s kuhanjem poleg škodljivih bakterij uničiš tudi mlečnokislinske, ki pa jih potrebuješ za kisanje, jih je treba spet dodati – zato dodaš kislo mleko (mleko “cepiš”).

Kaj pa iz kupljenega mleka? A se da?

Tudi gre, samo ne sme biti trajno (alpsko ipd.), ampak navadno. Kupljenega mleka ni treba kuhati, samo segreješ ga na sobno temperaturo (da se prej začne kisanje). Je pa “pridelek” nekaj manjši, ker je pač bolj razredčeno in obrano od domačega.

Aha…se pravi tako mleko ki je (no vsaj bilo je :)) v vrečkah… Se mi zdi, da sem ga videla ja 🙂 hvala, Jožica.
Drugače sem pa slišala enkrat, da nekateri delajo to tako, da dajejo v mleko limonin sok. To je vrjetno nadomestek za kislo mleko kajne?

To z limoninim sokom sem že slišala. Ampak, kolikor vem, se od limoninega soka mleko sesiri (drobne grudice, ki plavajo v sirotki), ne pa skisa (enakomerna masa).

Danes imam očitno preveč časa, ko je tako vreme, da sem kar naprej za računalnikom…

Jožica, ravnokar sem pristavila mleko 🙂 Upam, da mi bo uspelo! Poročam o rezultatih 🙂

No skuto sem naredila in je že ni več 🙂
Moram priznat, da je to res odlična stvar.
Delala sem iz 2 litrov mleka, po postopku kot si ga opisala, Jožica. Imam sicer obččutek, da se mi mleko najprej ni dovolj skisalo, vendar se mi je očitno smao tako zdelo. Ni bilo namreč tistega intenzivnega okusa po kislem mleku.
No, potem sem mleko še enkrat segrevala, da je izstopila sirotka. Ne vem, ali sem sploh segrevala dovolj dolgo časa. Vsekakor je trajalo več kot pol ure (na drugi stopnji), da sem potem mleko zlila v cedilo. Koliko časa ponavadi to segrevanje traja pri vas?
No potem sem vso stvar obtežila in kar malo že sproti odlivala, da je bila potem skuta v nekaj urah pravzaprav že pripravljena.
“Produkt” je sicer bolj skromen :), ampak odličen. Vendar bom naslednjič mleko še pred kisanjem posolila, da bo skuta potem tudi malo slana.

Tako 🙂 Vsem ljubiteljem skute vsekakor priporočam domačo izdelavo, jaz bom naslednjič delala kar iz 5 ali 6 litrov, probala pa bom dobiti tudi domače mleko.

Včeraj sem dobila tibetansko gobico za izdelavo jogurta. Danes zvečer bo narejen. Upam, da bo tudi ta dober 🙂

lp

Hej,Kresnica!

Tako si pridna. Cesa vsega se ne lotis:)) Ce bomo vse tako pridne, bodo mlekarne propadle!!! Malo sale ne skodi.

Vcasih naredim v Angliji tudi sama skuto po opisanem postopku.Lp Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close