Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Skušam udomačiti divjo muciko, koliko dni bo trajalo?

Skušam udomačiti divjo muciko, koliko dni bo trajalo?

K nam se je zatekla ena mala mačka, stara okoli 4 do 5 mesecev. Prišla je spat v klet, zato sem ji nastavila plastični stol z mehkm ležiščem z deko. Nekaj noči zaporedoma ga je polulala, pa sem ji vsako jutro deko dala oprati in jo redno menjala z drugo deko. Smili se mi, kako je ves čas žalostna, ima žalostne očke. Podnevi se je skrivala, večkrat pa tekala po dvorišču za odraslimi sosednjimi mačkami, ali okrog naših dveh. Kruto je to, da so jo prav vsi napadali, pihali ali se v najboljšem primeru umikali, tudi starejši mačaki. Doma sicer poleg naših dveh že redno hranimo enega divjaka, pa je tud ta ne mara, vendar mu je vedno sledila. Sta tudi  skupaj kdaj prišla pri odprtih vratih v hišo, kaj pokradla našima dvema mačkama iz skledice in ušla.

Včeraj zvečer se je mala mucika skrila v v posteljo našega hišnega mačkona. Zaprla sem vratca kletke in jo odnesla v svojo sobo, ji nastavila pesek, hrano in vodo in zjutraj odšla v službo. Zdaj popoldne in zvečer sem skoz v svoji sobi z njo. Mucika se skriva pod posteljo, pod mizo, povsod. Radiator sem dala na hladno, saj je vajena hudega mraza. Enkrat je že kakala in dvakrat lulala v pesek. Ko sem za pol ure legla, me je ves čas opazovala s kavča. Boji se me, čeprav jo s hrano zelo razvajam. Ne kaže panike, deluje prej trda. Zdaj, ko se je spet najedla, pa spi na kavču, očke se ji zapirajo kljub temu, da imam luč in TV na tiho, ampak rada bi, da bi ponoči spala, zato bo podnevi hrup okrog nje normalen.

Koliko dni bo trajalo, da jo bom lahko pobožala? In ji dala vsaj nekaj ljubezni, ki bi jo morala imet od mame, da se bo začela igrati, kot bi se s sestricami in bratci? Niti enkrat se ni igrala, čeprav ima igračke po tleh, niti se nikoli ni igrala zunaj v mrazu zadnje tedne, se je pa skuala pobožati ob sosedovo mačko, vedno je k njej pritekla prke dvorišča, a vedno jo je tisti maček, mačka, udarila, nagnala ali vanjo pihala. Hudo mi je gledat te strpljene utrujene očke, zdaj spi, ampak njeno čelo je nagubano, očke stisnjene. Tako je polna neizjokanega joka od vseh zadnjih tednov te njene hude osamljenosti na celem svetu!

Prosim, vztrajaj z njo, ne je zdaj spet spustiti na mraz, ker ne bo preživela. Nekaj dni bo hudo, a ker je majhna, se bo hitreje udomačila kot če bi bila odrasla.

Morda jo poskusiš nežno pobožat, ko spi, vendar ne vztrajaj, če odskoči. Daj ji kak priboljšek na konici prsta, da bo videla, da od tebe prihajajo dobre stvari. Predvsem pa ji daj čas, da se te navadi. Običajno so take zapuščene mačke kasneje zelo cartljive in ti vračajo ljubezen. Edini problem zna biti ta, če se ne bo razumela z domačimi mačkami. Zaenkrat jo imej ločeno od njih, potem pa jo postopoma poskusi približati drugim.

Z priboljški samo nekaj minut.

Odgovor na objavo uporabnika
mala mačka, 09.12.2021 ob 19:38

K nam se je zatekla ena mala mačka, stara okoli 4 do 5 mesecev. Prišla je spat v klet, zato sem ji nastavila plastični stol z mehkm ležiščem z deko. Nekaj noči zaporedoma ga je polulala, pa sem ji vsako jutro deko dala oprati in jo redno menjala z drugo deko. Smili se mi, kako je ves čas žalostna, ima žalostne očke. Podnevi se je skrivala, večkrat pa tekala po dvorišču za odraslimi sosednjimi mačkami, ali okrog naših dveh. Kruto je to, da so jo prav vsi napadali, pihali ali se v najboljšem primeru umikali, tudi starejši mačaki. Doma sicer poleg naših dveh že redno hranimo enega divjaka, pa je tud ta ne mara, vendar mu je vedno sledila. Sta tudi  skupaj kdaj prišla pri odprtih vratih v hišo, kaj pokradla našima dvema mačkama iz skledice in ušla.

Včeraj zvečer se je mala mucika skrila v v posteljo našega hišnega mačkona. Zaprla sem vratca kletke in jo odnesla v svojo sobo, ji nastavila pesek, hrano in vodo in zjutraj odšla v službo. Zdaj popoldne in zvečer sem skoz v svoji sobi z njo. Mucika se skriva pod posteljo, pod mizo, povsod. Radiator sem dala na hladno, saj je vajena hudega mraza. Enkrat je že kakala in dvakrat lulala v pesek. Ko sem za pol ure legla, me je ves čas opazovala s kavča. Boji se me, čeprav jo s hrano zelo razvajam. Ne kaže panike, deluje prej trda. Zdaj, ko se je spet najedla, pa spi na kavču, očke se ji zapirajo kljub temu, da imam luč in TV na tiho, ampak rada bi, da bi ponoči spala, zato bo podnevi hrup okrog nje normalen.

Koliko dni bo trajalo, da jo bom lahko pobožala? In ji dala vsaj nekaj ljubezni, ki bi jo morala imet od mame, da se bo začela igrati, kot bi se s sestricami in bratci? Niti enkrat se ni igrala, čeprav ima igračke po tleh, niti se nikoli ni igrala zunaj v mrazu zadnje tedne, se je pa skuala pobožati ob sosedovo mačko, vedno je k njej pritekla prke dvorišča, a vedno jo je tisti maček, mačka, udarila, nagnala ali vanjo pihala. Hudo mi je gledat te strpljene utrujene očke, zdaj spi, ampak njeno čelo je nagubano, očke stisnjene. Tako je polna neizjokanega joka od vseh zadnjih tednov te njene hude osamljenosti na celem svetu!

Take muce dolgo zavračajo pozornost. Vem, ker sem eno tako posvojil in po nekaj mesecih se ne loči od mene, skoz hodi za mano, spi pri meni, Moji mačji staroselci so se morali preselit v druge prostore.

Pri mojih dveh divjakih bratcu in sestrici je trajalo 14dni, da sem ju lahko pobožala, tako sta močno zapredla ob prvih dotikih.

Igrače brez človeka nič ne pripomorejo. Omisli si kakšno vrvico in jo vlači okoli nje da bo jo lovila. Nikar ne prehitevaj z dotiki.  Večja možnost za uspeh je če imaš mačko v hiši, da te spozna in vidi da nisi nevarnost.

Vredno je poskusiti tudi metodo znanega mačjeljubca J.Galaxy. Ko ujameš mačkin pogled počasi pomežikni z obema očesoma ? Vem, slišati je glupo… ampak deluje. Ko ti mačka vrne počasen pomežik to pomeni, da te odobrava.

Veliko potrpljenja in uspeha ti želim, iz zapisanega vidim da imaš srce na pravem mestu. ?

Glede tega pohvalno, sej bo v parih dneh. Edino ne razumem, ko ste omenila “kletko” od svojega mačka. A to mačke (ali tisti,ki pse) v stanovanju zapirate v kletke? Grozno…!!! Zakaj je to potrebno? Ne razumem. V takšnem primeru, če jo mislite zapirat v kletko ji bo boljše, da jo spustite ven.

Pocasi bo prisla k tebi, najprej te bo opazovala od dalec, potem pa vse blizje in blizje, na koncu bo v narocju.

To, da se je polulala in pokakala v pesek je dobro, torej nima tezav s cistoco.

Jedla je, pila je, nima tezav s psiho in ni bolna.

Radiator bi jaz vklopila, naj bo zoplo, toplota je vsem prijetna sploh mackam

Si jo sploh uspela prijeti? Niti v kosari ne, ko si jo zaprla?

Mogoce podkusis s hrano, priboljskom, da ji ponudis in da ona pride k tebi. Scasoma se bo drgnila ob tvohe noge in potem jo poslusis pobozat, nezno, z obcutkom, nic vsiljivega, da spozna, da je tvoj dotik prijeten.

Ko bo suverena v sobi in se te popolnoma navadi, lahko pustis vrata sobe odprta, da razisce ostale prostore, ampak posteljo, hrano in wc ji se en cas pusti v sobi, naj bo to njena baza.

Glede igrac, se bos morala igrati z njo, zogice ji mevi, zavezi kaj na vrvico in jo izzovi v igro, z igro se macki totalno prikupis.

Racunaj, da ponoci ne bo spala se en cas, bo pa zato podnevi veckrat kar onemoglo dol padla in zadremala, to je majhen mucek, mora noret in mora spat veckrat na dan. Nasa je zacela ponoci spati nekje po letu in pol,pa se vedno ne prespi cele noci, ceprav je cez dan ful aktivna.

Bila je precej mlajsa od tvoje, prav tako z ulice, cisto prestrasena in shirana, par dni je bila v sobi, da se je navadila, pa smo pustili vrata odprta in v manj kot tednu je bilo celo stanovanje njen playground :))

Prve dni, ko si jo hotel prijeti, je pihala ko tavelika macka, ampak ko si jo vzel v narocje in nezno stisnil k sebi, je pa tudi zapredla kot velika macka. Kepica mala ni imela niti pol kile, dobrih 300g, samo pihat in prest je pa znala glasno, na polno :))

Skratka, bodi nezna in nameni ji ful pozornosti, bo hitro cisto domaca mucka. Nasa je zdaj skoz z nami, ni sans, da ostane v drugem prostoru, tudi ce zaspi, se zdrami in pride za tabo v drug prostor.

Brw, 09.12.2021 ob 21:24
    Glede tega pohvalno, sej bo v parih dneh. Edino ne razumem, ko ste omenila “kletko” od svojega mačka. A to mačke (ali tisti,ki pse) v stanovanju zapirate v kletke? Grozno…!!! Zakaj je to potrebno? Ne razumem. V takšnem primeru, če jo mislite zapirat v kletko ji bo boljše, da jo spustite ven.

Nasa sicer ne in mi je zal, da ji nismo pustili kletko, da bi spala v njej.

Drugace pa marsikdo tisto prenosno kletko za male zivali uporablja kot ‘posteljo’ in macke jo imajo rade, gredo not in imajo mir in spijo. Vratca so seveda skoz odprta.

Spijo v kletkah, 09.12.2021 ob 21:39

Nasa sicer ne in mi je zal, da ji nismo pustili kletko, da bi spala v njej.

Drugace pa marsikdo tisto prenosno kletko za male zivali uporablja kot ‘posteljo’ in macke jo imajo rade, gredo not in imajo mir in spijo. Vratca so seveda skoz odprta.

Ok, hvala za pojasnilo. Če so vratca odprta je seveda v redu. Kruto se mi zdi, če bi jih zapirali v kletke. Ne bi bilo dosti boljše od psov v boksih ali verigah 24/7.

To, da lula in kaka v pesek je že ogromno.  S tem ti je povedala, da ti želi ugoditi.

Ko sem jaz udomačevala enega mucka, je trajalo dva meseca. Potem je postal moja senca.

Pusti jo, ne je poskušat pobožat.  Če bo zelo, zelo umirjena, ko bo jedla kaj res dobrega, jo sicer poskusi pobožat po hrbtu in če se bo toliko ustrašila, da pobegne, jo pusti pri miru še kak teden ali dva.

Medtem ko je, se samo usedi v njeno bližino.

Edino ne razumem zakaj si radijator zaprla.

Macke ljubijo toploto.

In ta premrazena revica jo rabi.

Poskrbi da ko bo fejst lacna da si das na prst da polize.in tak parkrat pol ji pa das skledcko da umiru poje.

Pa se kok se ti bo smilila ko jo bojo vsi macki podil pa kloftal. Ona bo pa kr za njimi lezla.

Jz sem bla zlo huda na tastaro macko in na tamalo ko se je v njo zaletavala.tko da obe vesta kaj ne smeta.

Seveda se tamali ne da dopovedat da jo bo tastara sklofala,kar jo je ze. Pa gre en krog pa se potleh valja pred tastaro in se kao neki igra.

Stara jo pa gleda ko da ni cist cista.

to da si jo, 09.12.2021 ob 22:21

To, da lula in kaka v pesek je že ogromno.  S tem ti je povedala, da ti želi ugoditi.

Ko sem jaz udomačevala enega mucka, je trajalo dva meseca. Potem je postal moja senca.

Pusti jo, ne je poskušat pobožat.  Če bo zelo, zelo umirjena, ko bo jedla kaj res dobrega, jo sicer poskusi pobožat po hrbtu in če se bo toliko ustrašila, da pobegne, jo pusti pri miru še kak teden ali dva.

Medtem ko je, se samo usedi v njeno bližino.

Tole s hrano je v bistvu dobra ideja za zblizevanje.

Macke baje gledajo, ko jes, ker te kao varujejo. Ce jo gledas, ko je, potem ima obcutek, da jo varujes.

Nasa se vesno nalima zraven, ko kdo kaj je in gleda, fehta samo, ce jes kruh, ostalo ji ne disi, gleda pa.

Ne rini vanjo in je ne stiskaj v kot. Hrani jo iz roke, da se te navadi. Ko bo pripravljena na tvoje dotike, ti bo sama pokazala. Lepo pocasi in bo vse v redu, zdaj je se v stresu zaradi menjave okolja.

Pa prizgi ji radiator in ji zraven pomakni posteljico.

Ahhh, kruto mačje živlenje.

Lahko ti rečem samo svaka čast. Zelo lepo si opisala situacijo iz njihovega živlenja.

Druge mačke jo neusmiljeno zavračajo, divjak pa jo kljub temu, da je ne mara tolerira in jo pusti ob sebi ker čuti, da je v isti bedi kot on. Da nimata iste sreče, kot hišne mačke.

Lepo, da si pozorna do teh dveh revčkov, ki morda nimata nobenega razen tebe.

Mačke so kot ljudje, le da niso na isti stopnji zavedanja in razumevanja(inteligence) kot smo mi. To, da so kot ljudje pa se lahko opazi iz njihovih odnosov in čustvovanja.

Ti to znaš opaziti. Čustveno plehki in površinski ljudje tega ne morejo opaziti.

Lahko, da bo ta mucka vedno bolj trda in ji ne bo do crklanja. Ker ima do neke mere že izdelano svojo osebnost. Včasih so mačke celo svoje živlenje hladne do svojih lastnikov, na stara leta pred smrtjo, ko ratajo bolj neubogljene pa se spremenijo in pokažejo do lastnikov nežnost in naklonjenost, ki jo prej niso zmogle pokazati ali pa je niso znale pokazati. To zna biti zelo ganljivo. In nato odidejo.

Si jo dala sterilizirat? In ostale svoje mačke?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close