Skuhati in speči vnaprej, za soboto
Hojla!
Sploh ne vem kako naj se tega lotim. Dajte mi prosim pomagati!
Kaj lahko začnem kuhati in peči že danes, da bi bilo še dobro za pogostitev v soboto zvečer in nedeljo?
Naj malo pojasnim ozadje. V nedeljo imamo družinsko praznovanje na našem vikendu na morju, ki je 500 km oddajen od tam, kjer smo zdaj. Tja bom prispela v soboto, prav tako tudi vseh 20 povabljenih. V nedeljo bomo imeli kosilo v gostilni, a v soboto bi jih zvečer rada pogostila kar doma. Najlažje bi bilo narezati malo sira, šunke, opreti konzervo s kumaricami in škatlo s piškoti, a moram priznati, da sem precej zagrizen nasprotnik narezkov in se za svoje goste ponavadi bolj potrudim. A tukaj ne bo časa kuhati in moram stvari imeti že s sabo. Saj mi drugače kuhanje kar gre a nisem imela še prilike kuhati za vnaprej (kar sem pripravila, smo še isti dan pomalicali).
A mi lahko svetujete, kaj bi se dalo pripraviti že v času tega tedna (lahko vsak dan kaj, zadnji dan kuhe v petek), da bodo jedi, peciva itd. še dovolj sveža? Bom zelo vesela vsakega nasveta!
Jaz bi si pomagala tudi z zamrzovalnikom in potem bo do sobote vse sveze ostalo.
Osebno bi naredila pitulice – recimo dve razlicni vrsti. Mogoce jih potem lahko kje pogrejes. Sicer so dobre tudi hladne.
Prsut bi naj tudi ne manjkal, kaksen dober namaz, ki ga naredis v petek zvecer, rizeva solata, ki je naslednji dan se boljsa, ko se vse prepoji.
Dober domac kruh ali pogaca s kaksnim zeliscem za k prsutu. Lahko speces prej in das v zamrz., v soboto zjutraj ga vzames ven. Sicer pa svez dober kruh ( olivni, zeliscni dobis tudi na obali).
A zar imas? Ce da, si pomagas s tem in speces bucke, jajcevce in v marinado.
Pecivo? Mogoce biskvit s sadjem. Speces prej, oblozis kasneje…ali namazes s kremo.
To je samo nekaj hitrih ( res osebnih) idej. Bodo se druge dodale. Lp
Ja, pitulice so zakon za kaj takega. Zadnjič sem na forumu brala, da jih je ena delala samo iz dveh plasti Pečjakovega testa. Sem sama tudi v soboto tako naredila, pa so nam bile še bolj všeč, ker so manjše.
Mogoče še kakšen tunin namaz. Jaz ga naredim tako, da pretlačim z vilico dve konzervi tunine, dodam tri žlice kisle smetane in dve žlici majoneze, popopram, dodam peteršilj in drobno nasekljano čebulo ali por. Na koncu pa še konzervo koruznih zrn. Drugi dan je še boljše, ker se okusi prepojijo.
Za sladico pa morda gibanico, se jo malo poje, ker je nasitna. Pa počaka nekaj dni v hladilniku. Meni so všeč pite s sadjem na vrhu, samo drugi dan niso več tako dobre.
LP
Hej Babi, super – ti me zmeraj rešiš! Sicer sem pozabila povdariti, da je kuhinja na vikendu bolj “kavbojska” (mislim, da je pečica zdaj zares odpovedala sodelovanje…).
Ja, pitulice so definitivno vkjučene v meni, če so dobre tudi pogrete. Ob omenjaju bučk (ki jih imam zelo rada) sem se spomnila, da lahko spečem tudi paprike.
Katera zelišča za v kruh so ti najbolj ljuba?
A imaš recept za dobro riževo solato, morda tudi za kakšen namaz?
Lep dan.
Mrzlo pečenko, štefani pečenko (vse to narediš doma, narežeš na morju),
pršut, dober sir (Luka recimo, ki je odličen in pravkar v akciji v Merkatorju), potem polnjeno francosko štruco tudi že večer prej, narežeš na cilju.
Šopsko solato narediš na cilju; za sladko doma spečeš potico (mandljevo, čokoladno) ali pa marmorni kolač – zamrzneš in pred odhodom vzameš iz skrinje in narežeš pred zabavo. Možnosti je nešteto zlasti, če imaš skrinjo.
Dobro zabavo.
Sladica, ki ostane dolgo sveža so tudi bajadere, recept je tudi že nekje na forumu.
Jaz riževo solato ponavadi delam tako, da v kuhan riž zamešam iz konzerve, rdeči fižol, rjavi fižol in koruzo, belo čebulo, naredim z olivnim oljem in balzamičnim kisom, dobro, pa še lepo barvito.
Dobra je tudi makaronova – med odcejene makarone zamešaš grah, korenček, por in še kaj po želji, to lahko preliješ z majonezinim ali jogurtovim prelivom, da es bolj razlikuje od riževe,
lp
Riževa solata je super. Jaz jo delam pa takole:
Skuhan ohlajen riž, notri naribam sveže korenje, dodam koruzo, grah (kar imam pri roki), narežem na kocke različne barve paprike, narezane kisle kumarice.
Eni kisli smetani primešam kis od kumaric (lahko daš tudi majonezo, mi imamo raje smetano) in vse potresem čez riž. Zmeša. Drugi ali tretji dan je še bolje.
Dobra je tudi kus-kusova solata:
Setavine:
25 dag kuskusa
2 žl. oljčnega olja
4 dcl vode za kuhanje
15 dag pora
20dag svežih kumar
15 dag rdeče paprike
10 dag svežega korenja
2 žl. majanoze (lahko zamenjaš z mešanico kisle smetane zmešane z senfom)
2 dcl jogurta
1 dcl belega vina
1 dcl kisle smetane
sol
bazilika
črni poper
peteršilj
žl. grobo mletega česna
Priprava:
Kuskus skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali 2 žlici olja. Ko zavre, ga odkrijemo in odstavimo. Počakamo tri minute, odlijemo in stresemo v drugo posodo, da se ohladi.
Por narežemo na kolobarje, kumare in papriko na kocke, korenje pa na rezance.
Zelenjavo posolimo, prelijemo z vinom, jogurtom, kislo smetano in majonezo ter dobro premešamo. Dodamo peteršilj, baziliko in česen. Vse skupaj stresemo h kuskusu. Narahlo premešamo in ponudimo na solatnem listu.
Če imaš možnost kuhanja, lahko na hitro spaniraš kakšne (zmrznjene) rakove klešče (ribice, piščanca, … ) in jih serviraš na kruhku, katerega namažeš s tatarsko omako – zraven daš na kose narezano limono.
Kate je ze pridno napisala. Moja rizeva solata se nekoliko razlikuje; recept je italijanski.
Sestavine: res dober riz ( Basmati, jasminov ali tisti, ki ima vmes tudi crna zrnca divjega riza) – ze to da jedi pravi okus
zelenjava – Etine
majhne kisle kumarce
male vlozene cebulice
olive, kapre
tuna
pecen ali kuhan prsut
fakultativno dobra salama, kuhane hrenovke ( jaz jih ne dam)
dve do tri vrste sira
petersilj, oljke, kapre, rdece redkvice za okrasitev
olivno olje, balzamicni kis, sol, poper po potrebi
Korenja, graha ne dajem, ker mi je presladko; sicer v receptu niso niti omenjene. Vcasih dam malo rdece paprike, se raje popeceno ( olupljeno) kot surovo.
Riz skuham v osoljeni vodi z dodatkom malo kurkume ( ni pa nujno); tako postane nekoliko rumenkast in aroma mi je vsec. Kuhan naj bo res “al dente”. Ga odcedim v globokem cedilu in takoj preplaknem s hladno vodo.
Prelozim v porcelanasto vecjo posodo in takoj prelijem z olivnim oljem ter rahlo premesam. Zdaj to lahko pustis, ce nimas casa ali pa takoj nadaljujes.
Postopoma dodajam vse sestavine. Cebulice in kumarce narezem, olive rzkoscicim in tudi narezem na kolobarcke ali kako drugace, kapre pustim cele. Eden od sirov je parmezan, drugi emental, lahko je se kaksen ovcji –
pomembno je, da so siri starani, da ne spackajo riza, kot bi lahko naredila sicer zelo dobra feta. prav zaradi tega ne dodajam ne gorcice, ne majoneze, da so rizki lepo svetli. mesnine in sir narezem na kocke( ne tanke rezinice).
Dolijem kis, postopoma ( poskusaj, da ne bo prekislo), nekaj kisa tudi od kumarc in cebulic ( posebna aroma). Dodas po potrebi se olje, dosolis in popopras ( jaz bolj z grobo mletim ali strtim poprom).
Sproti rahlo mesas. Naredis lep hribcek, ki ga okrasis izmenicno z zgoraj nastetim; narezes, kot ti je vsec. Das cez noc v hladilnik in naslednji dan pokusis. Ce se ti zdi, da je malo presuho ( riz cez noc vpija), dodas se malo olja.
Tako, ti bos naredila tako, kot bo tebi vsec. Podobno naredis lahko solato iz testenin.
Da ne pozabim: zelo dober je tudi tisti Uncle Bens riz , ki se ga kuha v vrecki. Se garantirano ne razkuha in je za solate zelo primeren.
Kolicin nisem napisala; znasla se bos sama, glede na kolicino riza. Najveckrat dam 2 vecji konzervi tune. Bos videla, ce se bos odlocila.
To ni tezka jed; vlece in nasiti. jaz dam poleti zraven se polovice izdolbljenega paradiznika, napolnjene s pretlaceno tuno, kuhanega rumenjaka, oliv, kaper, gorcice in malo majoneze. je tudi dobro.
Namaz? Ker sem skutar, imam rada liptavski sir. Dober je tudi “kaviar revnih”. Popeceni jajcevci, zmiksani s petersiljem in cesnom in dodatkom olja, zacimb …. jaz sem tudi ze pozabila dodati olje, pa je bilo dobro.
Cel jajcevec sicer pecem eno uro v pecici, olupim in zmehcano meso zmiksam. Podobno je tudi s popecenimi rezinami.
Ce imate zar, lahko popecete majhne rezine kruha in cez ta namaz.
Zelisca? Rada imam drobnjak, baziliko,rozmarin, zajbelj; sem jedla tudi kruh z divjimi spargeljni. Cebulni ali cesnov kruh je tudi njami. Narezem tudi zelene mlade listice. Moras pa dozirati primerno, zlasti pri zajblju. Ce bos res pekla, potem naredi manjse hlebcke in v vsakega umesi drugo zel.
Ko das na mizo, prevezes z lepo naravno ali obarvano rafijo in na vrh das sopek zelisc.
Joj, me prav jezi, da ne dela iskalnik. Vse to je bilo ze napisano. Upam, da pri solati cesa nisem pozabila…pa napake spreglej; ne grem vec brati:)
Upam, da imas kaksno pomoc:)
Pridno delaj in potem se zelo uzivaj:))) Babi
Forum je zaprt za komentiranje.