Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Škrlatinka – GROZA?

Škrlatinka – GROZA?

Pri nas imamo škrlatinko. Začelo se je z vročino, nato čiso malo bledega izpuščaja po trbuhu, zdravnica je rekla, da je vneto tudi grlo. Nima malinovega jezika. Otrok je sedaj brez vročine, normalno živahen, skratka meni se ne zdi nič hudega. Prejema pa antibiotik.
Tisto kar me najbolj preseneča in straši pa je, da se nas vsi tako bojijo, nihče, tudi odrasli se ne upajo k nam, pravijo, da je to grozna bolezen, da ima hude poosledice za otroka, pa da nas ne vem kaj še čaka, da se bo otroku lupila koža in ne vam kaj še vse.
Prosim za izkušnje, ali je vedno tako hudo, kot opisujejo? Kakšne so vaše izkušnje?
Stare poste in članke na to temo sem že prebrala.

L. P. Aja.

ma folk sploh ni osveščen.ko sem jaz povedala za škrlatinko so mi vsi morili,če je to kot ošpice,norice itd.mislim halo??to je pač angina,ki jo prenaša B stafilokok A (tako se imenuje za tiste,ki ne vedo).brez panike.jemlje antibiotike,čez 3 dni ni več kužen.pike ima lahko še par dni.pa ponavadi se roke od prstov do zapestja rahlo oluščijo-ne vsem.by

ni tako groznokot ti govorijo.Ni dolgo tega ,kar smo jo preboleli.Res pusti posledice na ledvicah čebolezen ni ni zdravljena oz.zanemarjena drugače pa ne.Tako nam je rekla naša pediatrinja.Koža pa se res lušči ampak tako čisto na drobno tako da nio tako grozno.in le korajžno.

Hvala obema, sem kar pomirjena. Še to, koliko časa mora biti otrok doma, na pregled sva naročeni v torek (pri zdravniku sva bili v petek). Jaz sem namreč ostala doma, v službi so že živčni.(punčka je stara 4 leta in pol)

L. P. Aja

naj bi bil doma 10 dni

V hudih primerih se luščijo podplati in notranje sluznice. To pa je grozno.

Dobro pa je da ni tako nalezljiva.

Pri nas je dobil antibiotik tudi enoletnik. Izteklo se je dobro.

Škrlatinko je pred kratkim imel sosedov skroaj 3-letnik in ni bilo hudo. Najprej je imel vročino, potem izpuščaj, ampak takoj ko je začel jemati antibiotik, se je stvar umirila. Doma je bil osem dni, se mi zdi. Antibiotik sta preventivno dobila tudi 4,5 letna sestrica in dvomesečni vratec in pri njiju bolezen ni izbruhnila, prav tako ne pri starših ali pri nas, pa smo kar precej bili v stiku z njimi. Mislim, da če si hčerko peljala k zdravniku, ki je predpisal ustrezno zdravljenje in njegova navodila zdaj upoštevate, ne bi smelo biti težav.

Naša jo je imela ko je bila stara 3,5 leta,in vanm povem da ni bilo prav nič luštno,vročina 40,izpuščaji na obrazu…no potem smo morali še na preventivni pregled srčka ,ki je pokazal da je posledica škrlatinke šum na srcu.Tako taka je moja izkušnja.Je pa sedaj stara 10 let in brez šuma!!!

mi smo jo preboleli pri 22 meseceih / pred 1 mesecem in je zdravnica sploh ni prepoznala. tudi antibiotika nisem dala, le na 1 teraapijo in kontrolo na bioresonanco sem ga peljala, da je preverila, da jo je res prebolel in se ni potuhnila.

Pri našemu fantiču je kar grdo potekalo:(( Meni se je zelo smilil zaradi res visoke vročine. Na pogled grozne pa so bile luščeče dlani in podplatki.
Vendar kmalu po jemanju antibiotika otrok (zdi se mi da po 24-ih urah) ni več kužen za okolico (bratci, sestrice – za vrtičkarje itak ne saj je bil doma). Nujno pa mora antibiotik jemati predpisano število dni da ne ostanejo posledice na srčku in ledvičkah.

Mi smo jo imeli pred enim mesecem (4 in 2 letnika), pa razen vročine prvi dan in malo izpuščajev ni bilo hudega.Pri zdravniku so rekli, naj zaradi srca počivata, to pa je bilo najhuje doseči, saj sta bila polna energije kot običajno. Doma pa smo bili 10 dni, baje je zaradi jemanja antibiotikov obvezno.

Luščenja tudi ni bilo.

Punce, zlate ste. Hvala.

L.P. Aja

ZA PLOMBICO- SICER PA GRE VERJETNO ZA LAPSUS

Škrlatinko povzroča beta hemolitični streptokok skupine A, ki smo ga že omenjali kot povzročitelja angine. Beta hemolitični streptokoki skupine A tvorijo številne različne toksine in encime. Škrlatinko povzročajo tisti sevi te bakterije, ki tvorijo eritrogeni ali pirogeni toksin, ta je namreč odgovoren za nastanek izpuščaja.

STREPTOKOK IN NE STAFILOKOK

KAJ JE STAFILOKOK?

Stafilokok je klica – bakterija, ki je s prostim očesom ne vidimo. Poznamo jih veliko vrst. Mnoge med njimi (koagulaza pozitivni stafilokoki) so za človeka nevarne, ker lahko povzročijo bolezen. Pri človeku lahko povzročijo vnetja kože, ki so podobna ekcemu, gnojna vnetja kože, vnetja oči, pljučnico, vnetje pokostne mrene in drugo. Nekateri stafilokoki pa proizvajajo strupnine, ki povzročijo zastrupitev s hrano.

KJE GA NAJDEMO?

Najpogosteje se zadržuje v nosni in žrelni sluznici, v večini primerov ne povzroča nobenih težav. Zelo pogosto živi tudi na koži. Tudi tu običajno ne povzroča bolezenskih sprememb, lahko pa povzroča gnojno vnetje kože. Osebe, ki imajo klico in so brez bolezenskih znakov, imenujemo klicenosci. Po dosedanjih podatkih je takih ljudi v posameznih okoljih tudi do 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.

SREČNO

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close