Skrb za dojencke
Sem mamica 3mesecne puncke. Ker zelim vse najboljse zanjo, se ob vsakem njenem “cudnem” gibanju ali obnasanju zaradi nekega strahu ki mi ga v vecji meri naprtijo ljudje okoli mene, obrnem na internet, na razne forume itd. Seveda na teh forumih potem najdem razne informacije kako je vse slabo in vse pusca posledice in da mora otrok v razvojno ambulanto na fizioterapijo itd.
Zanima me vase mnenje o tem, kako to, da je v danasnjem casu toliko nekih pravil, kako ravnati z otrokom, kaj ne sme poceti, kaj morak kako mora itd. V generacijah pred nami pa tega ni bilo in je bilo vse lepo in prav.
Prvo kar se moraš zavedt je, da so forumi anonimni. Tudi če se je potrebno vpisati, kako veš da sem jaz resnično Micka Novakova iz Svinjskega dola, ki si je odprla gmail s takim imenom? :))
Za vzdevki se skrivajo anonimneži, od dejansko skrbnih mamic, do -bodimo pošteni- rahlo “čudaških” mamic, samskih brez otrok in izkušenj do ljudi ki jim je preprosto dolgčas in si krajšajo dneve tako, da zabijajo čas na forumih in zaje*avajo ljudi. Tako pač je. Verjemi, dejanskih strokovnjakov, pediatrov in podobno na forumih ni. Imajo v življenju kaj pametnejšega početi.
In zdaj pomisli; bi v ressničnem življenju sprejela nasvet vsakega neznanca, ki bi ga srečala na cesti? Od prodajalke, mamice dvanajstih otrok, zdravnika, zapitega vaškega čudaka? Bi sploh o vseh njihovih mnenjih resno razmišljala? Na internetu pa počneš natanko to 🙂
Poslušaj sebe, svoj instinkt, svojo mamo in taščo (obe z rezervo, poslušaj ju pa vseeno – imata izkušnje) ter otrokovega pediatra.
Temu se reče zdrava pamet.
Laki123, 10.12.2021 ob 09:24
Sem mamica 3mesecne puncke. Ker zelim vse najboljse zanjo, se ob vsakem njenem “cudnem” gibanju ali obnasanju zaradi nekega strahu ki mi ga v vecji meri naprtijo ljudje okoli mene, obrnem na internet, na razne forume itd. Seveda na teh forumih potem najdem razne informacije kako je vse slabo in vse pusca posledice in da mora otrok v razvojno ambulanto na fizioterapijo itd.
Zanima me vase mnenje o tem, kako to, da je v danasnjem casu toliko nekih pravil, kako ravnati z otrokom, kaj ne sme poceti, kaj morak kako mora itd. V generacijah pred nami pa tega ni bilo in je bilo vse lepo in prav.
Seveda! Ustrahujejo nas na vsakem koraku – pravila, odloki, predpisi, kazni, sankcije, motnje.
Pa takoj k zdravniku, da ti da kemijo, da uničiš mlado življenje že na začetku, da ga discipliniras po novem svetovnem redu, da ne bo zadihal prehitro svoje svobodice.
Ne pusti se ustrahovat! Ravnaj se po svoji ženski intuiciji in opazuj otroka. Pa ne hodi k zdravniku z njim, če si ravno ne zlomi prsta ali roke, bog ne daj!
Ne pusti, da ti sistem vzgaja otroka – sama si njegova glavna vzgojiteljica, prav vse je odvisno od tebe. Glavo gor!
..to sm se js tud vprašala večkrat..če otrok napreduje po neki “lastni” krivulji, ki je še nekje v krogu “normale”, je to zame ok.. vsa ta pravila in rangiranje so odveč! Mogoč zato, da imajo eni delo?.. Tud brošure priporočil, npr. prehrana, se iz leta v leto spreminjajo.. pč dojenčki so vsak svoj individum ne generičn proizvod, kopije drug drugega.. pr napredku so vedno prednosti in slabosti..
Asena V., 10.12.2021 ob 09:36
Seveda! Ustrahujejo nas na vsakem koraku – pravila, odloki, predpisi, kazni, sankcije, motnje.
Pa takoj k zdravniku, da ti da kemijo, da uničiš mlado življenje že na začetku, da ga discipliniras po novem svetovnem redu, da ne bo zadihal prehitro svoje svobodice.
Ne pusti se ustrahovat! Ravnaj se po svoji ženski intuiciji in opazuj otroka. Pa ne hodi k zdravniku z njim, če si ravno ne zlomi prsta ali roke, bog ne daj!
Ne pusti, da ti sistem vzgaja otroka – sama si njegova glavna vzgojiteljica, prav vse je odvisno od tebe. Glavo gor!
Avtorica, ti postaja jasno, kaj ti je hotel/a “takole ti povem” povedat o anonimnih čudakih na forumih? 🙂
Verjetno ste mlade mamice zdaj še bolj zasipane z vsemi nasveti. Internet je spremenil svet. Vedno pa je bilo vtikanje drugih v naša življenja prisotno. Se še spomnem, ko sem svojega sina peljala po Rožni, prva soseda mi je govorila preveč je oblečen, druga daj mu kapico gor. Pediater je želel, da mu levo roko, ki jo je bolj uporabljal, privežem na hrbet, da o kolkih ne govorim, res se vse spreminja kot pravi Frog in poslušaj nasvet o lastnem instinktu in zdravi pameti.
Če pride do resnega problema, vedno prosi še za drugo mnenje. Vedno. Moja hči bi imela operacijo pod narkozo pri sedmih mesecih, predvidoma bi ostali tri dni v bolnišnici, kjer bi ji narkoza, zaradi prirojene napake, lahko pustila resne posledice. Mož je vztrajal, da jo peljeva v Ljubljano na še en posvet, kjer pa izvema, da ta problem rešujejo ambulantno in hitro. Zaupala sva slednjim v uri je bilo vse končano in zelo dober rezultat.
Glede handlinga imamo drugačno mnenje – s pravilnim hendlingom otroku daš najbolišo podlago za nadaljni fizični razvoj. Ja, nas so nosili pokonci, nas posedali z blazinami, učili hoditi… zdaj pa smo vsi žgoljavi in nerodni, s težavami s hrbtenico, ploskimi stopali, nepravilno držo… otrok bo že tako preveč presedel, se premalo gibal, vsaj v prvem letu mu privošči optimalen razvoj. Zelo dobra pedofiziatrinja, ki pride na dom in ti pokaže kako rokovati z dojenčkom je špela gorenc jazbec. Moj je bil malo hipotoničen, shodil je šele pri 18m (brez učenja!), a je danes zelo agilen 6-letnik. Lej, s pravilnim rokovanjem ne moreš škoditi (kot recimo s kakimi zdravili), lahko samo koristiš otroku. Tako da se splača malo potruditi.
Lej, handling je ok in smiseln. Kar pa zadeva tvoj zadnji stavek
“V generacijah pred nami pa tega ni bilo in je bilo vse lepo in prav.”
pa ni res. Ne veš, ali je bilo ali ni bilo, dostikrat tudi ne. S tem nočem rečt, da poslušaj vse na netu (no … hehe … ene nas tlele le daj :-)), ampak marsikaj je danes drugače, ker pač vemo več. Če te skrbi, da je kaj narobe, omeni pediatrinji.
Moj komentar se je nanašal na tole sporočilo, pa žal ne pokaže citata. To je ustrahovanje!!!
micika356, 06.01.2022 ob 09:18
Moj komentar se je nanašal na tole sporočilo, pa žal ne pokaže citata. To je ustrahovanje!!!
Mene kot mlade mame pa nihče ni nikoli ustrahoval, sem pa bežala stran od žensk, ki so mi svetovale, naj delujem po intuiciji. Če sem bila v dvomih, sem zato raje poiskala mnenje pediatra.
Velika je razlika med generacijami pred nami in sodobnim starševstvom. Generacije pred nami niso imele otrok po cele dneve v avtu, vozicku, stolcku, gugalniku in v narocju. Na tla se je dala dekica in otroka gor, ker ga mama enostavni ni mogla cele dneve nosit in vozit okrog, kot to pocnemo danes. Na tleh je bil otrok varen, ni imel kam pasti, je kobacal, se prevracal in razvijal po svoje. Danes jih tlacimo v razne gugalnice in nosilke, kjer dojencek visi na medenici, v stolckih, vozickih so prikovani v en polozaj…otroci so bili tudi veliko bosi, danes so stlačeni v ortopedske neudobne trde čevlje in copate….res ni smiselno primerjati vcasih in danes….danes je nedopustno da je otrok bos in kobaca po tleh, take mame ki to pocnemo nas bolj kot ne gledajo postrani…
Razlika, 06.01.2022 ob 10:34
Velika je razlika med generacijami pred nami in sodobnim starševstvom. Generacije pred nami niso imele otrok po cele dneve v avtu, vozicku, stolcku, gugalniku in v narocju. Na tla se je dala dekica in otroka gor, ker ga mama enostavni ni mogla cele dneve nosit in vozit okrog, kot to pocnemo danes. Na tleh je bil otrok varen, ni imel kam pasti, je kobacal, se prevracal in razvijal po svoje. Danes jih tlacimo v razne gugalnice in nosilke, kjer dojencek visi na medenici, v stolckih, vozickih so prikovani v en polozaj…otroci so bili tudi veliko bosi, danes so stlačeni v ortopedske neudobne trde čevlje in copate….res ni smiselno primerjati vcasih in danes….danes je nedopustno da je otrok bos in kobaca po tleh, take mame ki to pocnemo nas bolj kot ne gledajo postrani…
Ne drži. Včasih so bila tla mrzla in otrok niso dajali na tla. Imeli so jih v zibkah, posteljicah, vozičkih in stajicah. Danes pa stroka priporoča prav to, o čemer govoriš: da je otrok čim več na tleh, kjer se lahko prosto giba in kjer ni nevarnosti za padce. Večina mladih družin ima zato na tleh velike blazine, ki so namenjene prav temu.
No ja, zanikati neko trditev v celoti, v smislu “ne drzi in pika”, zveni tako, kot bi bili zraven v celi zgodovini odrascanja otrok, v vseh druzinah vseh slojev?moji starsi in stari starsi so bili vsi na deki in na tleh, vecinoma pod mizo?ali pa na deki ob njivi. Za zibke, koške in vozičke ni bilo sredstev. Sicer pa, stajica, posteljica ali košek je podobno kot na tleh, bistvo je da otrok ni nekam priklenjen cele dneve….ostalo pa se strinjam ja, ampak se mi zdi da se vedno je takih druzin z blazinami po tleh in dojencki na njih premalo, drugace razvojne ambulatne verjetno ne bi pokale po sivih ….
Razlika, 06.01.2022 ob 13:19
No ja, zanikati neko trditev v celoti, v smislu “ne drzi in pika”, zveni tako, kot bi bili zraven v celi zgodovini odrascanja otrok, v vseh druzinah vseh slojev?moji starsi in stari starsi so bili vsi na deki in na tleh, vecinoma pod mizo?ali pa na deki ob njivi. Za zibke, koške in vozičke ni bilo sredstev. Sicer pa, stajica, posteljica ali košek je podobno kot na tleh, bistvo je da otrok ni nekam priklenjen cele dneve….ostalo pa se strinjam ja, ampak se mi zdi da se vedno je takih druzin z blazinami po tleh in dojencki na njih premalo, drugace razvojne ambulatne verjetno ne bi pokale po sivih ….
Blazina na tleh in prosto gibanje otroka še ne reši vseh razvojnih težav. Pomemben je tudi pravilen handling in pri marsikateremu dojenčku tudi obisk razvojne ambulante. Te so polne zaradi tega, ker so pediatri danes na srečo veliko bolj pozorni na razvojne težave, zmanjšan tonus in podobno, kar lahko povzroči težave šele kasneje v otrokovem življenju.
Res je ja, vsega po malo je, in pa vsak otrok je svoj primer. Nekateri potrebujejo obravnavo zaradi prirojenih anomalij, drugi zaradi pridobljenih. Moj odgovor se je pa seveda nanasal na vprasanje avtorice, zakaj so bili vcasih otroci prepusceni sami sebi in so bili ok, tukaj je bilo mislim da bolj misljeno glede handlinga normalnega zdravega dojencka.
Super in zelo dobrodoslo pa je, da se danes temu posveca veliko vec pozornosti, da se veliko teh tezav resi v razvojnih, in s tem damo otroku boljse temelje za zivljenje….lp
Forum je zaprt za komentiranje.