Škorpijoni!!!!
Včeraj zvečer mi reče moj “POglej…”, in mi pokaže škorpijona, ki ga je ubil in ga je imel zavitega v papirnato brisačo. Hkrati mi pove, da je to že drugi v nekaj dneh, ampak da mi tistega zadnjič ni hotel pokazat.
Mene je seveda popadla panika. Sva kampista in sva v kampih doživela že marsikaj – na stotine škorpijonov, ampak tisti v Dalmaciji so taki črni, ta je bil pa tak svetlo rjav s precej dolgim repom. Mene je totalna groza, ker imava dveletnega otroka in kaj če…….
Najbolj pa me je seveda strah, da nisva te škorpijone prinesla v hišo s kakšnim sadjem, krompirjem ali čim podobnim (iz trgovine) in da so tile škorpijoni strupeni. Sploh mi ni jasno, ker škorpijona v LJubljani (okolici), namreč še nisem videla, razen seveda, če smo kakšnega crknjenega prinesli z morja v torbi, brisači….
Kaj naj naredim? Imamo sicer vse pošpricano z Biokilom, ker imamo itak cel kup ene golazni (pajkov, mravelj). Mraveljs mo se znebili, pajki še vedno veselo lezejo okoli in zgleda da na škorpijone sploh ne deluje.
Help!
Danes zjutraj, ko sem kuhala kavo sem ves čas gledala pod noge, da ne bi kak na mene zlezel. Groza me je za umret. Kaj če, kaj če….
Ojla!
Preveč se bojiš škorpijonov.
Res niso prijetni za pogledat, vendar premisli, kaj je najhujše, kar ti lahko storijo. Samo pičijo te lahko, da te boli malo bolj kot če bi te pičila čebela ali osa. Sploh pa niso smrtno nevarni kot jih prikazujejo v filmih.
Tudi škorpijon ne piči kar tako, ker mora skrbno gospodariti s svojimi zalogami strupa, če ga bo trošil kar tako, bo poginil od lakote. Zato piči samo v smrtni nevarnosti – če ga stisneš ali pohodiš – zlepa ne.
Drugače pa škorpijoni živijo v SLO, in običajno so taki rjavi, vendar so zelo redki. Kakšen biolog bi bil tvojega sporočila prav vesel.
Zdaj samo malo več previdnosti, če se pojavi še kakšen, vendar je verjetnost zelo zelo majhna. Morda ste jih res prinesli od kje zunaj, v kakšni piknik košari, morda iz toplejših delov slo. Pred leti je kolega tako nevede prinesel celega polha domov v kuhinjo.
Lp
pik škorpijona (našega, slovenskega) sploh ni tako hud. Mene je že užgal ko sem bila še otrok (ko sem v kleti tipala za stikalom, sem ga pritisnila), pa ni hudega. Malce mi je prst zatekel, malo je srbelo, drugega pa nič. sicer je moja nona škorijona vedno spravla v kakšno stekleničko in zalila s špiritom..tako je baje dobila “protistrup” s katerim se je mazala, če jo je kateri pičil. No, jaz sem preživela brez tega.
Jest sem jih vajena iz morja. Ko smo še delali hišo, smo jih non stop srečevali. Pač jih je ob morju več, še posedej med skalami. Nikdar se jih nisem bala, ker so razmeroma majhni in nenevarni. Ker smo tudi sicer ljubitelji živali, jih nikdar nismo pobijali, pač pa smo jih z metlo spravili na smetišnico in hop ven med skale. Je pa seveda neprijetno, če ti leze kje po postelji. Skratka, jest nebi delala panike, ker je tu v osrednji Sloveniji kljub vsemu prehladno za njih. Če ga srečaš, ga pač nekako spravi ven, čim dlje od hiše. Pobijanja ti ne želim svetovati, ker ne želim nagovarjati k pobijanju zaradi lastnega strahu, pred povsem neškodljivo živaljo. Da je bil svetle barve pa pomeni, da še ni uspel priti na sonce, oziroma, da je še razmeroma mlad. Svetlo rjavih- velikih škorpijonov pri nas ne boš našla, ker prebivajo v peščenem okolju (sipine, Sahara…). Sicer pa naj rečem le to, da sem tudi sama škorpijon in me tudi sicer ne mika pobijati svoje vrste! -:)))), malo za šalo, malo za res!
Pri nas pa imamo ogromno zelo velikih pajkov, še posebej v kakšnih temnih delih drvarnice, lope… Teh me je pa res groza, ker so prav ogabni. Pa pravijo, da so ti pajki znak zdravega okolja, tako da me vsaj to tolaži. Druga vrsta, se mi pa sprehaja po štriku za perilo in mi grejo prav na živce, ker jih potem vedno prinesem z cunjami tudi v stanovanje!
Zdaj ko berem tale post, mi je padlo na pamet, kaj vse lahko prinesemo s sabo (celo polha!!!). Kako pa naj pazimo? Teli škorpijoni in polhi niso strupeni ampak kaj če se ti “obesi” nekaj bolj neprijetnejšega in nevarnejšega? Sploh ker so otroci skoz na tleh in vedno najde kar ni potrebno?
Kako (bi) ve pazite/le?
Mi smo 20 kilometrov zahodno od Ljubljane in pri nas je res veliko škorpijonov.
So manjši, rjavi, neagresivni in nikoli ni še nikogar noben pičil.
Ravno zadnjič sem našla 2 v kopalnici, jih s papirjem frcnila v kozarec in prenesla ven na travo. Očitno sta zlezla v hišo, ko so bila odprta vrata. Ali pa smo jih prinesli z drvi.
Ps.
Moderatorji, kaj dela ta lasix nad mano še na tem forumu??
http://buylasixshop.com/ – Lasix
http://buyneurontine.com/ – Neurontine
Forum je zaprt za komentiranje.