škodljive maščobe
Pa sem jo našla, razpredelnico škodljivih maščob, namreč.Hotela sem pokomentirati že zadnjič, ko je Primož spraševal, katero margarino uporabljamo pri peki in kuhi, pa nisem imela v glavi vseh vrednosti. No, zdajle jo prilagam, če je slučajno katera firbčna. Predvsem sem bila pozorna na margarino in surovo maslo (čim višji faktor je, tem manj je živilo priporočljivo).
maščoba IŠM
indeks škodljivih maščob
repično olje 7
sončnično olje 10
koruzno olje 13
olivno olje 14
kisla smetana 14
sojino olje 15
bučno olje 16
arašidno olje 20
sladka smetana 27
delikatesna margarina 30
prekajena slanina 38
svinjska mast 54
surovo maslo 60
kokosova mast 91
lp
Modra
Modra
a lahko prosim še za pojasnilo, kaj pomenijo te stevilke. Ker brez legende sama tabela ni prav veliko uporabna in tudi pokomentira se tezko. Recimo surovo maslo je zelo visoko (nizko?!) na tvoji lestvici, pa vendar vem, da je ena redkih mascob, ki se lahko segreva in ne postane strupena.
Zato me zanima, ce lahko malo vec pojasnis ozadja lestvice.
Hvala ze sedaj
Neza
Hej!
Danes sem poslusala zelo zanimivo razlago zdravnika -strokovnjaka.
Nekatere zivalske mascobe so za zdrav razvoj mladega organizma priporocljive.Ne govorim o odraslih s problemi holesterola in pritiska…
Maslo(bogat vir vitaminov,ki so nujno potrebni,v surovi obliki),speh ali slanina zelo pomaga pubertetnicam ,ki jim izostaja menstruacija,mascoba pri prsutu (to,kar najraje odstranimo)deluje za cudovito presnovo po zauziti jedi kot najboljsi jogurt .Primerjava z zrezkom:ce nimas casa v miru pojesti kosila,pojej raje malo prsuta, ki te ne bo (prav zaradi tistega belega),otezil. Zrezek bos pa prebavljal 4 ure.
Smetana v naravni obliki(ne stepena in niti dodajana omakam);otrok naj bi jo dobil 2x na teden z medom.
Zakljucil je tako,da so zivalskim mascobam naredili veliko krivico. Lp
Sestavek govori o pomenu maščob v telesu. O tem, da dajejo energijo, pa da so koristne, kot pravi Babi, toda le, dokler pokrivajo do 30% celodnevnih energijskih potreb. Brez bojazni bi torej lahko pojedli 0,8 g maščob na kg telesne teže. Kajti nad to mejo tvegamo debelost, aterosklerozo, povišane vrednosti holesterola in druge bolezni. No, pa še to: če pa maščob primanjkuje, telo pogreša poleg esencialnih maščobnih kislin še vitamine A, D, E in K, kar v skrajnem primeru pripelje do anoreksije!
Indeks škodljivih maščob (IŠM) v živilih je ramerje, ki upošteva količino holesterola in količino nasičenih maščobnih kislin v živilu. Navedene vrednosti veljajo za 100 g maščobe. To pomeni, da ima v konkretnem primeru repično olje najmanjšo vsebnost škodljivih maščob, kokosova mast pa navišjo.
Tu torej ne teče beseda o fizikalnih ali kemijskih dogajanjih pri spremembi agregatnih stanj oz. toplotne obdelave, pač pa zgolj o osnovni vsebnosti IŠM.
Tole razpredelnico sem kar nekaj časa iskala zato, ker sama pri peki večkrat uporabljam margarino, kot pa maslo in me nekatere kuharske mojstrice nenehno opozarjajo, naj se že enkrat navadim na maslo, ki je mnogo manj škodljivo kot margarina.
Sicer je pa več o tem napisno v knjigi Marija Kodele in ostali: Prehrana.
lp
Modra
Modra, če smem samo pripomnit… Nasičene maščobe se res slabše presnavljajo v telesu kot nenasičene (dvojne vezi je so nekako bolj “nestabilne” in zato bolj “dovzetne” za “napad” raznih encimčkov). Se pa je tudi potrebno zavedat, da so nenasičene maščobe tudi pri segrevanju veliko bolj občutljive – lažje tvorijo škodljive radikale, perokside itd. Zato so za segrevanje vsekakor veliko bolj primerne maščobe, ki so v tej razpredelnici uvrščene med najbolj “škodljive”. Škodljivost in neškodljivost sta torej zelo relativna pojma…
No, vsekakor me čudi, da tega ta gospa (in ostali) ni napisala v svoji knjigi – še posebej če velja za strokovnjaka na svojem področju (predavateljica)…
Lp, mishika
zaostajanje menstruacije????
menstruacija se je pojavila šele z uživanjem kuhane hrane.Ženske je prej ko so jedle surovo hrano sploh niso imele.Tudi živali, ki jedo naravno , se pravi surovo hrano, je nimajo.Zdaj boste ene rekle, da jo imajo vaše kužike doma, ja-jo imajo, ker jim dajete kuhano hrano, ali pa brikete (ki so tudi kuhani).
NyahNeza, maca1 se najbrž opira na trditev ortodoksnih presnojedcev, ki pravijo natanko to, o čemer govori ona. Da namreč menstruacija po daljšem času presnojedstva preneha (ker se telo temeljito očisti nesnage), kajti čimmanj menstruacij ženska “doživi”, temboljše je zanjo.
Moram pa reči, da poznam dve presnojedki in obe (še) imata menstruacijo kljub dosledni presni prehrani.
Maca1, popravi me, prosim, če si mislila kaj drugega.
lp
Modra
Forum je zaprt za komentiranje.