Najdi forum

skeniranje slik

zdravo. skenirala sem nekaj slik in pojavlja se ena “težava”. skener kar po svoje priredi slike: ena pride npr. ful majhna-skenirana (par cm na ekranu, no malo več), kakšna druga pa večja; razvite so pa vse v istem formatu; npr. skeniram slike formata 9 krat 13 cm in na ekranu vsaka drugačne velikosti. a se da nastavit, da bi prišle vse enake in predvsem da bi bile čez cel ekran – tako, kot če bi si dal na računalnik slike iz digitalca? ker pojavlja se mi še en problem: npr. hočem dodati štampiljke (ko obdelujem sliko s photoimpactom) in se ne ujema s sliko, ker pride prevelika za sliko (štampiljka namreč). če bi bila tako velika na ekranu kot z digitalnega fotoaparat, bi bila npr. roža v normalni velikosti, tako pa je cvet (pri teh “malih slikah”) čez pol telesa … lp

Slike običajno na teh ‘domačih’ skenerčkih skeniramo pri resoluciji 300 DPI – to lahko nastaviš preden fotko skeniraš. Praviloma naj bi bile velikosti skeniranih slik na zaslonu enake – če si skenirala fotke istega formata. Lahko pa jim velikost ali resolucijo kasneje poenotiš z enim od programov za urejanje fotografij.

saj to mi je čudno, da so fotke istega formata prišle različno velike; pa še rada bi, da bi prišle čez cel ekran.

s katerim programom lahko to nastavim?

Mislim da je tu bolj vprašanje, s katerim programom si potem skenirane slike ogleduješ? Običajno je nekje možnost resize ali kaj podobnega.

____________________ dr.Wega Lep, postaven, pameten in skromen

v bistvu že ko dam preview predno jih skeniram, so skoraj vse majhne in tako tudi skenirane. shranim jih pod moj rač. v eno mapo – ravno tako majhne so tam, ko jih odpiram. od programov pa sem jih odprla v slikarju in v photoimpactu – ista pesem.

a se da v katerem od zgoraj omenjenih programov nastaviti resize? zoom znam nastavit, ampak ni to to; zoom ti poveča sliko samo začasno, jaz pa jo hočem za stalno

Napisal sem ti že, da za obdelavo fotk po skeniranju potrebuješ kakšen PhotoEditor, katerikoli… Z njim lahko spreminjaš velikost in resolucijo. Za pregledovanje pa si snemi Picaso.

a misliš ta photo editor, ki je pod ACD systems? a mi lahko daš kakšno navodilo? pisacoja pa si bom zloudala (zakaj pa ne morem pregledovat fotk kar z acd-jem ali pa kar tako, da kliknem mapo na rač., v kateri imam shranjene slike – brez programa?). lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close