škarpina
Lotila sem se priprave in zdaj se peče v pečici s krompirjem – žal napol oluskana. Nikoli še namreč nisem ostranjevala lusk in nimam pojma, kako. Trudila sem se z nožem in ribo strgala, vendar so luske letele na vse strani, pa še vseh nisemmogla odstraniti. Ne vem, če bo sploh dobro za jest.
Pa še en problem – nekje sem našla recept, kjer ribo položiš NA krompir. Tako sem naredila tudi jaz, zdaj pa se krompir bolj kuha kot peče, ker je natekla neka tekočina. ?????????
Prosim za še kakšen nasvet!
Hej, Ana!
Upam, da je bila riba okusna kljub tvojim pomislekom:)
Ne vem, ali je bila skarpena zamrznjena ali sveza.
Sveza je res ena boljsih rib ( zame skoraj najboljsa). Ima pa zoprno kost, ki je strupena. Tudi sama poprosim, da mi jo ocistijo. Luske marsikomu delajo preglavice!
Ko se tezje odstranijo, je ze znak, da riba ni najbolj sveza – koza izsusena.
Potrebno jo je namociti in najbolje strgati pod vodo, kot je svetoval Joze.
Peka sama pa tako: Jaz dam v sredino ribo, okrog pa krompircek.
Pri novem istocasno, pri starem pa malo prej krompir, potem ribo; ali pa krompir do polovice skuham, olupim in zraven ribe.
Polozena riba na krompir pa bi bilo lahko v slucaju, ce so manjse ribice- pa se to se bodo res bolj kuhale.
Lep pozdrav Babi
Živjo!
Večerja je bila okusna! Kožico pa smo pustili na krožniku – zaradi luskic. Riba sama je bila zelo dobra, krompir pač tako – tako, malo je bil masten in ne prav dobro zapečen.
Kupila sem zamrznjeno ribo brez glave in ta je bila pač neoluskana. Se pravi, če bom kupila v ribranici, mijo bodo očistili? Za vprašat je… 🙂
Hvala vsem za nasvete, bom še poskušala s temi ribami!
Hej!
Anna, zamrznjena skarpena nima glave in tako je tista zoprna kost, ki lahko povzroci tudi kaksno infekcijo, ze odstranjena.
Ce bos slucajno kdaj naletela na svezo skarpeno, tako manjso ( ponavadi so samo velike in za naju dva absolutno prevec), kupi. Bos videla razliko mad svezo in zamrznjeno. Je res uzivanja vredna. Takrat pa naj ti prodajalec le odstrani tisto kost. Saj vedo zanjo.
Joco, v nasi ribarnici ( KP) pa zelo radi ocistijo ribo, lignje… – bodisi privatni ali tisti od Delamarisa. Seveda takrat, ko se promet umiri in imajo za to cas. Ribo kupis, placas in prosis, ce jo lahko tudi ocistijo. Povedo ti, kdaj jo prides iskat. Ta cas opravis se ostale nakupe. Ni problema. Znam pa tudi sama ocistiti:)
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.