Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika škampi na buzari

škampi na buzari

Mi lahko kdo pove recept za škampe na buzari? Nekaj sem že gledala in videla, da naj bi potreboval ribjo osnovo. Kako jo naredim in ali je nujna sestavina? Piše tudi, da potrebujemo belo vino. Katero je najboljše?
Hvala za recept, pa upam da ne pride prepozno, ker ga potrbujem do srede (roj. dan) 🙂

Nekaj je tukaj Babi opisovala:

ni nič omenjala ribje osnove.

Tako dela škampe na buzari moja svakinja in so odlični: na oljčnem olju popraži čebulo in česen, doda škampe, zalije s suhim belim vinom, posoli, nato vrže noter pelate oz. sesekljan paradižnik, zgosti omako z drobtinicami, na koncu pa doda še sesekljan peteršilj. Vse skupaj gre zelo na hitro, največ kakih 20 minut. Vseeno je, katero belo vino uporabiš, važno je, da je suho, sama pa mislim, da bi bila kakšna malvazija odlična.

Delam tako, kot opisuje andi, samo drobtinice izpustim. Vino uporabim pa tisto, ki je trenutno v hladilniku. Za kuhanje imam običajno na zalogi steklenico blagovne znamke najboljšega soseda. Ni ravno vrhunsko, priznam, ampak slednje uporabljam rajši za direktno degustacijo :-))

Hej!

Zelo zanimivo: paradiznik in cebula mi k skampovi buzari ne prijata, pa imam drugace oboje zelo rada.

Cesen in petersilj dam sele po skampih, tako ni nevarnosti, da bi se prevec zapeklo.

Ne rabis ribje osnove. Jaz jo uporabljam za rizoto. Dobim jo pa tako, da glave in kaskne kosti ociscenih rib za filete prevrem in pokuham.

Vino – suho.

Kakorkoli bos naredila, bo dobro. Dober tek in veselo praznovanje Babi

Hvala vsem za ideje. Zanima pa me še tole:
– koliko dag škampov potrebujem za 2 osebi? (oz. za 4 osebe- se še odločam ali bi povabila, ker ne vem kako bo uspelo 🙂
– poleg bi naredila še kakšen česnov kruh, ima kdo recept?
lp

Hej!

Ker govoris o dag, verjetno mislis samo repke ( popravi, ce se motim).
Jaz delam cele skampe s klescami vred in jih stejem. Ene 4 bi ze moral vsak dobiti. To je najmanj.

O cesnovem kruhu smo ze pisali lani. Gotovo bos nasla.

Sestra pa poenostavi. Kupi lepo tanko francosko struco, zareze rezine, da ostane spodnja skorja se cela. Vmes namaze z mesanico masla, kapljic olivnega olja, strtega in nasekljanega cesna, petersilja in nanasa med rezine. Dobro stisne skupaj, malo se namaze po vrhu z oljem ali maslom, Zavije v alufolijo in krasno zapece v pecici.

Odvijes in imas lepo rjavkasto skorjico z okusnimi rezinami cesnovega kruha. Dobro in enostavno. K buzari kot nalasc. Lp

Ojoj Babi! Jaz pa računam cca 10 kom na osebo. Smo konkretni jedci, ne?
Je pa res, da običajno kupim manjše.
Če slučajno ostane nekaj omake, jo porabim naslednji dan kot polivko za špagete.

Avena, pri nas je tako: zet 10, moz enako, vnuk 8, s hcerko kaksnih 6, ker sva obe malce podvrzeni alergiji ( zlasti, ce grizljava oklep).
Zakaj sem napisala 4 ? Da ne bi izpadla pozresnica:)))

Je pa res, da imam se prej kaksno lahko zelenjavno juho. Tudi jaz omako porabim za k testeninam ali rizu.
Moz je poglavje zase: njemu lepo vsak skamp izluscim in potem takooo uziva. Se raje ima mesano buzaro ( skampi, canocce, skoljke, majhne sipice in kalamarcki) na domacih rezancih. Lp Babi

:-))), sem se že ustrašila, da pri nas nismo čisto “gladki”. O, to pa veerjamem, da mož uživa. Saj glede na to, kako kuhaš, uživa na splošno, ne samo pri škampih in prav je tako.
Mešana buzara je pa tudi meni grozno všeč. Sem pa v soboto prvič kombinirala škampe in lignje. In je izpadlo super.
Lignje sem pripravila “na mrzlo” po tvojem oz. Bojkinem receptu, potem pa dodala škampe in zalila z vnaprej pripravljeno omako in še malo pokuhala.
Zraven pa sončkov kruh rožico in je bil užitek popoln.

Računaj na to, da se bolj kot s škampi najeste z omako, v katero namakate kruh :))

Ja zlate punce ste, samo , jaz mslim nardit eno kilo škampov, da se moška najesta res z guštom , da bom imela potem en cajt mir. :))))) Bom pa vse posredovano pregruntala :))) in naredila kot ukažete :))) Danes nisem imela preveč časa za to, ker sem bila zaposlena do sto. Zdajle še pečem piškote. Recept za piškote pošljem jutri, mogoče ga katera izmed vas še nima, a zagotavljam vam, so res dobri. Mi dala recept ena fajn gospa, sem že degustirala in danes tudi sama naredila.
Andi, tebi pa moram povedati, da imaš sila občutljiv nosek, kako ti pogruntaš nekaj v vsej tej množici :)))))
Pa pa vsem skupaj in pazite nase !!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close