Sizifovo delo ali kako naivna sem
Js pa v eni roki otroka, v drugi pa potiskam voziček v hrib. »Res sem zadela terno.«
Voča je še v delavnici. Točno vem, da čaka, kdaj bomo šli domov. Zagotovo je slišal, da sem odklenila avto.
Pride ven. »No, a vidva pa kar sama, kje je pa Mitja?«
»Ja, Mitja bi pa jutri z vami na Polje prišel.« Glas se mi že trese.
»No…, to si pa lahk (gotovo) razočarana.« »Nočem se prepirat« Še dobro, da gledam stran, ker mi solza polzi po licu. Ja, sem razočarana. In očitno zelo naivna, da verjamem, da se bo kaj spremenilo.
Podojim v dnevni sobi, Mesec se joče vmes, ker je utrujen, danes ni kakal in valda, da čuti moje občutke.
Še sreča, da je Voča sočuten in se z mano pogovarja, da odmislim, kako hudo mi je. Res se počutim samo. V boju z mlini na veter. Voča, ki razume, da mi je hudo in upam, da se zdj ne sikira zarad lastnega sina. In Cvetka, ki ima nasvet za vsak jok otroka, tokrat žajbljev čaj.
Mesec do Težkega hriba zaspi. Jaz pa jočem po poti kot sem jokala, ko sem bila 14 dni pred porodom in sem se po isti poti peljala domov Sama.
In jočem, ko sem doma. Vem, da me bo jutri bolela glava.
In škoda, da zaradi pisanja ne boli nič manj. Jutri pa pogled na utrujen obraz Mitja, vreden pomilovanja in iste besede kot že velikokrat: »Saj vem, da sem preveč popil…«
Noro.
Replika54g1, 17.10.2021 ob 09:18
Ja. Literarni nokturno.
Vsaki mami dveh otrok, ki vztraja z alkoholikom, bi jaz vzela otroke, preden jih zafura v alkoholni družini. Če ji ni toliko do otrok, da bi jih odpeljala ven iz takega okolja, ji svetujem, da otroke odda, pa se še sama zapije s svojim izbrancem.
Odlično povedano. Se zgodi, da se moški spremeni ali da spregledaš znake, ki kažejo, da je ali se bo razvil v pijanca. Tudi razumem, da upaš nekaj mesecev, da gre za začasen problem. Ampak da kokoši vztrajajo leta in leta, smrdljivemu pijancu širijo krake, v to greznico rojevajo nove otroke, pa je to zloraba otrok, ob kateri bi družba morala ukrepati in otroke zaščititi – odvzeti. Naj potem ženska, ki ji je več do poscanega q-rca nekega zavoženca kot do lastnih otrok, ob njem uresničuje svoje mazohistične sanje in ideale. Da pa vse skupaj glorificira v nekakšno mučeništvo in zato žrtvuje otroke, je pa sploh neokusno.
Lubica, čas bo, da odpreš oči in si priznaš, da tako ne bo šlo ter se odločiš kako naprej. Sicer že precej pozno. Mitja zihr ni tak od včeraj. Vseeno si se odločila za otroka z njim. Ampak bolje pozno, kot še bolj pozno. Da ne boš napisala za celo knjigo takih zgodb.
Kot mlada mamica z dojenčkom si trenutno še bolj čustveno ranljiva, pa verjetno utrujena, nenaspana, pod stresom….je pa to obdobje nevarno za razvoj poporodne depresije. Toplo ti svetujem, obisk zdravnika in pogovor s kakim strokovnjakom, ki bo na zadeve znal pogledat realno in tu tudi svetovat kaj je ta trenutek in kaj dolgoročno najbolje zate in za tvohega otroka. Tudi slednji je pod stresom, če mati ni ok.
Zaradi že zgoraj omenjenega čustvenega in hormonskega vrtiljaka v katerem se velikokrat po porodu znajdemo mamice, pa dopuščam tudi možnost, da je zgodba drugačna. Da je šel Mitja enkrat po par mesecih na pijačo s kolegi in so malo zafeštali, tebe pa je to pretirano prizadelo. Ženska, sploh po rojstvu prvega otroka (če prav razumem, imata enega), je naenkrat 24 ur “privezana” na bitjece, ki jo rabi, ki je 100% odvisno od nje, za katerega mora poskrbet 24/7. Precejšnja razlika od predhodnega načina življenja in, hočeš nočeš tudi od življenja, ki ga ima še tako dober partner. Govorim o prveh mesecih. Nekaterim ženskam to težje pade kot drugim. Zato ti, kot že zgoraj, tudi v primeru, da je temu tako, svetujem pogovor z nekom usposobljenim, ki zadeve razume, ki jih pozna in ki bo s tabo poskušal priti do realne slike, realnega problema in tudi ustrezne rešitve.
Srečno.
Odlično povedano, 17.10.2021 ob 11:15
Odlično povedano. Se zgodi, da se moški spremeni ali da spregledaš znake, ki kažejo, da je ali se bo razvil v pijanca. Tudi razumem, da upaš nekaj mesecev, da gre za začasen problem. Ampak da kokoši vztrajajo leta in leta, smrdljivemu pijancu širijo krake, v to greznico rojevajo nove otroke, pa je to zloraba otrok, ob kateri bi družba morala ukrepati in otroke zaščititi – odvzeti. Naj potem ženska, ki ji je več do poscanega q-rca nekega zavoženca kot do lastnih otrok, ob njem uresničuje svoje mazohistične sanje in ideale. Da pa vse skupaj glorificira v nekakšno mučeništvo in zato žrtvuje otroke, je pa sploh neokusno.
Odlično povedano, še bolj odlično povedano!???
To so te naše sirote, poročene s pijanci. Velikokrat pravijo: “Saj on ni slab človek, kadar ne pije.” Sploh ni slab, ker se zmešana baba brez možganov z njim celo plodi in množi! Marsikatera odleti v steno ali v vrata, morda skupaj z njo celo otroci. Vendar, kadar je on trezen, je res dober človek!??
Veliko sočutja imam do žensk, ki so se znašle v različnih stiskah. Ampak ne pa do neumnih žensk.
Forum je zaprt za komentiranje.