Sirov foundi
Menim da se ti ne splača sami delati, je kar nekaj vrst sira potrebno, ne rata (ali nam ni) kot, če že vzameš pripravljenega, pa še dražje je…..pa težko boš dobila vse sire…….lahko pa mamo vprašam kako se ga neredi, saj je nekaj let delala v Švici v gostinstvu…….daj dobro poglej v trgovinah večjih kot manjših…….ali ti pa ga nej kakšna ali sama prinese iz Avstrije
Tudi jaz sem ga iskala prejšnji teden in so rekli, da ga že kakšne tri mesece ni za dobiti. Pa sem ga naredila sama in vrgla stran pol kile sira. V jani je bil recept z ementalerjem, ki pa je popolnoma neuporaben. Vsekakor je potrebno vzeti kakšen “bolj topljiv” sir.
No, jaz ne bom več eksperimentirala, ampak kar počakala na novo pošiljko.
čao
Mi smo ga doma vedno delali iz bohinjskega ementalca, pa je super ratal. Ce smo imeli, smo dodali se gruyere, ki je originalni svicarski sir. Ne smes pa absolutno ne vzet nizozemskega ementalca, ker je presladek.
Ce se prav spomnim, gre tako: na malo olja v keramcini fondue posodi preprazis naskenljan strok cesna, dodas malo belega vina in muskatnega oreska, solis, ter pokuhas. Ko je vroce, dodas nariban sir in pocasi pocasi segrevas, dokler se sir ne stopi.
Pa dober tek!
No, kakšen ementalec je bil ne vem, pač pakiran, kupljen v Šparu.
Delala pa sem točno tako, kot si opisala, samo da sem sir narezala na manjše kocke in ne naribala. Problem je bil v tem, da se sir nikakor ni “pomešal” z vinom. Raztopil se je, vendar je ostajal skupaj, v kepi, ki je plavala v vinu ????? Kakšen predlog??
čao
P.S. zraven postrežem: kruh narezan na kocke in malo popečen, surove šampinjone, mesni sir, grozdje in jabolka.
Saj sir se je stopil, zato mi pa ni bilo jasno, zakaj se ne zmeša z vinom. Ko si ga vlekel je bil kot čigumi potopljen v tekočino, zato tudi nisem dodala gustina, ker sem imela pregosto kepo v tekočini. Saj vinček je bil dober, sem vseeno malo kruh noter namakala, ampak sir je bil pa pregost, da bi lahko kaj vanj namočil, je bil bolj kot za “reklet”.
Ah, pač več sreče prihodnjič kajne?
čao
Mešanica za fondue? :-))) Se opravičujem, mi je pač hecno. Tako kot moka za kruh. In če zmanjka moke, na keteri piše “moka za kruh”, potem tisti dan ni kruha? Ne, saj ne… jaz tudi uporabljam razne napol pripravljene bližnjice in instante, ampak… res, to mi je pa tako hecno… :-)))
Kozico, po možnosti glineno ali tako z debelim dnom, natreš s prerezanim česnom. Dodaš drobno narezan ali nastrgan sir, malo žganja (najboljše je češnjevo, ker nima premočnega okusa), sol, poper in muškatni orešček. Zelo počasi segrevaš. V pribl. 1/2 dl belega vina razmešaš 1/2 žličke škroba (gustin) in priliješ k stopljenemu siru. To pa zato, ker pri topljenju iz sira rada izstopi maščoba in je masa neenakomerna. Vino in škrob jo pa spet “povežeta”.
Iz ementalca je odličen, za ostale sire pa ne vem; verjetno je treba malo eksperimentirat, ker je tudi odvisno, kaj je komu všeč.
Pa lep večer!
Dekleta hojla. Imam možnost, da naročim že pripravljen švicarski sir za fomdue. Če katero zanima, naj mi danes do 14. ure to javi tukaj ali do 19. ure na mobi 041 583-073. Vse, ki ste iz Kranja ali Ljubljane, ga imate možnost dobiti v naslednjem tednu. Jaz sem ga že večkrat v preteklosti naročila, za letos ste me pa ve spomnile na to možnost. Cena je cca 20 – 30 % nižja, kot pri nas. Lep pozdrav Mica.
Forum je zaprt za komentiranje.